12   24
1   19
0   22
1   29
5   24
0   17
1   19
1   32

Därför får många växter rotröta just nu


Detta inlägget innehåller reklamlänkar för Wexthuset.com

Därför får många växter rotröta just nu

Visst är sommaren underbar på alla sätt och vis men den senaste veckan har värmen varit anledningen till att hela 6 växter hemma hos mig har fått rotröta. I vissa fall så har jag lyckats rädda växten men som ni kan se här ovan så har inte alla haft samma tur.

Så vad beror detta på? Sommarvärmen. När jag vattnar mina växter så brukar jag duscha av dom i duschen. Ett effektivt sätt att få bladen rena på samma gång. Detta är något som har fungerat utan problem fram tills nu. När det är varmt så blir vi törstiga och vill dricka något svalkande. Växterna fungerar på samma sätt men vattnar man igenom hela krukan när temperaturerna inomhus är ca 25 grader då ska man vara extra försiktig. Vi har både AC och fläkt igång här hemma som går på högvarv. Trots det så har flera av mina växter fått rotröta.

Därför får många växter rotröta just nu

Så får du växterna att överleva sommarvärmen

Det som jag kommer göra nu är att använda min fuktighetsmätare. Är den inte på 2-3 så kommer jag inte att vattna. Och när jag väl vattnar så kommer jag vattna väldigt lite. Detta innebär att jag kommer behöva vattna oftare. Men risken att växten får rotröta är betydligt mindre. För er som undrar så använder jag bara kokosfiber till mina växter och jag har dom alla i en lerkruka.

Jag har aldrig varit med om detta tidigare. Men efter att ha lagt ut detta både i min växtgrupp Crazy Plant Parents och diskuterat med flera av medlemmarna som upplever samma sak. Samt på min instagram så verkar detta vara ett stort problem för många. Och naturligtvis är jag otroligt ledsen över att förlora några av mina växter. De växterna som jag har här hemma är verkligen växter som jag tycker om. Så att förlora dom är alltid jobbigt. Har ni inte en fuktighetsmätare så rekommenderar jag att ni köper en. Dom är super bra men de fungerar bara om man har en jordmix. Använder du bara leca eller pon så kommer den inte att fungera.

Dela

6 Kommentarer

 1. 12 juli, 2022 / 11:13

  Fuktighetsmätare är verkligen något som jag skulle behöva till mina växter. Bra tips. Kramis <3

 2. 12 juli, 2022 / 14:40

  Trist med dina växter. Det var bra tips att bara vattna lite åt gången. Jag har mest ett gäng paletter som jag inte vill ska dö.

  • dixiwonderland
   Författare
   12 juli, 2022 / 22:35

   Man ska egentligen vattna så att vattnet rinner igenom krukan. Men nu när det är så varmt så verkar inte växterna klara av att ta upp allt vatten och då är det bättre att snåla.

 3. 13 juli, 2022 / 16:29

  Slängt 2 växter här hemma 🙁

  • dixiwonderland
   Författare
   14 juli, 2022 / 11:03

   Nej 🙁 Man blir så sjukt ledsen. Hoppas att mina tips kan vara till hjälp <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.