1   16
5   21
0   15
1   18
1   30
3   32
1   19
2   26

Trollhättan i lågor

Klockan är någon gång efter 22:00. Jag ligger i sängen som vanligt och tänkte precis sätta på Stranger Things för att se om alla säsongerna när jag ser att grannen mitt emot står och stirrar i sitt fönster. Då det börjar bli mörkt ute och vi har tänt här hemma så ser man väldigt tydligt in i lägenheten. Så jag går upp för att dra ner våra rullgardiner. När jag kommer fram till fönstret så ser jag att det är väldigt mycket folk ute på sina balkonger och i fönsterna. Jag börjar också känna lukten av rök.

Min första tanke är att det är någon på gården som grillar. Men det luktade inte som det gör när man startar en grill. Det luktar hemskt. Jag går in i köket och trycker mitt ansikte mot fönstret och ser hur det väller fram tjock rök från vår grannens lägenhet. Jag skriker ”Det brinner” och kastar mig efter telefonen för att ringa vår granne. Min sambo flyger upp från sin dator och börjar kolla ut. Jag får inte tag på vår granne så jag gör mig beredd för att gå dit när grannen ringer upp och jag säger ”Det brinner det brinner”. Grannen förstod ingenting men då grannen var så lugn så förstod jag att det inte brinner hos dom. Sen säger grannen ”Herregud Nathaline ni måste komma hit”.

Trollhättan i lågor

Bilden till vänster skickade min sambos pappa som de hade fotograferat från sin lägenhet. Bilden till höger fotograferade min sambo från vår grannes lägenhet.

Vi går över till vår granne som har fönster åt båda hållen. Där ser vi hur det ryker ett stort svart moln på flera meter upp i himlen och hur det börjar komma riktigt stora lågor. Vi hör elden in till min grannes lägenhet så nära var det. Mitt i allt kaos som är så har vi kontakt med flera personer online. Jag ringer även till Nalas familj och berättar att det brinner precis utanför dom. Det enda som skiljer våra lägenheter från elden är stora träd som är ca 6-8 meter höga. Skulle elden fått tag i träden då skulle det bli total livsfara. Efter en stund så säger jag åt min sambo att flytta vår bil då vårt garage bara är några meter från branden. När min sambo går ut och gör detta blir det som en domino effekt och flera grannar kommer ut för att flytta sina bilar.

Vi är hos grannen tills klockan blir 23:40. Då går vi hem men min sambo vill flytta vår bil då han inte vill få böter. Så jag tar fram våra ansiktsmasker och vi går ut för att flytta bilen. Hela trapphuset stinker rök och när vi kommer ut så är det som att gå i en tjock dimma. När vi kommer ut så möter vi en kvinna som inte har någon som helst aning om vad det är som händer. Medan min sambo pratar med henne så går jag och kollar om det finns parkering men det är fullt. När jag kommer tillbaka så har det samlats en del folk vid oss. Vi står och pratar med dom då några hade precis kommit från stan där det exploderat i ett parkeringshus. Jag går upp en bit för att ringa min bestie när jag skriker på min sambo att nu brinner det igen.

Trollhättan i lågor

Bilden till vänster är tagen från vår grannes lägenhet precis i början av branden. Bilden till höger tog jag 1,5 timma efter att det började brinna och vi stod ute. Det går inte att få fram på bilderna hur fruktansvärt stora lågor det var och hur nära inpå det var.

När vi lämnade vår grannes lägenhet så såg det ut som att de hade fått släckt branden men nu hade den tagit fart igen och det såg ut som att elden spred sig närmare vårt hus. Jag är fullt medveten om att man inte ska stå ute. Men då branden var bakom vårt hus så såg vi ingenting från vår lägenhet. Och skulle elden sprida sig så fanns det ingen chans för räddningstjänsten att hinna larma alla lägenheterna. Men vid klockan 01:00 så bestämde vi oss för att gå hem.

Väl hemma så tog jag fram en väska och började packa ner min dator. Om vi behövde fly så vill jag få med datorn då jag har alla bilder på den. Jag sov även med kläderna på. Min sambo la sig vid 02:00 och jag försökte hålla mig vaken så länge jag kunde. Jag somnade någon gång efter 02:20 och vaknade klockan 05:55. Kollar telefon och ser att de har skickat ut ett meddelande att alla bränderna är under kontroll. Jag väcker min sambo och ber honom flytta bilen. Tror ni inte att vi redan hade fått böter på bilen? Hur kan man ens gå ut och ge folk böter när hela stan brinner? Vi kommer naturligtvis att bestrida denna boten.

