2   17
2   16
4   22
0   14
1   46
6   28
0   21
5   22

Ett nytt stort kapitel i mitt liv: Jag ska börja studera

Ett nytt stort kapitel i mitt liv: Jag ska börja studera

Det känns overkligt att sätta rubriken på detta blogginlägget. Jag ska börja studera. Jag ska bli student igen. Det var 12 år sedan som jag tog studenten och jag trodde aldrig att jag någonsin skulle studera igen. Jag har aldrig varit bra i skolan. Har aldrig förstått under skolgången hur viktigt det var att få en utbildning. Och när jag väl tog studenten 2009 och SAAB gick omkull så insåg jag att det kommer inte bli så enkelt att få jobb som jag trodde. Speciellt inte när jag bodde här i Trollhättan där även SAAB låg. Arbetsförmedlingen la allt fokus på alla de hundratals personerna som blev arbetslösa och det fanns ingen tid för oss som precis tagit studenten.

Jag hade ingen drivkraft när jag var ung

När jag var 22 år så gick jag runt och sa att jag var hemmafru för jag ville inte jobba. Mitt första jobb när jag var 20 år gammal var uppe på en vind utan fönster. Där fick vi som arbetade själva räkna ut vad vi skulle ha i lön utefter de timmarna som vi jobbat. Jag var där en månad innan jag sa upp mig. Sen hade jag praktik i en bröllopsbutik som sedan ledde till jobb i 1,5 månad innan butiken lades ner. Idag är jag 30 år gammal och har haft 7 olika anställningar i olika forum. Butiksjobb, restaurangjobb, support för telefoni och bredband, matbutik, vården.

Under dessa åren så har jag förmodligen fått prova på betydligt fler arbetsplatser än vad många andra har. Vissa har varit bra medan andra har varit rent ut sagt hemska. På en arbetsplats hade vi ingen toalett. Utan då fick man gå ut i snön och sätta sig på ett utedass. På min första dag i restaurangjobbet fick jag veta att jag var alldeles för tjock för deras arbetskläder och att min chef nu hade specialbeställt kläder till mig…

Därför har jag aldrig börjat studera

Flera av er undrar säkert varför jag aldrig har studerat. Jag tog studenten utan fullständiga betyg. Vilket betyder att jag behövde plugga upp mina betyg på Komvux för att kunna söka en utbildning. Jag var väldigt efter när det kom till att läsa och skriva. Från 4 till 6 klass fick jag gå i mindre grupper när det var svenska och matte då jag hade så svårt för att hänga med. Det var när jag började gymnasiet och började blogga som jag blev bättre på att stava och läsa. Men jag läser väldigt långsamt jämfört med många andra. Stavningen har blivit mycket bättre tack vare google. Men mina erfarenheter av studier är inte positiva. Jag fick kämpa mycket mer än många andra. Hade inget stöd hemifrån så därför sket jag tillslut i skolan. Jag hade ändå inga framtidsdrömmar.

Ett nytt stort kapitel i mitt liv: Jag ska börja studera

Mina sociala medier

Jag har skrivit om mitt liv online sen jag var 13 år gammal. Vi pratar alltså 2003. Det är 18 år av mitt liv. Under mina tonår så mådde jag inte bra. Jag var extremt självdestruktiv. Skar mig i många år, drack alkohol och testade droger. Jag hade inga framtidsdrömmar och vid 17 års ålder ville jag läggas in på psyk för vuxenlivet var så himla skrämmande för mig. 2009 började jag tjäna pengar via annonslänkar på min blogg. Och 2015, efter att ha haft ett flertal anställningar så bestämde jag mig för att jobba med sociala medier på heltid. Under åren så har jag haft jobb vid sidan av i perioder men sociala medier var min stora dröm.

Men efter 5 års tid så inser jag att detta inte längre är hållbart

Ska jag och min sambo kunna uppnå våra mål och drömmar så behöver jag tjäna mer pengar. Jag sa också att den dagen Bonzo somnar in, det är den dagen som jag ska förändra mitt liv. När jag väl sa de så visste jag inte exakt vad det skulle innebära. Jag trodde aldrig att jag skulle göra en sån här stor förändring i mitt liv som jag nu ska göra.

Ett nytt stort kapitel i mitt liv: Jag ska börja studera

Jag ska studera till Florist

Det känns overkligt att skriva detta men jag ska utbilda mig till Florist. Något som jag har drömt om i många år men en dröm som jag trodde skulle förbli en dröm. Floristutbildningarna som jag har tittat på kostar pengar och jag har inga rättigheter till att ta csn lån. Så det som har hänt är att jag har tömt hela mitt sparkonto, sålt aktier och ska nu investera dessa pengarna i mig själv. Genom att utbilda mig till Florist.

