2   12
4   19
0   13
1   45
6   27
0   20
5   22
11   36

Är Tissue Culture bra eller dåligt?

Är Tissue Culture bra eller dåligt?

Enda sedan jag började hålla på med växter så har Tissue Culture funnits på radarn. Oavsett om jag är inne i olika facebook grupper, kollar Youtube videos eller är inne på Instagram så är detta något som man pratar om flitigt. Och det är ett ämne som ibland kan skapa rätt stora debatter. Är Tissue Culture bra eller dåligt?


Vad är Tissue Culture?

För att ens kunna fatta ett beslut om Tissue Culture är bra eller dåligt så måste vi först veta vad det är. Tissue Culture är ett sätt att producera nya växter på genom att ta celler från en växt och odla dom i en kontrollerad miljö. Som vi alla vet så tar det lång tid för sticklingar att etablera sig. Genom att använda Tissue Culture så kan man producera mycket större mängder under kontrollerade former. Det är större chans att de kommer överleva då risken för sjukdomar och skadedjur är minimal. Man har också möjligheten att forma växten precis så som man vill ha den.

Är Tissue Culture bra eller dåligt?

Varför använder man sig av Tissue Culture?

Främst kontroll. Att kunna använda sig av starka plantor för att i sin tur skapa starka sticklingar. När man använder sig av Tissue Culture så behöver man tekniskt sett ingen moderplanta. Man använder denna metoden främst för att kunna uppnå den stora efterfrågan av växter. Har man tex en Monstera Deliciosa Albo Variegata och kan ta celler från den för att kunna skapa flera hundra sticklingar som man vet kommer få bra variegation så kommer det hjälpa till i efterfrågan om just den sorten.

Är Tissue Culture bra eller dåligt?

Fördelen med att odla i en kontrollerad miljö är att majoriteten av växterna överlever. Det gör också att priserna blir lägre då man kan producera fler växter i en snabbare takt. Och kan man nå upp till mängden växter som efterfrågas så kommer detta minska att vilda växter skördas för att säljas. Det är ett stort problem och tyvärr så har det visats sig att fridlysta växter har plockats från det vilda för att säljas som krukväxter. Genom att använda sig av Tissue Culture så kan man minska att detta sker.

Men nackdelen med TC är också att citatet ”Endast de starka överlever” inte längre stämmer. Och vad händer egentligen med en växt som odlas i ett labb när den tillslut kommer ut i verkliga livet? För det mesta så går det bra. Men det händer att växter som man odlar via TC inte har varit i bra kvalité.

Och det är här en stora debatten är. Är Tissue Culture bra eller dåligt? Den stora debatten som har cirkulerat online handlar om Rhaphidophora Tetrasperma. Många har noterat att Rhaphidophora Tetrasperma som odlats via TC inte alls ser ut som en Rhaphidophora Tetrasperma.

Rhaphidophora Tetrasperma som kommer från TC hade smalare och tunnare blad. Och ibland tjockare stam med mindre mellanrum mellan noderna.

Många påstod att det inte var en Rhaphidophora Tetrasperma men detta har sedan kunnat motbevisats. I och med att detta blev väldigt uppmärksammat i vårt community så var de många som blev motståndare till TC. Om en växt kommer från TC men skiljer sig från hur växten egentligen ska se ut. Vad är det då egentligen som man får hem? Kommer den växten ha lika stor chans att överleva, är det värt mina pengar?

Jag personligen är för Tissue Culture

För mig spelar det ingen roll om växten jag har här hemma är odlat i ett labb eller på vanligt sätt. Båda sätten att ta fram växter på har sina för och nackdelar. Att ta sticklingar så som vi gör tar tid och de kan drabbas av sjukdomar/skadedjur. Att odla växter i ett labb kan innebära en risk då den växten inte alls växer upp i samma tuffa miljö som våra andra sticklingar. I vissa fall så är kanske växter som odlas via TC svagare. Men med tanke på vilken massproduktion detta är. Samt att det har hållit på den 50-talet så skulle inte jag påstå att växterna är sämre för att de är TC.

6 Kommentarer

  1. 2 februari, 2022 / 12:16

    Hade ingen aning om att detta var en grej, gud så intressant!

  2. 2 februari, 2022 / 19:08

    Intressant att läsa. Fick man lära sig något nytt 🙂

  3. 2 februari, 2022 / 19:45

    hade aldrig hört om innan, intressant läsning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.