Vi lyckades somna om och då vaknade jag vid 10:30. Så jag ringer mamma och berättade allt som hänt. Hon bor inte i Trollhättan samt sov när allt detta hände så hon visste inte vad som hänt. Sen när jag gick in i duschen så var mitt schampoo helt svart efter att jag stod ute kvällen innan. Jag känner även av att jag har ont i halsen idag. Efter duschen så gick jag hem till Nala för att prata med hennes matte och ha lite mysstund med Nala och Aila. Det var skönt att få ventilera av sig.

Trollhättan i lågor

De var en presskonferens tidigare under dagen men det kom inte med någon ny information kring det som hänt.

Jag mår som många andra väldigt dåligt över det som har hänt. Detta är andra branden i rad. Vi är tyvärr vana vid bilbränder i Trollhättan men att tända på ett lägenhetskomplex… Det är helt sinnessjukt! Som tur var så var det helt vindstilla igår. Men hade det blåst som det gör idag så hade det kunnat få förödande konsekvenser. Det är så fruktansvärt obehagligt när det är så nära ens hem. Vi blev erbjudna att få sova hos vänner och familj igår. Men då det var kaos i hela stan så kändes det inte tryggt någonstans.

Det är helt otroligt att ingen person kom till fysisk skada igår. Men jag tror vi är många som mår väldigt dåligt psykiskt. Att det var anlagda bränder är det ingen tvekan om. Räddningstjänsten ska ha en stor eloge för deras arbete. Där vi stod på natten så kunde vi känna värmen från branden så jag kan inte ens förställa mig hur det är att jobba inom räddningstjänsten och behöva sätta sitt egna liv i fara för att rädda andra. Det finns naturligtvis en stor oro för att det ska eskalera ännu mer denna kvällen/natten.

Jag har inte mått så bra idag så jag är glad att jag fick spendera så mycket tid med Nala och hennes familj. När man är med lilla Aila så tänker man mest på hur jäkla go hon är och att jag vill äta upp henne. Sen fick jag låna Nala och gå en promenad i skogen. Det känns konstigt att allt är precis som vanligt idag när det bara var några få timmar sedan som hela Trollhättan stod i lågor. Jag vill tacka alla er som har hört av er idag. Jag har nog fått närmare 50 meddelanden. Är ledsen om jag inte har skrivit så mycket men som ni säkert förstår så mår jag inte helt hundra idag. Men det betyder otroligt mycket att ni sträcker ut en hand och erbjuder hjälp och omtanke.

Dela

6 Kommentarer

 1. 4 juni, 2022 / 08:35

  Nej men alltså fy så obehaglig upplevelse, kan knappt föreställa mig paniken! Hoppas verkligen att man får tag i de skyldiga.

  Men helt sjukt att ni fick en bot? Tänkte i början av inlägget när du skrev att ni skulle parkera om bilen ”men varför då? Ingen lär väl gå och skriva ut böter när det brinner i hela staden?”. Galet!

  Ta hand om dig!

  • dixiwonderland
   Författare
   4 juni, 2022 / 09:28

   Man tycker att de borde ha överseende när halva stan brinner men nej tydligen inte. Vi kunde inte heller ställa bilen någon annanstans. De hade spärrat av där det är gratis att stå samt att vi behöver ha bilen nära ifall vi behövde fly eller om de hade tänkt att tända eld på vår bil så hade vi uppsikt från vårt fönster. Men man blir ju så trött på allt detta elände. Trollhättan är en så fin stad om man tänker till all natur, vi har riktigt bra restauranger, rätt mycket butiker. Men vem vill flytta hit när kriminella bränner ner halva stan? Så otroligt sorgligt.

 2. 4 juni, 2022 / 15:02

  åååh, alltså så hemskt 🙁

  • dixiwonderland
   Författare
   4 juni, 2022 / 18:31

   Fruktansvärt var det. Är bara så glad att ingen kom till skada.

 3. 4 juni, 2022 / 16:13

  Så hemskt! Jag ber för er och för Trollhättanborna. Vet hur det är, här på vår gård tände de en bil nästintill vår, bara en bil emellan som skydd ena natten och tände garaget natten efter… fortfarande utan att veta vem de var ute efter. Så hemskt.

  • dixiwonderland
   Författare
   4 juni, 2022 / 18:32

   Det är fruktansvärt hur de inte har något konsekvenstänk alls. Det kunde slutat så illa här hos oss. Hade det blåst och elden fått tag i träden så hade det varit kört. Är bara så glad att ingen kom till skada.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.