0   18
1   29
5   23
0   17
1   19
1   32
3   33
1   19

Ett läkarbesök som förmodligen blir mitt sista

Så klockan åtta imorse hade jag äntligen min läkartid. Jag sökte hjälpt för mitt mående för några veckor sedan och har sedan dess väntat på att den 3 Maj skulle komma. Jag har bara sökt hjälp för mitt mående två gånger. Första gången gick jag i gymnasiet och fick gå till kuratorn två gånger innan hon sa att jag var ett för svårt fall för henne. Hon skickade mig vidare till en psykolog som jag gick till 2-3 gånger innan jag slutade gå. Och nu senast var i Januari på grund av mina sömnproblem.

Det är svårt att söka hjälp

Att söka hjälp för psykisk ohälsa är svårt. Mycket svårare än om man söker hjälp för något fysiskt. Man kan bara önska att vården förstår detta. Att de förstår att personen som sitter i väntrummet förmodligen har ändrat sin tid flera gånger om. Personen har kanske inte sovit på länge just för att söka hjälp är en så stor sak. Mitt läkarbesök varade knappt i 15 minuter. Hon sa att hon inte trodde att jag har bipolär sjukdom utan istället led av ångest och depression. Hon verkade helt obrydd över att jag hade sagt upp mig från min anställning. Trots att jag skrev (när jag kontaktade vården) att det fanns en stor risk för det.

Ett läkarbesök som förmodligen blir mitt sista

Och istället för att föreslå att jag ska gå och prata med någon så säger hon ”Jag tänker att vi kan skriva ut antidepp till dig”. Och där försvann mitt förtroende för henne. Jag förstår inte hur man kan erbjuda antidepp som om det vore kaffe? Varför inte först erbjuda mig att få träffa någon att prata med? Som kanske kan hjälpa mig att få klarhet i allt som pågår i mitt liv just nu. Det var jag själv som gav förslaget att det är kanske bättre att jag pratar med någon innan jag börjar äta medicin för mitt mående…

Intressant att jag får upp denna artikeln i skrivandets stund. 1,2 miljoner svenskar tar antidepp och få klarar av att sluta med medicinerna. Med tanke på min historik så är tabletter de sista som jag vill stoppa i mig. Så nu befinner jag mig på ruta ett igen och känner mig helt matt. Jag kommer inte orka söka vård igen. Det känns helt meningslöst. Jag vet att vården i Sverige inte har något bra rykte men att jag knappt hinner komma innanför dörren innan jag blir erbjuden antidepp det trodde jag faktiskt inte.

19 Kommentarer

 1. Linnea
  3 maj, 2024 / 19:16

  Ge inte upp. Nu är jag inte bipolär men har nästan gått in i väggen och varit djupt deprimerad. Min läkare vägrade skriva ut anti depp utan ville gå till botten med varför jag mår som jag mår. Så det finns bra läkare med 😊 önskar dig lycka till! 🙏

  • dixiwonderland
   Författare
   5 maj, 2024 / 13:53

   Skönt att du fick någon som ville hjälpa dig. Den läkaren som jag träffade informerade mig att hon slutar om ca 2 veckors tid så det var förmodligen därför hon var så sjukt oengagerad…

 2. 3 maj, 2024 / 19:55

  Så var det liknande för mig, de ville skriva ut starka smärtstillande för att jag ska kunna börja jobba igen. Jag satte emot mig det. Samt även antidepp till mig med, jag har inte tagit dem utan jag vill rida ut detta själv. jag valde att prata med en psykolog online på min vård. Det var toppen och man orkade med det också. Man har 26 min på sig, vet inte varför just 26, men så är det. Kolla om du kan få det alternativet. jag pratade med en Birgitta som var mycket förstående om just ångest och de känslor och måendet kring det.

  ladda hem appen min vård och där kan man kolla runt och se vilka psykologer man kan komma i kontakt med. Det står deras specialistområde och så.

  Otroligt slö och nonchalant läkare du fick. Inte konstigt att många mår dåligt idag.

