3   33
5   24
4   25
2   21
0   29
0   19
1   38
4   38

Flädersaft | Gör din egna flädersaft

Flädersaft | Gör din egna flädersaft
Flädersaft | Gör din egna flädersaft
Flädersaft | Gör din egna flädersaft

Hemmagjord flädersaft

Detta är mitt tredje år som jag gör hemmagjord flädersaft. Det har blivit lite av en tradition och jag älskar det. Ute i Öresjö så har vi ett stort fläderträd som blommar nu innan Midsommar. Fläder (Sambucus nigra) och är art i familjen desmeknoppsväxter. Träden kan bli upp till 10 meter höga. Det finns även odlingssorter av fläder som skiljer sig från vildformen i färg, till exempel mörkt rödlila blodfläder.

Så vet du att du plockar äkta fläder

När man plockar fläder så är det viktigt att man plockar äkta fläder. Det finns nämligen druvfläder och den är giftig. Första året var jag så himla nervös inför att plocka fel men det är otroligt lätt att se skillnaden på dom. Äkta fläder som ni ser på mina bilder har platta blomställningar medan druvfläder blommar som en klase som tex vindruvor. Druvfläder saknar även doften av fläder vilket är väldigt tydlig hos äkta fläder. Druvfläder blommar i April-Maj medan äkta fläder alltid blommar precis innan Midsommar.

  • Äkta fläder blommar precis innan Midsommar
  • Har doft av fläder
  • Har platta blomställningar
Flädersaft | Gör din egna flädersaft

Gör egen flädersaft

I år testade jag ett nytt recept från de tidigare åren. De tidigare åren så har jag inte velat använda så mycket socker som recepten säger att man ska för jag får ångest haha. Men i år så gick jag all in och det blev super gott. Att göra fläder är väldigt enkelt men det tar otroligt lång tid. Tre dagar för att vara exakt.

Ingredienserna för att göra hemmagjord flädersaft

En påse med fläderblommor
3 citroner (gärna ekologiska)
2 dl vatten
2 kg strösocker

Börja med att tvätta rent fläderblommorna. Lägg sedan ner dom i en hink. Tvätta av citronerna och skär sedan upp dom i skivor och lägg dom på fläderblommorna. Ta en stor kastrull och mät upp 2 liter vatten. Häll sedan i 2 kg strösocker och rör runt regelbundet så att sockret inte bränner fast i botten. Sockret ska lösa upp sig helt i vattnet och låt det koka i ca 2-3 minuter innan du häller i vattnet i hinken med fläderblommorna och citronerna. Placera hinkarna på en mörk och sval plats. Rör runt morgon och kväll i tre dagar. Sen är det dags att sila saften. Jag använder mig av en kökshandduk när jag gör detta för att förhindra att små blomblad ska komma med.

Så får du flädersaften att hålla i månader

Förvara flädersaften mörkt och svalt. I kylen kan flädersaften hålla i flera månader. Jag brukar hälla i min flädersaft i gamla glassbyttor och så fryser jag in den. Konsistensen blir lite som sorbet glass och det finns inget godare än att skopa ur flädersaften för att sedan hälla på kolsyrat vatten. Så himla gott.

Flädersaft | Gör din egna flädersaft
Flädersaft | Gör din egna flädersaft
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.