8   35
3   28
0   22
3   46
3   40
3   39
7   40
2   38

Så får du växterna att överleva värmen

Så får du växterna att överleva värmen

Det är varmt, väldigt varmt. Många säger att man inte ska klaga på värmen men jag klagar på värmen. Att vakna upp och det är 25 grader varmt i lägenheten och en luftfuktighet på 70% då är det som att vakna upp i Amazonas djungel. Och det är inte bara vi människor och djur som lider av värmen. Våra växter mår inte bra när det är så här varmt. Och jag ser att flera av mina lider när temperaturerna här hemma stiger.

Så får du växterna att överleva värmen

Mitt första tips är att investera i något som kyler ner lägenheten. I vårt fall så har vi vår AC som är igång större delen av dagen. Det är utan tvekan en av de bästa investeringarna som vi har gjort. En AC kostar ca 3500 kronor men det är verkligen värt pengarna. Inte bara för att växterna ska må bättre utan för att du själv ska må bättre i denna fruktansvärda värmen. En fläkt gör tyvärr inte så stor skillnad då den bara blåser runt den varma luften. Jag vet att vissa har fryst in vattenflaskor och sedan fäst dom på något sätt vid fläkten så att den blåser kall luft. Det kan också vara ett alternativ.

Så får du växterna att överleva värmen

Att dra för fönsterna hjälper mer än vad man tror. Dock så blir det svårt då växterna behöver ljuset från utsidan. Men då har man kanske möjlighet att använda växtlampor istället. Tänk även på att inte öppna balkongdörren eller fönsterna. Då det är så varmt ute så kan det riskera att höja temperaturen inomhus. Har du dock möjlighet att få tvärdrag så kan detta absolut sänka temperaturen.

Låt dig inte luras av den torra jorden

Något som jag har noterat hos mina växter som står i köket är att de ser otroligt hängiga ut. Detta brukar vara ett tecken på att de är törstiga men var försiktig. Känn på jorden innan du vattnar. Bara för att bladen hänger så behöver inte det betyda att växten behöver vatten. Det kan vara ett tecken på att det är för varmt och för låg luftfuktighet. Men i denna värmen så torkar även växterna ut mycket fortare. Jag upplever att flera av mina växter som tidigare klarat 1,5 vecka utan vatten nu behöver vatten betydligt oftare.

Duscha av växterna på kvällarna

Istället för att endast vattna i krukan så har jag ställt in växterna i badrummet och duschat av dom ordentligt. Gör detta dock endast på kvällarna! Om du duschar växterna på morgonen eller under dagen så finns det en risk att du kommer bränna sönder bladen när du ställer tillbaka dom. Detta gör även att växterna har möjlighet att återhämta sig bättre under natten.

Om ni har andra tips som jag har glömt att ta med så skriv gärna det i en kommentar här på bloggen så att fler kan ta del av era tips. Se även till att ni också dricker en massa vatten nu när det är så varmt.
Dela

4 Kommentarer

  1. 26 juni, 2022 / 18:12

    Riktigt bra och behövliga tips! Det märks att växterna inte heller klarar av värmen !

  2. 26 juni, 2022 / 19:00

    Tack för tipsen!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.