6   29
2   33
3   29
6   26
0   14
0   27
4   37
7   50

Lyckades jag sänka vår matbudget med 500 kronor?

Idag är det den 25 Augusti och jag tror vi alla jublar då det betyder lön! För ett par dagar sedan så skrev jag detta inlägget där jag berättade att jag ville sänka vår matbudget från 4000 kronor till 3000 kronor. Första delmålet var att ha kvar 500 kronor i vår matbudget denna månaden och den stora frågan är naturligtvis, klarade vi det?

Lyckades jag sänka vår matbudget med 500 kronor?

Naturligtvis så klarade vi det! Och inte nog med att vi klarade det, vi sparade faktiskt 601 kronor för att vara exakt. 101 kronor mer än vad tanken var. I och med att det är den 25 idag så nollställer vi vårt excel dokument och börjar om från början. Denna månaden är målet att spara 1000 kronor istället för 500 kronor. Jag vill dock poängtera att vi inte kommer leva på knäckebröd och vatten för att nå detta målet. Vi kommer äta samma middagar som vi alltid gör men skillnaden är att allt vi handlar är noga planerat. Vi kommer ha 750 kronor att leva för varje vecka. Jag tror även att det är smart att leva extra snålt i början. Till exempel att inte köpa onödiga saker så som glass, chips osv för att isåfall kunna lyxa till det på slutet beroende på hur vi ligger till ekonomiskt.

Detta kommer vi äta under kommande vecka

För att kunna hålla budgeten så kommer jag försöka laga sån mat som fungerar bra som matlådor. Här tänker jag olika gratänger och grytor. Genom att använda sig av matlådor så är det enklare att räkna ut hur länge maten kommer hålla.

Vegetarisk lasagne

I denna lasagnen så tänkte jag ha svamp och spenat. Som sås så tänkte jag köpa philadelphia vitlök och örter och blanda ut med grädde. Lasagne plattor har vi hemma och även ost. Jag räknar med att det kommer bli totalt åtta portioner, alltså fyra portioner var. Vilket kommer kunna täcka upp fyra luncher.

Köttgryta med ris

Här kommer vi behöva handla köttbitar, morötter, broccoli, majs, lök och grädde. Ris är perfekt att ha i matlåda då det till skillnad mot potatis faktiskt blir varmt och smakar lika gott som när det var nykokt. Sen kommer vi naturligtvis inte använda alla morötter som påsen innehåller eller all lök som vi köper. Men det använder vi till kommande maträtter.

Currygryta gjort på kikärtor med ris

Detta blir en helt ny maträtt för oss. Kikärtor har jag bara köpt någon gång för länge sedan. Men kött är dyrt och Johan vill helst äta vegetariskt så tänker jag att vi provar och ser om det är gott. Han brukar alltid köpa vegobullar eller något annat färdigt vegetariskt men då slutar det med att jag får laga två olika middagar då jag inte äter vegobullar. Jag känner inte att det är värt att laga två olika middagar samt att vegobullar kostar 84 kronor för 900g. Jag tycker det är alldeles för mycket pengar. Här behöver vi köpa mango chutney och kikärtor men annars så har vi resterande ingredienser hemma.

Lyckades jag sänka vår matbudget med 500 kronor?

För att på ett ungefär veta hur mycket detta kommer kosta så gick jag in på Icas hemsida och la allt i varukorgen precis som om vi skulle handla online. Att jag skriver ungefär är för att priset på löken kan variera beroende på hur stora lökarna är. Och ja, vi är alldeles för snåla för att genomföra köpet och hämta maten i butik då vi inte är i behov av kassar för tillfället haha. Vi behöver ändå åka dit och hämta maten och då kan vi lika gärna gå in och handla. Jag tror jag har rekord i att vara den snabbaste mathandlaren i stan. Brukar kunna storhandla på 10-15 minuter. Nu när vi har en budget att hålla oss till så lär det gå ännu snabbare.

Jag hoppas att ni finner detta inlägget både intressant och inspirerande. Det är naturligtvis en stor utmaning nu när priserna på maten höjs men jag tror absolut att det är möjligt med planering. Sen ser alla familjers vardag olika ut. Har man barn så är matkostnaden högre. Min tanke med att jag delar med mig av detta är för att det blir extra motiverande för mig. Samt att jag hoppas kunna inspirera andra till att se över sin ekonomi och kunna spara mer pengar.

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.