0   25
0   30
0   20
1   27
0   23
2   30
2   42
1   38

Få kontroll över din ekonomi

Jag har sen flera år tillbaka varit väldigt intresserad av ekonomi. Jag älskar att titta på Ekonominyheterna på tv och brukar även läsa om företag och deras ekonomi. Jag är duktig på att spara pengar men har perioder där jag är lika duktig på att spendera dom. I detta inlägget vill jag dela med mig av mina bästa tips för att få kontroll över din ekonomi. Jag kommer som alltid utgå från mig själv men förhoppningsvis kan även ni ta hjälp av detta.

Få en överblick när det kommer till inkomst och utgifter

Detta är det absolut svåraste för mig då jag aldrig får lön på samma dag. Jag kan få sex olika löner utbetalade över hela månaden beroende på hur många fakturor jag har fakturerat. Jag kommer aldrig veta hur mycket jag tjänar men känner ändå att jag har en rätt okej överblick. Mina utgifter där emot har jag stenkoll på.

Spara pengar

När jag fyllde 18 så fick jag aldrig tillgång till ett konto fullt med pengar som många andra. Min mamma hade aldrig något sparande till mig utan allt det jag har idag har jag fått jobba ihop själv. Desto äldre jag blivit desto mer inser jag hur viktigt det är att spara pengar för man vet aldrig vad som kan inträffa. Det är mycket enklare att spara pengar om man vet vad man sparar till. Jag har en massa olika konton där jag sparar för olika ändamål och det gör det enklare än om jag bara hade haft ett stort sparkonto som ska gå till allt. Jag tycker det är en stor tillfredsställelse när jag äntligen kan köpa något som jag sparat till länge för mina egna pengar.

Betala alltid kontant, faktura och lån är ett stort nej

Personer som har skulder/lån blir ofta aldrig av med dom. Dom hamnar i en ond cirkel som de flesta kommer få leva i resten av sina liv. Jag handlar aldrig för lånade pengar. Även faktura ingår i lånade pengar enligt mig. Oavsett summa, betala alltid direkt. Då får du mer koll på hur mycket du spenderar och du slipper chocken i slutet av månaden. Det enda jag tycker är okej är ett billån eller bostadslån men jag skulle aldrig låna pengar för att köpa elektronik eller kläder. Allt betalas direkt.

Fonder och aktier

Jag vet att detta kan kännas väldigt läskigt men våga prata med din bank. Jag var tex rädd för hur jag skulle deklarera om jag sålde min fond men min bank sa att det sköter sig automatiskt. För att enklast förklara vad en fond och aktie är så skulle jag säga så här. Köper du en aktie så köper du in dig i ett företag. Du äger alltså en del av det företaget. Köper du en fond så köper du flera aktier. Fonden innehåller en massa aktier som du äger genom att du köpte in dig i fonden. Man har också en fondförvaltare som sköter fonden genom att sälja och investera i olika aktier. Det finns olika risker men sånt kan du diskutera med din bank för att se vad som passar dig bäst.

Carrie Bradshaw framstår som krokad med sitt uttryck
”I like my money where I can see it, hanging in my closet.”

Någon som minns avsnittet när Carrie får ett brev att hon har möjlighet att köpa ut Adrian men att hon inte har några sparade pengar? Alla hennes väninnor erbjuder henne pengar och i slutändan så får hon låna av Charlotte. Bli aldrig Carrie! Pengar ger oss frihet och den friheten ger även trygghet för framtiden. Vill du resa, köpa en dyr designer väska eller äta ute varje dag så ska du naturligtvis göra det men aldrig för lånade pengar. Betala alltid räkningar först, investera i ditt sparande och sen spendera pengarna.

22 Comments

 1. 21 januari, 2018 / 15:41

  Vi sparar en hel del, vilket vi alltid gjort och investerar även i fonder o aktier. Kul att se pengarna växa utan att man behöver göra ngt särskilt.
  Svar: Åh hihi, det har jag med blivit för jag är en riktigt torris och det hjälper mig verkligen!

  • dixiwonderland
   Författare
   22 januari, 2018 / 08:58

   Man blir väldigt motiverad till att spara mer när man ser att pengarna växer 🙂

 2. 21 januari, 2018 / 18:26

  Jag kan inget annat än att hålla med dig! 🙂

 3. 21 januari, 2018 / 20:14

  Jättebra tips! Handlar själv aldrig på faktura eller lån, utan betalar allt direkt. Kram

 4. 21 januari, 2018 / 22:17

  Jag älskar också ekonomi! Älskar att spara mina pengar på fonder och kunna ta ut dem när de nåt ett mål som jag har satt upp för mig själv. Det där med lån kan jag faktiskt hålla med att aldrig ta ett lån till kläder eller elektronik saker. Tyvärr fick jag ta ett lån nyligen pga av mina tänder. :/ kändes inte kul men var tvungen för jag bet sönder min framtand och jag skämdes att visa dem och det gjorde ont när jag åt mat. Så tvingade mig till tandläkaren och de sa att jag var tvungen att fixa en hel del saker men fick hjälp en liten del av försäkringskassan.

  • dixiwonderland
   Författare
   22 januari, 2018 / 08:56

   Fast att du tog lån för att fixa dina tänder tycker jag inte är speciellt farligt. Naturligtvis inte roligt men det kan kosta så sjukt mycket pengar att fixa tänderna så inte alltid säkert att man har den summan sparad 🙂

 5. 21 januari, 2018 / 22:32

  Väldigt bra inlägg ! ?

 6. 21 januari, 2018 / 23:52

  ja men det är väl bra att ha koll. i blan vet man annars inte tycker inte man handlat så mycket tyvärr ska man kanske säga nr man har kort bara o dra liksom ingen koll

  • dixiwonderland
   Författare
   22 januari, 2018 / 08:55

   Väldigt viktigt att ha koll på sin ekonomi 🙂

 7. 22 januari, 2018 / 06:59

  Klokt inlägg! 🙂

 8. 22 januari, 2018 / 09:01

  Super bra tips! 😀

 9. 22 januari, 2018 / 12:58

  Så bra tips!!!

 10. 22 januari, 2018 / 13:43

  Väldigt bra inlägg! Tar aldrig saker på faktura eller avbetalning utan ser till att ha dom pengarna först 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.