0   22
2   34
1   29
4   40
6   26
4   26
2   21
0   29

Planterar vi om våra växter för ofta?

Planterar vi om våra växter för ofta?

Planterar vi om våra växter för ofta? Den frågan började jag fundera på efter att ha sett denna videon My Unpopular Plant Care Opinions med min favorit Harli G. I den videon så säger hon att många planterar om sina växter för ofta och det fick mig att börja fundera på om det verkligen stämmer.

Det jag kom fram till är att i mitt fall så stämmer det till 110%. Jag tror att rädslan för att en växt ska bli root bound har varit så stor att jag har i vissa fall planterat om samma växt två gånger under samma år. För det mesta så har det varit små sticklingar för där behöver man plantera om oftare. Men flera av mina stora växter har haft alldeles för stora krukor. Så inför nästa år så tänker jag inte plantera om mina växter om det verkligen inte behövs.

Det kan ibland vara svårt att veta när man ska plantera om en växt. Bara för att rötterna sticker ut under krukan så behöver inte det betyda att krukan är för liten. Ibland räcker det att man tar upp växten, tar loss rötterna och planterar ner den i samma kruka igen.

Planterar vi om våra växter för ofta?

Klippa av rötterna

Något som jag har gjort ett flertal gånger är att klippa av rötterna på mina växter. Detta görs naturligtvis på egen risk! Men mina växter har aldrig reagerat negativt på detta. Jag brukar klippa bort ca 15% så att jag kan plantera ner den i exakt samma kruka men att den har möjlighet att växa. Ibland kommer man till en punkt där man helt enkelt inte kan plantera om i en större kruka. Man har kanske inte platsen eller så vill man inte att växten ska bli enorm.

Behöver man plantera om sina växter varje vår?

Svaret på den frågan är: Nej det behöver du inte. Inte alla växter. Men även om du har två av samma sort så växer dessa två olika. Jag tycker att man varje vår bör se över alla sina växter. Ta upp dom ur krukan och kolla så att rötterna ser friska ut. Ett tecken på att en växt behöver större kruka är om den slutar producera nya blad. Så är det Juni och den har gett väldigt få blad under våren då är kanske en ny kruka med en ny jordmix det bättre alternativet.

Dela

6 Kommentarer

 1. 28 december, 2021 / 16:51

  Så bra tips och du är verkligen insatt i det där. 🙂 Jag har ju inte massa växter, men ska plantera om en klätterväxt som jag har sen till våren 🙂

 2. 28 december, 2021 / 17:13

  Aha jag hade ingen aning om att man kan korta av rötterna och plantera om i samma kruka. Det är kanske därför mina palettblad aldrig överlever. Tack för tipsen. Kramis <3

  • dixiwonderland
   Författare
   30 december, 2021 / 11:17

   Tror inte det är anledningen till varför dina palettblad dör 🙂 Det är sällan en växt dör för att man inte planterar om den. Ofta beror det på andra saker som övervattning eller för torr luft.

 3. Hanna
  28 december, 2021 / 23:53

  Tycker du tänker helt rätt. Här planteras det om ca var tredje år. 😁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.