2   33
22   47
79   62
1   27
7   50
3   33
2   23
0   31

Hjärtstartare räddar liv


Detta inlägget är ett annonssamarbete med Hlrproffsen.se

Att rädda någons liv är förmodligen en av de största händelserna som en person kan vara med om. Vissa av oss har valt ett yrke där detta sker dagligen. Andra kan ses som vardagshjältar då de i stunden agerar i en skrämmande situation. Jag är väldigt glad över att få göra detta samarbete tillsammans med HLR Proffsen då jag hoppas kunna bidra med kunskap och nyfikenhet som påverkar er till att våga agera om en situation uppstår där det handlar om liv och död.

Jag har tyvärr fått erfara personer i min närhet som har gått bort på grund av hjärtat. Min syster var endast 3,5 år gammal när hon gick bort på grund av medfödda hjärtfel. Men jag har också fått vara med om äldre personer som har gått bort i hjärtinfarkt och hjärtattack. Hur man agerar i en sån situation går aldrig att svara på. Men jag hoppas att jag med detta inlägget kan påverka så att om du tragiskt nog skulle hamna i situationen vet hur du ska agera. Varje år drabbas tusentals personer här i Sverige av hjärtstopp. Överlevnadschanserna ökar mycket om man är snabb och agerar direkt.

 • Försök att få kontakt med personen. Om den inte svarar på tilltal eller beröring så är det viktigt att du agerar fort.
 • Ring 112 och sätt på högtalarna
 • Ge fria luftvägar genom att placera personen på rygg på golvet. Sätt ena handen på pannan och två fingrar under hakan och luta huvudet bakåt. Känna och lyssna efter andningsljud samtidigt som du försöker se ifall bröstkorgen rör sig. Detta får ta maximalt 10 sekunder. Kan du inte uppfatta att personen andas under den tiden så börjar du med HLR (Hjärt-Lungräddning).
 • Placera båda händerna, den ena ovanpå den andra, mitt på bröstkorgen. Tryck ner bröstbenet med raka armar cirka 4-5 centimeter, tag den egna kroppstyngden till hjälp. Tänk på att du måste trycka ordentligt för att komma åt hjärtat. Det är alltid bättre att ta i för mycket än för lite. I ca 90% av fallen så knäcks revbenen.
 • Du bör hålla ett högt och jämnt tempo. Tänk på låten Stay Alive av Bee Gees då den har ett väldigt bra tempo.
 • Släpp upp bröstkorgen mellan varje tryck.
 • Varva 30 kompressioner med 2 inblåsningar.
 • Det är viktigt att du fortsätter att göra detta tills sjukvårdspersonalen kommer. Det är extremt fysiskt så om det finns fler personer på plats, turas om.

Hjärtstartare

Det bästa skulle naturligtvis vara om man befinner sig på en plats som har en hjärtstartare. Om man använder en hjärtstartare inom de tre första minuterna så är chanserna för överlevnad 74%. Genom HLR Proffsen så har företag och föreningar möjlighet att antingen hyra eller köpa en hjärtstartare. Jag tycker det borde vara lag på att alla arbetsplatser har en hjärtstartare då det är ett viktigt verktyg till att rädda liv.

Dela

2 Kommentarer

 1. 30 november, 2019 / 14:17

  Så viktigt att våga agera om man ser någon som faller ihop. Jag har gått utbildning för hjärtstartare och tycker alla borde göra det för att kunna hjälpa till om en situation uppstår! 🙂

  • dixiwonderland
   Författare
   2 december, 2019 / 17:01

   Jag blir nästan avundsjuk att du har gått en sån utbildning. Tänker att muskelminnet blir såpass mycket bättre när man har fått testa på att utföra HRL på en docka om man skulle behöva göra det i verkliga livet. Men jätte bra att du har fått prova på det 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.