Jag kommer att studera 100% distans. Och fördelen för mig är att jag kan studera i min egna takt. Utbildningen är satt under 1 termin vilket är ca 5 månader. Man kunde välja mellan att studera 100% distans eller att man studerar hemma men gör inlämningsuppgiften på plats. Då detta skulle ske i Uppsala så kände jag direkt att 100% distans blir perfekt för mig. Då får jag också studera i min egna takt. Och eftersom jag inte har studerat på 12 år samt har lite svårt för inlärning så känns det bra att kunna ta detta i min takt.

Jag har aldrig spenderat så här mycket pengar

Naturligtvis kommer jag satsa 210% på detta och det är jag tvungen till. Jag har aldrig spenderat så här mycket pengar. Och skulle jag inte få godkänt så innebär det att jag förlorar i stort sett allt. Detta gör också att jag har en enorm prestationsångest inför detta. Med mitt bagage så startar jag inte denna utbildningen med stort självförtroende. Men detta är något som jag har drömt om i många år. Ni vet hur mycket jag älskar blommor och växter. Det känns som en självklarhet att jag ska bli florist.

Det känns helt sjukt att äntligen kunna berätta detta för er. I slutet av Januari hittade min sambo utbildningen. Och sen dess så har jag haft fullt upp med att försöka få ihop de sista 4000 kr som fattades för att kunna betala utbildningen. Man kunde dela upp summan men jag vill betala allt direkt då jag inte använder mig av avbetalningar. Min sambo erbjöd sig också att hjälpa till men där sa jag nej. Det är viktigt för mig att jag betalar denna utbildningen helt själv.

Nu kommer jag studera till min drömutbildning

Jag vet att vissa av er som läser detta har följt mig i över 10 års tid. Ni har fått gå igenom så mycket med mig. På ett sätt så hoppas jag att ni är stolta över mig. Ibland tänker jag att vissa har kanske gett upp hoppet om mig. Då jag i så många år har pratat om mina drömmar men att det aldrig hände något. Men nu kommer jag börja min drömutbildning! Jag ska starta ett nytt stort kapitel i mitt liv. Samtidigt som jag är livrädd så var det länge sedan som jag kände mig så här redo för ett nytt steg i mitt liv.

Dela

16 Kommentarer

 1. Emma
  22 februari, 2021 / 12:42

  Wow, ett stort grattis till dig! Är övertygad om att det kommer gå alldeles strålande, låter som ett riktigt drömjobb för dig! ❤️

 2. 22 februari, 2021 / 13:30

  Så glad för din skull. Det är ju en perfekt utbildning för dig och du kommer att skina inom yrket sedan. Lycka till med studierna. <3

 3. Anne-Marie
  22 februari, 2021 / 16:12

  Du kommer klara detta så bra även om det känns läskigt just nu så är detta verkligen utbildningen för dig ❤️ Detta kommer du fixa galant 🥳❤️

 4. Maria
  22 februari, 2021 / 19:37

  Men åh! Naturligtvis är det florist du ska bli! Är 100 % säker på att du kommer fixa det galant 🙌

 5. 23 februari, 2021 / 18:25

  Men ooo vad spännande! Grattis! Det kommer passa dig perfekt 🙂

 6. 24 februari, 2021 / 12:19

  MEN det kommer ju passa dig sååååå bra!! Glad jag blir för din skull, sååå kul 😀 😀
  Jag är florist i grund och botten, riktigt kul att kunna!! 😀

  • dixiwonderland
   Författare
   24 februari, 2021 / 15:23

   Åh då vet jag vem jag ska gå till om jag behöver hjälp 😉 😀

 7. Johanna
  26 februari, 2021 / 08:22

  Åh grattis!!! Jag tror att det kommer gå suveränt! Du känns verkligen passande för just det yrket. Kreativ och noggrann som jag har uppfattat det. Lita på dig själv och tro på att du kommer att klara det, för det kommer du!

  Jag är inne på fjärde terminen av ssk-programmet (6 terminer) totalt och jag blir ibland så stressad av tanken på att närma mig slutet av utbildningen för det känns så överväldigande med allt man måste kunna. Jag ska liksom kunna hjälpa läkaren i mycket… Men det är väl bara att bita ihop och lita på att det viktigaste kommer att ha hunnit sätta sig och att det inte går att minnas exakt allt *tyvärr*. Snart går jag ut på praktik inom psykiatrin, vilket ska bli otroligt spännande.

  Tror det viktigaste verkligen är att bara tro på att man kommer att klara det, klyscha men det är sant.

  Kram

  • dixiwonderland
   Författare
   1 mars, 2021 / 16:43

   Tack! Jag tror detta kommer gå super 😀 Och lycka till med din utbildning <3

 8. 28 februari, 2021 / 09:09

  Men alltså HEJA DIG! Är så genuint glad för att du vågat ta det här steget, du är grym och kommer bli en helt fantastisk florist, det är jag övertygad om! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.