0   16
5   23
1   17
6   29
6   16
4   24
0   14
1   47

Hur mycket det påverkar hormonerna i kroppen

Jag skulle behöva lätta mitt hjärta lite och det jag tänkte tala om är hur jag har insett hur mycket mens påverkar mig. Inte själva mensen i sig utan hur mycket det påverkar hormonerna i kroppen och tyvärr hur ens psykiska mående kan påverkas väldigt negativt.

Jag har ätit samma minipiller i 10 års tid. Gestrina eller Cerazette (det är samma piller men med olika namn). Dessa har fungerat väldigt bra för mig och det jag älskar mest är att det tar bort min mens helt och hållet. Jag har alltid haft väldigt kraftig mensvärk som bara blivit värre med åren. När det är som värst så blir jag sängliggandes med illamående. Magen kollapsar och det har även hänt att jag spytt.

Nu har jag inte haft mens på flera månader och det gjorde även att jag insåg hur psykiskt dåligt jag mår just nu. Jag känner att jag pendlar väldigt mycket i humöret. Jag går från glad till irriterad, arg, trött och ledsen. Detta har jag inte riktigt tänkt på tidigare. Visst blev jag irriterad förr också men detta är första gången som jag verkligen noterat hur mycket detta påverkar mig och hur jag inte alls känner igen mig själv. Nu har jag mens varannan dag och det är små blödningar. Jag blöder så lite att jag inte behöver mensskydd men det blir väldigt jobbigt då man inte vill att det ska börja blöda en massa och så är man ute någonstans i klänning.

Anledningen till varför jag skriver detta är väl för att jag hoppas att jag inte är ensam av att känna av dessa förändringar. Att jag inte är den enda som känner att jag förändras helt på grund av att jag just nu har mens. Jag känner att detta just nu påverkar mitt förhållande till människorna runt omkring mig. Jag dippar flera gånger om dagen och jag vet inte hur jag ska hantera detta, speciellt när jag i normala fall inte har mens så blir detta helt nytt. Hur brukar ni göra och har ni tips på vad jag kan göra för att undvika dipparna?

12 Kommentarer

 1. 29 maj, 2018 / 21:14

  Jag är också väldigt påverkad av hormonerna och har värsta dipparna dagarna innan mensen. Sen när mensen kommer kan jag kaskadkräkas, må illa och ligger helt däckad av smärta om jag inte ser till att ta mina utskrivna värktabletter var femte/sjätte timme i dagarna fyra. Mina bästa tips mot dipparna är att försöka hålla blodsockret i ordning, ät var tredje timme, träna och drick mycket vatten så kroppen har energi och saker att arbeta med. Hoppas det kan vara till hjälp, är ju så jäkla jobbigt <3

  • dixiwonderland
   Författare
   30 maj, 2018 / 10:05

   Tack för tipsen <3 Ska ta dom till mig :*

 2. 29 maj, 2018 / 21:22

  Å fy så jobbigt det låter alltså! Jag har haft sån tur att ”vara som vanligt”. Äter också dem, är nöjd =)

  • dixiwonderland
   Författare
   30 maj, 2018 / 10:05

   Skönt! Jag är också nöjd förutom nu när jag har fått mens vilket jag inte ska ha.

 3. 30 maj, 2018 / 08:27

  Tycker de är svårt med hormoner!!

 4. 30 maj, 2018 / 17:35

  Skriv mensdagbok och ta med till din barnmorska/läkare. Man kan öka dosen minipiller, och man kan även få tabletter utskrivet för att minska PMS och liknande.

  Jag påverkas extremt mycket av hormonerna men tyvärr så måste jag ha hormonellt preventivmedel för att försöka hålla tillbaka Endometriosen.

  Hur som helst, du ska inte behöva må dåligt. Se till att få träffa en bra barnmorska/läkare som tar dig och dina problem allvar och gör allt för att hjälpa dig.

  Kram!

  • dixiwonderland
   Författare
   31 maj, 2018 / 09:29

   Va gullig du är som tog dig tiden att skriva allt detta :* Jag brukar som sagt inte ha mens. Mina minipiller tar bort den helt och hållet så detta är första gången på flera månader som jag faktiskt har den. Om det skulle bli till mer besvär så kommer jag absolut ta till mig dina råd 🙂

 5. Camilla
  31 maj, 2018 / 12:49

  Hej. Känner igen det du skriver. Jag blev helt bra – men det tog tid. Hade massivt överskott av koppar pga pillren. Ta kontakt med en näringsterapeut rekommenderar jag.. lycka till!

  • dixiwonderland
   Författare
   1 juni, 2018 / 12:13

   Nu har ju inte jag regelbunden mens utan detta är första gången på månader som jag har det. Känner inte att jag behöver söka hjälp för det utan undrade mer om ni hade tips för att undvika dipparna 🙂 Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.