1   19
1   18
3   28
1   19
2   25
0   18
1   21
7   24

Självprovtagning för HPV

Självprovtagning för HPV

För någon vecka sedan så fick jag hem ett brev där det stod att om jag ville så kunde jag beställa hem material till självprovtagning för HPV. Jag har gått på alla mina kallelser för att ta cellprov men detta är första gången som jag fått hem ett brev om att utföra självprovtagning själv. Jag vet inte varför de inte utför cellprov så som de alltid har gjort men en vän till mig sa att de kan vara för att de har för mycket att göra.

Vad är HPV?

Först trodde jag att jag skulle utföra ett cellprov på mig själv. Men Sari (min numera husläkare) förklarade att självprovtagningen gällde HPV. Men vad är HPV? Humant papillomvirus är ett mycket vanligt virus som finns i över tvåhundra olika typer. Några typer kan ge cellförändringar som i ovanliga fall kan leda till cancer, framför allt i livmoderhalsen. Några HPV-typer kan orsaka cellförändringar i livmoderhalsen. De syns inte och ger oftast inga besvär, utan kan bara upptäckas genom cellprovtagning. / Information från 1177.

Självprovtagning för HPV

Testet påminde väldigt mycket om Covidtestet fast att man tar proverna från en annan del av kroppen. Det var väldigt enkelt att utföra provtagningen själv. Jag var lite rädd att pinnen skulle gå av men det krävs kraft för att bryta av den. Nu när jag har skickat in mitt prov så tar det ca 2 månader innan jag får tillbaka provresultatet. Jag hoppas att detta självtestet leder till att så många fler väljer att testa sig. Jag har inte vaccinerats mot HPV men även om jag hade det så hade jag ändå valt att testa mig trots att jag haft samma partner hela livet. Får ni hem en kallelse om att beställa hem självprovtagning så gör det!

Dela

4 Kommentarer

 1. 21 december, 2022 / 16:59

  Sååå viktigt och bra att göra!! Kram

 2. 22 december, 2022 / 19:44

  jag var nyligen på cellprov, vad bra att kunna göra själv även om jag tycker att det känns svårt

  • dixiwonderland
   Författare
   25 december, 2022 / 10:27

   Detta är ju dock inte ett cellprov utan man testar endast för HPV 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.