1   19
1   18
3   28
1   19
2   25
0   18
1   21
7   24

Har växter blivit fast fashion?

Något som jag har börjat reflektera över är att växterna som vi köper blir mindre och mindre men priserna blir högre och högre. Köper man av en privatperson så får man det man får. Där tycker jag inte att det är några konstigheter. Men jag upplever även att många företag har börjat sälja så pass små växter att de i flera fall klassas som sticklingar. Har växter blivit fast fashion?
Har växter blivit fast fashion?

Jag kom över ett inlägg på Instagram där personen sa att växter har blivit som fast fashion. Man massproducerar växter i Tissue Culture (jag har skrivit ett inlägg om Tissue Culture här) och på grund av massproduktion, låga priser så slängs många växter helt i onödan. Personligen kan jag inte minnas att jag har besökt en växtbutik där växterna har missköts. Klart att någon växt kan ha problem eller blivit bortglömd men det har aldrig varit något som jag reagerat på.

Det som jag däremot har reagerat på är att storlekarna blir mindre och priserna högre. Personligen så tycker jag att växtbutiker ska skicka rotade plantor, inte små sticklingar med ett blad och knappt några rötter. Detta är en stor förändring som jag har märkt av men som jag upplever att ingen pratar om.

Har växter blivit fast fashion?

Går du in i en blomsterbutik så kommer majoriteten av växterna vara i en 12-14 cm kruka. Ibland har de små avdelningar för ”mini växter” som de kallar dom. Men majoriteten av det som säljs är mogna växter som har ett starkt rotsystem och som är etablerade. När du handlar online så upplever jag att växterna tyvärr har blivit mindre. Jag har även sett personer som har fått hem växter från företag där växten knappt har haft ett rotsystem och detta är verkligen inte okej! Det är vad man kan förvänta sig när man handlar av en privatperson men inte av ett företag.

Har växter blivit fast fashion?

Detta handlar främst om pengar. Jag som själv är företagare förstår att man som företag måste få in pengar för att hela verksamheten ska gå runt. Men när du börjar sälja halvfärdiga produkter vilket jag tycker en stickling är (om det inte framgår att man köper en stickling) då har man tappat passionen som man förhoppningsvis hade i början. Konkurrensen har blivit enormt stor. Många växtföretag slåss idag om att få behålla sina kunder då det bara kommer upp nya butiker hela tiden. Sen för att inte tala om alla privatpersoner som säljer/byter växter med varandra.

Har växter blivit fast fashion?

Har konkurrensen blivit så stor att företagen idag inte hinner vänta med att en växt ska växa till sig i risk att ett annat företag hinner lägga ut växten före? På ett sätt så har kanske växter blivit fast fashion. Företagen köper växter från Thailand och Indonesien. Och istället för att aklimera växten vilket tar veckor om inte månader. Så läggs de ut snabbt på hemsidan och skickas kort därefter vidare. Nu säger jag inte att alla företag jobbar så här. Men om jag jämför med hur det var när jag började handla växter online 2019 och hur det ser ut idag så är det en stor skillnad på storleken på de växterna.

Upplever ni också att växter har blivit fast fashion?

Problemet med att sälja små oetablerade växter är att nybörjare ofta misslyckas med dom. En växt lever så länge de har ett fint rotsystem. Men när du köper en stickling så är inte rotsystemet speciellt stort. Vilket gör att det är betydligt enklare att ta död på sticklingen. Naturligtvis så ligger ansvaret hos köparen men jag tycker även att företaget också bär ett ansvar. När jag handlar av ett företag så förväntar jag mig att växten som jag köper oavsett storlek har ett bra rotsystem även om den kanske har få blad.

Dela

12 Kommentarer

 1. 6 februari, 2022 / 20:28

  Hm ja alltså makes sense, det har ju blivit jättetrendigt att ha en massa växter hemma nu, man ser ju det överallt, nya inredningen liksom

  • dixiwonderland
   Författare
   8 februari, 2022 / 13:47

   Ja lite så är det. Jag tror inte personer som köper växter i butik märker av detta lika mycket som oss som beställer online och utomlands 🙂

 2. 7 februari, 2022 / 09:46

  Kan verkligen föreställa mig att det blivit så även i den branschen! Hoppas att kunder blir mer medvetna när de handlar också och då istället väljer att handla av de som ger tid, mer arbete och säljer en ”bättre” produkt.

  • dixiwonderland
   Författare
   8 februari, 2022 / 13:48

   Tyvärr så vill många ha de senaste väldigt fort. Det är för att man kan tjäna väldigt bra med pengar genom att sälja sticklingar. Men vi får se hur branschen utvecklas i år. Tyvärr så känns det som att det har gått nedför speciellt efter pandemin :/

 3. 7 februari, 2022 / 10:33

  Jo men det har ju blivit trendigt med gröna växter, så det är klart att priserna ökar och växterna säljs tidigare. Som med allt annat som blir på modet 🙂

  • dixiwonderland
   Författare
   8 februari, 2022 / 13:49

   Fast nackdelen är ju att just växter kan dö. Köper du en växt för över tusenlappen då är det inte roligt om det visar sig vara en liten stickling som sedan dör. Till skillnad från om ett klädesplagg går sönder så får man inte alltid pengarna tillbaka.

   • 8 februari, 2022 / 14:57

    Menar du att köplagen är annorlunda när man köper växter?

    • dixiwonderland
     Författare
     8 februari, 2022 / 20:11

     Ja det är den. Växter är ju levande så de kan ju komma med skadedjur, eller ta skada under transport på grund av kyla och värme till skillnad från kläder, inredning osv 🙂

 4. 7 februari, 2022 / 13:49

  Så är det… Odlarna hinner inte med i den takten alla växter går åt i dagsläget.
  Blivit lite galet under alla Coronaår när alla varit hemma…
  Bara tulpanerna är en Brist i dagsläget för oss…
  🙁

  • dixiwonderland
   Författare
   8 februari, 2022 / 13:49

   Det är brist på tulpaner här också såg jag när jag var och handlade i helgen 🙁

 5. 7 februari, 2022 / 20:04

  Riktigt spännande tanke, har inte tänkt på det tidigare men nu när du säger det så känns det nästan lite så :/

  • dixiwonderland
   Författare
   8 februari, 2022 / 13:50

   Ja det har tyvärr blivit åt det sämre. Många vill ha det senaste för då kan man även sälja sticklingar och tjäna rätt bra med pengar så trycket är enormt stort just nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.