0   16
5   23
1   17
6   29
6   16
4   24
0   14
1   47

Narcissläktet | Påsklilja & Pingstlilja

Narcissläktet | Påsklilja & Pingstlilja
Stjärnnarcisser Tahiti

Påskliljan är en otroligt underskattad blomma. Det är en av våra tidigaste vårblommor och blommar långt innan vårens stora favorit, tulpanen. Jag har verkligen blivit helt förälskad i Narcissläktet. Det finns över 8000 olika sorter vilket betyder att det finns minst en för alla.

Den klassiska gula har jag vuxit upp med men nu har en helt ny värld för mig öppnat sig. Jag har även fått veta att vi har något som heter Pingstlilja. Den tillhör också Narcissläktet men vad är det då som skiljer dom åt? Påskliljan blommar ofta tidigare än Pingstliljan och har en långtrumpet. Pingstliljan är platt i centrum av blomman istället för att ha en lång trumpet. Sen finns problemet med att Påskliljan och Pingstliljan gärna korsar sig med varandra och skapar hybrids.

Narcissläktet | Påsklilja & Pingstlilja
Pingstlilja Recurvus

Påskliljan och Pingstliljan är perenner. Det betyder att de blommar år efter år. Därför anser jag att det är en väldigt bra investering att ha i trädgården. Speciellt då de blommar så tidigt som i April. När vi äntligen börjar lämna den mörka kalla vintern bakom oss då blir man så glad av att se vårblommorna titta fram. Påskliljor och Pingstliljor fungerar utmärkt att ha i snittbuketter. Men det är bra att låta stjälkarna få torka lite innan man binder dom i buketten då de ger ut en slemmig vätska efter att man har snittat dom. Detta kan påverka hållbarheten för de andra snittblommorna.

Narcissläktet | Påsklilja & Pingstlilja

Påskliljor och Pingstliljor planterar man under tidig höst så att de hinner slå rot innan vintern kommer. Plantera dom ca 10 cm djupt med ett mellanrum på ca 8 cm. De blommar mellan April-Juni och trivs bra i halvskugga. Priset på lökarna varierar beroende på hur ovanlig sort man köper. Men de billigaste kostar inte mer än runt 30 kronor. Och som jag sa innan, då de är perenner och blommar år efter år så är det en underbar investering att ha i trädgården.

10 Kommentarer

 1. 27 april, 2022 / 15:25

  Jag vet alldeles för lite om blommor och så intressant information om påsk- och pingstliljor. Kramis <3

 2. 27 april, 2022 / 22:20

  Åh så fina dom är! 😍

 3. 28 april, 2022 / 07:43

  Oj jäklar, 8000 sorter?! Men underbart fina är de i alla fall. 🙂

  • dixiwonderland
   Författare
   1 maj, 2022 / 18:44

   Det är vanligt att blommor har ett väldigt brett släkte 🙂

 4. 28 april, 2022 / 12:34

  Vilka bra tips!

 5. 29 april, 2022 / 17:46

  Så fina blommor! Tycker både påsk- och pingstliljor är himla fina! Kul med de där första blommorna som kommer upp i rabatterna såhär på våren.

  • dixiwonderland
   Författare
   1 maj, 2022 / 18:44

   Visst är de vackra 😀 Vill verkligen köpa knölar att plantera till hösten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.