1   16
15   30
7   36
8   30
7   30
4   34
7   36
1   29

Att ta cellprov kan rädda ditt liv!

Imorse var jag och tog cellprov för fjärde gången. När du fyller 23 så blir du kallad till att ta cellprov och sen får du en kallelse var tredje år. Anledningen till varför detta var min fjärde gång var för att jag fick gå tillbaka sist och göra provet på nytt då de inte kunde tyda mitt resultat. Jag berättade för barnmorskan som tog cellprovet på mig att jag ska skulle skriva detta inlägget idag och hon blev så glad då det är så många kvinnor som inte går och gör sina cellprov.

Risken för cancer minskar med mer än 90% om du går och tar cellprov regelbundet

Det bästa du kan göra vid ditt cellprov är att prata med barnmorskan. Förklara att du tycker det är jobbigt. Dom har full förståelse för detta och vill du ha med dig någon in så går detta bra också. I mitt fall så blöder jag väldigt lätt vilket jag alltid informerar dom om så att dom vet om detta. Det är fullt normalt men alla blöder inte.

Att ta cellprov kan rädda ditt liv! Att gå på dina cellprovskontroller varje gång du blir kallad ger ett starkt skydd mot cancer i livmoderhalsen. Risken minskar med mer än 90%.

cellprov

Sen får man komma ihåg att en barnmorska utbildar sig inte för att få titta och pilla på andras underliv. Deras roller inkluderar forskning, preventivmedelsrådgivning, abortvård, gynekologiska hälsokontroller, ultraljud, behandling vid barnlöshet, utbildning och information kring amning och sex- och samlevnadsfrågor. Samt ansvarar för vården av den blivande mamman och barnet före, under och efter en förlossning.

Själva undersökningen tog inte mer än 3 minuter för mig. Barnmorskan är alltid tydlig med att informera vad hon gör steg för steg. Det enda som jag kände av idag var när det stora redskapet som ska öppna slidan fördes in. Detta kan “göra ont” men försök slappna av så mycket som du bara kan och gör det för ont så säg till. Annars finns det risk att du spänner dig och då kommer det göra ondare. När hon tog provet från livmoderhalstappen så kände jag ingenting. Dock vet jag sen tidigare att detta kan kännas. Men jag skulle säga att smärtan som uppstår är något som man klarar av. Speciellt när man vet att undersökningen faktiskt kan rädda ens liv.

Cellförändrar känns inte och är inte farliga i sig. Men de kan utvecklas till cancer om de inte upptäcks i tid. De flesta cellförändringar som upptäcks är lättare förändringar som läker av sig själva. Andra behöver behandlas för att de inte ska kunna utveckla sig till cancer. Hittar man en cellförändring som behöver behandlas har man oftast gott om tid. Det brukar vanligtvis ta flera år innan en cellförändring utvecklas till cancer.

Jag hoppas att jag med detta inlägget kan få någon som inte tagit sitt cellprov att våga gå! Det går att ringa till barnmorskemottagningen och boka in en tid ifall man har hoppat över en som man fått tidigare. Du kan ta med dig en vän/partner om du inte känner sig helt trygg med att gå ensam. Det kan också vara så att man blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp tidigare. Då kan det vara bra att man informerar barnmorskan om detta så att dom kan göra sitt absolut bästa för att du ska känna dig så trygg som möjligt. Då man kan känna sig väldigt utsatt och blottad.

Dela

5 Kommentarer

 1. 28 februari, 2020 / 21:47

  Ja det är toppenbra, tror jag blir kallas i år var för 2 år sedan, =D

 2. 29 februari, 2020 / 11:55

  så bra och viktigt inlägg!

 3. 29 februari, 2020 / 16:37

  Så viktigt inlägg..!! <3

  Svar; Men säg det ja… Vissa Hästmänniskor verkar vara läskigt bekväma av sig, men återstår att se om Stallmötet kan ge lite perspektiv på saker å ting…. Morr…..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.