 3. 3 maj, 2024 / 21:21

  Men fy vilket dåligt bemötande du fick! Jag förstår dig och håller med dig. Många läkare borde skämmas för sitt bristande engagemang och sin okunskap. Det finns annat att göra än att skriva ut dessa antidepp-tabletter för allt till alla. En sak som forskning har visat hjälper mot depression är meditation. Många tror att det är så svårt, men det är det inte om man lär sig rätt. Man kan förändra sitt mående otroligt mycket i positiv riktning genom att göra meditation till en dagligt riutin. Det behövs inte mer än en liten stund om dagen för att göra förvånansvärt stor skillnad. Jag skulle kunna berätta mycket om det här eftersom jag är utbildad i ämnet (meditation enligt den Buddhistiska traditionen samt spirituell meditation). Du kan även söka efter guidade meditationer på Youtube.
  Hoppas att du lyckas få den hjälpen du behöver, för det finns hjälp.

  • dixiwonderland
   Författare
   5 maj, 2024 / 13:55

   Tack snälla för tipset! Har fått flera rekommendationer om just meritering så ska kanske ge det en chans nu då detta inte gick något vidare.

 4. 3 maj, 2024 / 21:50

  Tråkigt att det blir så! Jag har själv enbart sökt hjälp för fysiska symptom men kände att processen var så svår och att man aldrig kom till någon läkare, man blev inte tagen på allvar. Jag bytte faktiskt vårdcentral och är otroligt nöjd med de jag har nu!

  • dixiwonderland
   Författare
   5 maj, 2024 / 13:56

   Jag har fått bra vård och bemötande när jag har besökt min vårdcentral för fysiska problem. Hade hoppats att de skulle vara lika bra med det psykiska också :((

 5. Tove
  4 maj, 2024 / 17:51

  Om du orkar söka igen, be om remiss till affektiv mottagning om du tror du lider av bipolär sjukdom. Annars be uttryckligen om att få prata med psykolog/kurator via vårdcentralen, redan när du tar kontakt. Kram

  • dixiwonderland
   Författare
   5 maj, 2024 / 13:57

   Jag blev informerad om att det varken finns psykologer eller någon kurator på min vårdcentral. Vilket i mina öron låter helt orimligt då detta är en av de största mottagningarna i Trollhättan. Det var förmodligen därför som jag blev erbjuden antidepp direkt istället för att få prata med någon :/

   • Tove
    5 maj, 2024 / 19:32

    Men då får dom skicka remiss vidare!!! ❤️

 6. 5 maj, 2024 / 08:20

  Jag förstår inte heller varför de vill skriva ut antidepp som första åtgärd. Tänker de borde vara intresserade av att samtala först. Hoppas du får den hjälp du söker!

  • dixiwonderland
   Författare
   5 maj, 2024 / 13:58

   Jag kommer inte söka mer hjälp efter detta bemötandet som jag känner nu. Det tog alldeles för mycket ifrån mig.

 7. 5 maj, 2024 / 11:39

  Upplever också att vården i Sverige blivit sämre. Det är som om dom som jobbar inom vården inte orkar anstränga sig längre utan dom tar den enklaste vägen . Men det sagt vill jag inte skylla på personalen utan det är ju systemet det är fel på.
  Hoppas i alla fall att du får hjälp till slut utan antidepp.
  Kram <3

  • dixiwonderland
   Författare
   5 maj, 2024 / 14:01

   I detta fallet kan vi skylla på personalen. Att jag öppet sitter och berättar att jag har tankar på att skada mig själv men får till svar att läkaren jag pratar med snart ska sluta så hon tycker vi kör på antidepp och hoppas på de bästa är inte systemets fel. Det är en enorm brist hos henne och på gränsen till tjänstefel kan jag tycka. Som jag skrev, det tar enormt mycket av en att söka hjälp och att bli bemött så här gör att jag varken vill eller orkar söka mer hjälp nu.

 8. 5 maj, 2024 / 12:04

  alltså så himla himla dåligt, blir så ledsen av sådant

 9. 6 maj, 2024 / 15:32

  Det här är så sjukt man blir inte förvånad 😮 jag har blivit erbjuden antidepressiva av tre olika läkare utan att ens skicka mig vidare till en psykolog eller samtalsterapi även min dotter som då var nio år blev erbjuden antidepressiva det är skrämmande.visst finns det personer som behöver men nu pratar vi inte om det utan mer om stöd och hjälp 🌸Hoppas du sökt vidare och får rätt hjälp

  • dixiwonderland
   Författare
   10 maj, 2024 / 09:34

   Att läsa era kommentarer där ni fått samma bemötande som mig är skrämmande! Och att erbjuda antidepp till en 9 åring det första man gör är tjänstefel anser jag! Så himla tråkigt att det är deras första utväg :/ Tycker att samtal borde vara det första som man väljer och sedan kanske erbjuder antidepp om man anser att det är så pass allvarligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.