0   17
0   31
2   36
1   30
4   43
6   26
4   26
2   21

Eget pensionssparande | 300 kr/mån – få en miljon mer i pension

Inlägget är reklam för Avanza.se och innehåller annonslänkar
Eget pensionssparande | 300 kr/mån – få en miljon mer i pension
Inspirationen för detta blogginlägget kommer från Johanna Kulls blogginlägg på Avanza.

Tänker ni mycket på er pension? Det var inte förrän jag började investera på börsen som jag började tänka på min pension. På ett sätt så känns den så långt bort men samtidigt så kan jag bli arg över att jag inte började investera tidigare. Så som läget ser ut idag så kommer många få en väldigt dålig pension trots att du har arbetat hela livet. När jag blev egenanställd och därmed inte fick någon tjänstepension så var det upp till mig att se till att investera pengarna i bra fonder så att jag kan trygga min framtid. Och även om du har tjänstepension så kommer det inte att räcka till. Idag behöver man själv ha ett pensionssparande för att få en bra pension.


Om du sparar på börsen så kommer du att få

Vid 300 sparade kronor i månaden kommer:

20-åringen att få 1 100 000 kronor i sparkapital
30-åringen att få 520 000 kronor i sparkapital
40-åringen att få 240 000 kronor i sparkapital

Vid 1 000 sparade kronor i månaden kommer:

20-åringen att få 3 560 000 kronor i sparkapital
30-åringen att få 1 720 000 kronor i sparkapital
40-åringen att få 790 000 kronor i sparkapital

/ Från Johanna Kulls blogginlägg på Avanza


Det krävs alltså inte mycket sparande för att trygga din framtid. Men hur ska man tänka när man väljer fonder för sitt pensionssparande? Jag har valt fonder med hög risk. Detta är pengar som jag inte kommer använda på många år framöver och då anser jag att det är bättre att investera i en högrisk så att pengarna har möjlighet att växa mycket. När man börjar närma sig pensionen så kan man välja att flytta pengarna till en låg risk fond om man vill det. Men det är inget skulle investera i nu när det är så många år kvar tills jag ska gå i pension.

Just nu har jag 6 fonder hos Avanza med inriktning på teknik, investering i svenska småbolag, en fond mot den asiatiska marknaden och fonder som är inriktade på lösningar i klimatkrisen. Det är viktigt att man sprider sina risker och inte endast investerar i tex teknikfonder. Börsen går alltid upp och ner men fonder är en väldigt tryggt sparform då det kan vara 70 olika bolag i en fond.

Jag ligger ca 10 år efter jämfört med mina jämnåriga

Då jag står utan inkomst just nu så försöker jag spara så gott jag kan. Ibland är det ingenting och ibland kan jag fylla på mina fonder med 100 kronor/st. Jag längtar så mycket efter att få en anställning och sen kunna spara undan flera tusen kronor varje månad. Jag ligger ca 10 år efter jämfört med mina jämnåriga som har haft en fastanställning sen 20 års åldern. Men min fördel är att jag inte har några lån vilket jag tror rätt många i min ålder har. Vi bor också billigt vilket gör att jag förhoppningsvis kan komma ikapp rätt fort. Det viktigaste är att man har ett sparande och att man själv har ett eget pensionssparande. Under 2020 hade mitt sparande hade en total värdeförändring på 27100 kronor så naturligtvis hoppas jag att den siffran för 2021 kommer vara betydligt högre.

Dela

2 Kommentarer

  1. Maria
    19 mars, 2021 / 17:32

    Jättebra inlägg! 👏

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.