0   21
2   23
3   21
4   28
5   32
1   28
5   21
3   35

Hur du hanterar ångest när allt är kaos

Ångest för mig är ett väldigt laddat ord. Hela mitt tonårsliv var fyllt med ångest och jag försöker att förtränga den tiden så gott jag kan. Det var hell on earth för mig. Men det är viktigt att jag inte glömmer. För genom att se tillbaka på den resan så kan jag se hur långt jag har kommit. Hur otroligt stark jag är, mycket starkare än vad jag någonsin hade kunnat föreställa mig. Efter att ha fått gå igenom så många jobbiga år så är jag otroligt tacksam över de livet som jag lever idag. Jag kan många gånger känna att jag missade mycket på grund av min ångest.

Hur du hanterar ångest när allt är kaos

Ångest äter upp dig levande

Jag är livrädd för att må dåligt igen. Det tog mig så många år att ta mig ur min djupa depression och jag är rädd att jag inte skulle klara av det om jag hamnade där igen. Dock vet jag idag att det finns så ofantligt mycket mer hjälp att få än vad jag någonsin fick. Det finns också mycket som vi själva kan göra för att må bättre. Det är inte lätt, det vet jag. Men ha som mål att klara en av dessa punkterna under en dag och sen öka på successivt så hoppas jag att du efter några månader kan må såpass bra att du har styrkan att söka hjälp.

Rör din kropp varje dag

Forskning visar att motion minskar ångest. När vi tränar sänks stresshormonerna som finns i kroppen och istället frigörs dopamin, endorfiner och serotonin. Kroppens hormoner som får oss att må bra. Genom att träna så påverkar du nybildningen av nervceller. Du förbättrar även blodcirkulationen i hjärtan. Detta ökar sedan dina koncentrationsförmåga.

Hur du hanterar ångest när allt är kaos

Prioritera din sömn

När du sover aktiveras kroppens immunsystem och viktiga hormoner bildas. Samtidigt minskar produktionen av stresshormoner. Att sova tillräckligt kan minska risken för sjukdomar som förhöjda blodfetter, hjärt-kärlsjukdom, diabetes typ 2, depression och utmattningssyndrom.  / Vårdguiden
Jag tror tyvärr att allt för många slarvar med sin sömn. Jag vet att när jag hade mycket ångest så hade jag svårt för att sova. Jag var uppe hela nätterna och sov bort dagarna. Bara denna veckan har jag känt mig smått förstörd för att jag inte har fått sova bra. Försök att få in ett bra sovschema där du sover 8 timmar per natt. Detta är väldigt svårt att ändra på om man har ångest men att endast ha detta som mål till en början kan vara starten på ett bättre mående.

Tänk på vad du äter

Vad vi stoppar i oss påverkar oss mer än vad vi tror. Jag har nyligen börjat äta vid regelbundna tider och jag märker hur kroppen påverkas av detta. Jag är alltid hungrig vad tredje timma och äter jag inget då så faller blodsockernivån drastiskt. Men det handlar inte bara om att äta regelbundet utan även vad vi äter. Jag försöker hela tiden variera maten som vi äter här hemma. Både när det gäller proteinintag och kolhydrater. Nyligen hade jag en period då jag hela tiden var sugen på fast food. Men jag märkte att de suget försvann när jag började äta regelbundet. Vad vi äter påverkar oss även psykiskt. En välbalanserad kost kommer få din kropp och hjärna att må bra. Och har man ångest så skulle jag rekommendera att man försöker minska sockerintaget då detta påverkar ångesten väldigt mycket på ett negativt sätt.

Det jag skriver i inlägget kan kännas så självklart. Men har man ångest så är det jobbigt bara att gå upp ur sängen på morgonen. Det är inte mening att man ska ge sig på allt detta direkt för det kommer man inte klara. Utan välj en av dessa sakerna att fokusera på. Försök få in en rutin och när den sedan sitter fast efter några månader så är det dags att tackla nästa. Det går att må bra igen. Jag är ett levande bevis på det.

Dela

4 Kommentarer

  1. 27 mars, 2020 / 09:33

    Tänkvärt 🙂
    Så fina bilder också! Kram

  2. 29 mars, 2020 / 11:47

    bra tips! Jag har lidigt mycket av panikångest å tyvärr kom det tillbaka nu när min sjukdom blev sämre 🙁 kram till dig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.