0   8
4   35
6   24
4   25
2   21
0   29
0   19
1   38

Så förebygger du och blir av med trips


Detta blogginlägget innehåller reklamlänkar för Wexthuset.com

Så förebygger du och blir av med trips

Det finns nog ingen insekt som sprider så mycket skräck hos oss växtälskare som trips. Jag kan inte ens räkna på fingrarna alla skräckhistorier jag har hört om dessa små kryp. Hur de har utrotat växtsamlingar värda tusentals kronor. Hur folk ger upp sitt intresse för det är omöjligt att bli av med dom. Att den enda vägen är att antingen använda starka kemikalier eller bränna växterna. Men stämmer verkligen dessa skräckhistorier?

Den 8 April så upptäckte jag det som ni ser på bilden här ovan. Jag gjorde ett inlägg i min växtgrupp på Facebook och frågade vad det var. Alla som svarade sa samma sak, det är trips. Men vad är egentligen trips? Och är de verkligen så svåra att bli av med som alla påstår?

Trips är 1-2 mm långa, smala bevingade insekter som suger näring ur växternas blad. Trips trivs särskilt bra i en varm och torrt miljö. Det finns flera olika arter som kan vara bruna, gula eller svarta. I Sverige finns det ca 100 olika arter men i världen så uppgår antalet till ca 6000. Tripsen lägger sina ägg inne i växtvävnaden. Tripsäggen är ovala, runt 0,2 cm långa och det kan ta ca två veckor innan de kläcks. Det stora problemet med trips är att de behöver ingen partner för att producera ägg. Och en enda trips kan lägga upp till 100 ägg. Det är svårt att veta exakt hur länge trips lever men man räknar med ca 20-30 dagar.

Så förebygger du och blir av med trips

Den 10 April, alltså två dagar efter att jag hade hittat den vuxna tripsen få såg jag detta på Andy. Min Monstera Adansonii Albo Variegata. Det ni ser på bilden är tripslarver som är i full färd med att mumsa på Andys nya blad. Redan innan bladet hade vecklat ut sig så kunde jag se att det var något som inte stämde. Men som ni kan se om ni jämför mitt finger med tripslarverna så är de otroligt små. Och därför väldigt svåra att upptäcka.

Hur blir jag av med trips?

Den stora frågan som alla har är hur blir jag av med trips? Som med alla angrepp på våra växter så är det viktigaste att man är regelbunden. Du måste behandla dom flera gånger i veckan i flera månader för att försäkra dig om att du är helt fri från skadedjur. Detta är den stora anledningen till varför många ger upp kampen. Man har varken tiden eller orken till att behandla alla växterna.

I denna videon så berättar jag vad jag gjorde och varför när jag upptäckte att jag fått trips.

Jag valde att beställa hem Orius skinnbaggar. Dessa baggar äter tripsen i alla stadier (förutom äggen) och lever ungefär lika länge som tripsen vilket gör att de är en bra match. Att beställa hem insekter eller biologiskt bekämpningsmedel som det tekniskt sätt heter var inte självklart för mig. Jag tror vi är flera som äcklas av tanken på att ta in insekter i våra hem. Men till min stora förvåning så älskade jag mina Orius baggar. Jag valde att placera ut dom på de växterna som jag visste var värst drabbade. Sen spred jag även ut dom på mina odlingar och andra växter.

Orius baggar biologiskt bekämpningsmedel
Orius baggar biologiskt bekämpningsmedel

Som ni kan se så är Orius baggarna väldigt små. Första veckan så höll de sig på de växterna där jag hade placerat ut dom. Men under andra veckan så var det svårt att få syn på dom. Under tredje veckan så hittade jag en som var död så deras livslängd började ta slut.

Nu till den stora frågan som jag misstänker att du har om du läser detta inlägget. Har jag blivit av med tripsen? Först och främst så måste jag säga att jag upptäckte tripsen otroligt tidigt. Endast Andy (se bilden här ovan) har fått skador. Ingen av mina andra växter har några alls och det får mig att tro att jag upptäckte detta i tid. Den 22 April, alltså 14 dagar efter att jag upptäckte den första tripsen så hittade jag en annan vuxen. Jag har inte sett något mer efter det, inga larver heller.


Köp biologiskt bekämpningsmedel här

Orius baggar | Tripsrovkvalster | Neemolja


Men jag vågar påstå att Orius baggarna ändå gjorde sitt jobb. Som ni kunde se i min video så behandlade jag alla växterna med Neemolja innan jag köpte baggarna och jag tror att de två var en riktigt bra kombination. Men då jag som förmodligen många andra inte har varken tid eller ork till att behandla mina växter med Neem två gånger i veckan så kommer jag köpa fler baggar.

Denna gången kommer jag köpa både Orius baggar och tripsrovkvalster. Dessa två tillsammans ska vara som The Avengers mot tripsen. Så istället för att jag ska stressa ihjäl mig så kommer jag i fortsättningen köpa nyttodjur som hjälper till att hålla ordning och reda på mina växter. Det är miljövänligt men framför allt ett väldigt roligt sätt att bekämpa tripsen på. Om du har haft trips så får du gärna dela med dig av dina erfarenheter i en kommentar.

Dela

2 Kommentarer

 1. C. Wounsch
  13 juli, 2023 / 10:43

  Hej och tack för råd till mina växter. Var köper jag dessa produkter, jag bor i Malmö, handlar bara över disk alltså inte över nätet.

  • dixiwonderland
   Författare
   14 juli, 2023 / 11:00

   Dessa produkterna går endast att beställa online vad jag vet 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.