1   19
1   18
3   28
1   19
2   25
0   18
1   21
7   24

Därför ska du använda ättika som sköljmedel

Därför ska du använda ättika som sköljmedel

Ättika det miljövänliga sköljmedlet

I många år så använde jag Comfort Lavendel som sköljmedel. Jag älskade hur mjuka kläderna blev och framför allt hur länge doften satt kvar i sängkläderna. Men tyvärr så slutade Comfort att tillverka detta sköljmedlet och i min jakt på att hitta ett nytt sköljmedel så fann jag något väldigt oväntat.

Sköljmedel är både giftigt och farligt

Det som gör att kläderna upplevs mjuka efter användning av sköljmedel är plast. Ja du läste helt rätt, sköljmedel innehåller plast som binder fukt. Vilket i sin tur tekniskt sett göra att våra kläder som tvättas med sköljmedel aldrig torkar. Fibrerna i kläderna förstörs och kemikalierna i sköljmedlet är väldigt svåra att bryta ner vilket gör att det inte är miljövänligt. Sköljmedel innehåller ftalater. En omdebatterad kemikalie där flera har förbjudits av EU då de ansågs vara hormonstörande och kunde framkalla allergier och hudirritationer/eksem.

Vi har inte använt sköljmedel på flera månader. Och det som händer när man inte använder sköljmedel är att när tvätten torkar så torkar den ordentligt och kan upplevas som hård och stel. Men så började jag läsa på flera olika sidor att många använder ättika som sköljmedel. Vi har slutat köpa allrengöring här hemma då jag gör min egna.

Receptet kommer från Ekotipset

1-2 dl 12% ättika
4 dl vatten
3-4 droppar diskmedel

Därför ska du använda ättika som sköljmedel

Min egna allrengöring fungerar på precis allt. Men du ska inte använda den på stenmaterial då det kan lämna fläckar. Men jag använder den i köket på diskbänken, skåpsluckor, i badrummet, på hyllorna och även på vårt golv när jag tvättar golvet. Vid fint trägolv så skulle jag inte rekommendera detta då det kan lämna fläckar. Men den fungerar verkligen på allt och det blir rent snabbt. Men det bästa är naturligtvis att det är 100% miljövänligt.

Ättika som sköljmedel gynnar inte bara dina kläder och miljön
Ättika håller också din tvättmaskinen ren och tar bort dålig lukt

Så igår testade vi att använda ättika som sköljmedel. Jag tror den största rädslan många har är att det ska lukta ättika men det gjorde det inte. Vi använde 1 msk då vi inte hade så mycket tvätt och sen torkade vi all tvätt inne i vårt torkrum. Jag upplever att sängkläderna blev lite mjukare. Hade vi torktumlat så hade effekten förmodligen varit mycket bättre. Men detta är absolut något som vi kommer fortsätta att göra. Jag hade velat testa att ha i lite lavendelolja då jag älskar den doften. Men det känns väldigt roligt att det finns såna här gamla husmorsknep som är ett så mycket bättre alternativ än kemikalier.

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.