3   18
0   36
0   23
2   23
2   25
0   31
0   35
0   25

Är det rimligt att betala 17.000 för en stickling?


Inlägget är reklam för Ellos.se och innehåller annonslänkar

stromanthe thalia triostar

Igår publicerade GP Ekonomi en artikel med rubriken Därför trendar krukväxter och är dyrare än någonsin. Naturligtvis så var jag tvungen att läsa artikeln och ta del av innehållet.

Förra året blev det en växtbom. Många inklusive jag själv fick upp ögonen för krukväxter. Butikerna började få in vad som då ansågs vara ovanliga sorter som Goeppertia, Stromanthe, Scindapsus Pictus med fler. Detta var växter som många av oss aldrig hade sett tidigare. Inte trodde jag det var möjligt för en växt att få helt rosa blad, eller att det fanns dom vars blad var helt silvriga.

Därför trendar krukväxter och är dyrare än någonsin

I Mars 2020 kom nästa bom i växtvärlden. Och denna var större än vad någon hade kunnat ana. Medan många företag fick kämpa med att överleva ökade växtbutikerna sina försäljningar med flera hundra procent. Efterfrågan på de mer ovanliga växterna blev så stor att odlarna kunde inte leverera i tid. Det gjorde att många privatpersoner såg sin chans att tjäna extra pengar.

Philodendron Silver Sword

Att sälja sticklingar online är idag standard för en person som har en växtsamling. Jag själv säljer en hel del. Det är ett roligt sätt att lära känna nya människor på samt bli av med växter/sticklingar man inte har plats för. Många av sticklingarna som säljs idag ligger runt 100-500 kronor beroende på vad det är för växt. Men sen finns det mer exklusiva växter som går från 1000 kronor hela vägen upp till nästan 20.000 kronor.

Jag tror att växterna har blivit så populära för att det ger oss en känsla av att vara närmare naturen. Men också att vi får ge kärlek och omvårdnad. För det är precis vad det är. Tar man inte hand om sina växter så finns det en risk att de kommer dö. Sen är det en fantastisk community där man delar med sig och lär känna personer i alla olika åldrar som delar samma intresse.

Är det rimligt att betala 17.000 för en stickling?

Många kan nog tycka att man är smått galen om man betalar så mycket pengar för något som faktiskt kan dö. Men jag känner att har man råd så varför inte? Till skillnad från om man köper en väska, elektronik, kläder som tappar i värde så är chansen stor att du faktiskt tjänar in pengarna som du gav för din stickling och mer därtill om du väljer att sälja egna sticklingar.

Efterfrågan på vissa sorter har gjort att priserna har ökat markant. Odlarna hinner inte med efterfrågan och det har gjort att privatpersoner har möjlighet att sätta betydligt högre priser än vad odlarna/växtbutikerna skulle ha haft. Jag personligen anser att säljaren alltid har rätten att sätta vilket pris de vill. Och som köpare så har du rätten att spendera hur mycket pengar du vill på din drömväxt. Jag säger inte att jag själv skulle lägga såpass stora summor på en stickling. Men jag dömer ingen som gör det.

Dela

5 Kommentarer

 1. 15 september, 2020 / 19:58

  ja herregud de är mycket pengar, men många är ju så fina, å så blir det ju ett intresse 🙂

 2. 16 september, 2020 / 07:55

  Haha helt galet 🙂

 3. 16 september, 2020 / 13:28

  Ja det är verkligen galet hur mycket intresset för växter och trädgård har ökat senaste året! Men så roligt och en perfekt hobby som både ger lite terapi med pysslet kring sticklingar och växterna kan jag tänka mig och så blir det fint hemma. 😀

 4. 16 september, 2020 / 19:04

  Har märkt att sticklingar är trendigt, vet min mamma håller på med det😊 Men det priset är lite överdrivet😂

 5. 17 september, 2020 / 12:42

  Galet egentligen, men samtidigt som du sa, vi lägger ju dessa pengar på mycket annat!! Får bara hoppas att den transporteras säkert och inte dör på vägen. Fortfarande fascinerad över när jag sett dig köpa växter på posten, aldrig förstått att man kan göra sånt haha!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.