3   33
5   24
4   25
2   21
0   29
0   19
1   38
4   38

Den perfekta potatisgratängen

Den perfekta potatisgratängen

Jag älskar potatis! Kanske inte själva potatisen i sig men allt som man kan göra med potatisen. Potatismos, potatisklyftor, potatisgratäng och så mycket mer. Men i detta inlägget ska jag berätta för er hur ni gör den perfekta potatisgratängen!

Det viktigaste är naturligtvis huvudingrediensen, potatisen! Vi köper alltid King Edward. Köket.se har gjort en potatisskola som kans vara intressant att ta del av. Det är den som jag är uppvuxen på och jag ska erkänna att jag inte har testat så många andra potatisar. Tycker den fungerar perfekt till potatismos och köttbullar. Om ni har tips på en annan sort som ni tycker smakar bättre i en potatisgratäng så skriv gärna det i en kommentar för då måste jag prova den sorten.

Den perfekta potatisgratängen

Ingredienserna som du behöver:
Potatis, Vispgrädde, Gullök, Örtsalt, riven ost.

Så här gör du!

Sätt på ugnen på 200 grader. Börja med att skala potatisen. Hur mycket potatis du behöver beror helt på hur stor ungsform du har. Men potatisen ska täcka hela formen. Det viktigaste momentet i detta är att skära tunna skivor av potatisen! Det här här jag upplever att många gör ”fel” då de har alldeles för stora skivor. Ta potatisen och skär den på mitten. Skär sedan tunna skivor och lägg det i ungsformen. På detta sätt kontrollerar du att nästan alla skivor är i samma storlek. När du har fyllt formen så skär du upp löken i små bitar. Lägg den sedan på potatisen. Salta, gärna lite mer än vanligt då grädden kommer dämpa en hel del. Jag brukar ta så pass mycket grädde att det är ca 2 cm innan den når översta delen av potatisen.

Potatisgratängen blir bättre om du skär potatisen i tunna skivor

Blanda samman allt detta och in i ugnen på 200 grader i 40 minuter. När det har gått 40 minuter så tar du ut potatisen och rör runt. Detta är också ett väldigt viktigt moment som du inte får hoppa över. Sen in i ugnen i 30 minuter. Då tar du ut potatisgratängen igen och tar på den rivna osten. Vill man så kan man blanda lite ostar för att få en annan smak. Sänk temperaturen till 175 grader och låt potatisgratängen vara inne tills osten fått en fin färg. Ta sedan ur potatisgratängen och låt den svalna i ca 15 minuter innan du serverar den.

Dela

4 Kommentarer

  1. 3 december, 2020 / 17:41

    Men ooooo vad gott det ser ut att vara!!!

  2. 4 december, 2020 / 12:57

    Gud så gott!!! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.