0   20
0   24
0   34
0   28
0   21
0   42
2   42
4   49

Vilka innerkrukor och växtjord ska du köpa

Jag har lärt mig så mycket under dessa veckorna som jag har hållit på med växter. Det krävs mycket för att få växterna nöjda. I detta blogginlägget tänkte jag gå lite djupare in på innerkrukor och jord. Ganska tråkigt om man inte bryr sig speciellt mycket men väldigt intressant om man är intresserad och vill att de ska må bra.

Plantera aldrig om nyköpta växter. Att flytta växten från växthuset/butiken och hem kan chocka växten. Att då plantera om den kan ge den en ännu större chock. Låt den vara i innerkrukan tills den behöver planteras om på grund av storleken.

Innerkrukor

Plast innerkruka

Den vanligaste innerkrukan är den i plast som medföljer när man köper växterna. Plastkrukan är en helt okej innerkruka att använda. Den finns i flera olika storlekar och färger. De har ofta bra dränering i botten och gör det väldigt enkelt för en att få ur växten för att kunna kolla på rötterna. Ett tips är att spara på innerkrukorna då många växter får skott som man då kan plantera i de innerkrukor som blir över.

Terrakotta krukor

Terrakotta är en av de bästa innerkrukorna som man kan ha. De kommer i flera olika färger och storlekar. Min plan är att plantera om flera av mina växter i terrakotta. Det som gör terrakottan så bra är att den är gjord på lera. Så när du vattnar dina växter så kommer terrakottakrukan att suga åt sig vatten. Detta minskar chansen för övervattning av växterna. Ibland kan de komma vita fläckar på terrakottakrukorna men det är inget farligt. Det blir så ifall växterna vattnas med vatten som innehåller kalk. Personligen så tycker jag att det är riktigt snyggt.

Biokrukor

Biokrukor är en ny sort av innerkrukor. De har inte funnits på marknaden speciellt länge. Jag har aldrig sett någon i verkligheten. Det som gör dessa krukorna så himla bra är att de är biologiskt nedbrytbara krukor. Vad de är gjorda av kan nog variera beroende på vart man köper dom. Men det som gör de unika är att om man tex odlar tomater i dom så behöver man inte ta ur tomatplantan ur krukan utan man kan plantera ner krukan direkt i jorden. Detta minskar chanserna att tomatplantan får en chock av omplanteringen. Gäller naturligtvis allt som odlas och ska planteras ner i jorden.

Vilken jord ska man använda till sina växter?

Innan jag visste bättre så planterade jag alla mina växter i vanlig blomjord. Men nu vet jag att detta är något som man aldrig ska göra. Kanske har ni märkt att när ni köper en krukväxt så finns det små vita stenar i jorden? Det är perlite och är små vulkaniska stenar som man kan smula sönder med fingrarna. Perlite suger åt sig fukt vilket gör att de minskar riskerna för övervattning. De hjälper också till att ge jorden syre vilket är viktigt för växterna. Att blanda blomjord och perlite är nästan ett måste. Eller så kan man som jag köpa kokosfiber. Kokosfiber kommer från de bruna skalet av kokosnöten. Det finns i olika storlekar men fungerar precis som perlite. De suger åt sig fukt, hjälper till att ge växtens rötter syre och minskar risken för övervattning.

Jag har gjort en mix av blomjord och kokosfiber. Kokosfiber är relativt nytt men något som blir allt mer populär. Peat moss (mossa) är väldigt populärt men då det inte tillverkas på ett etiskt sätt så är det många som har börjat byta ut sin peat moss mot kokosfiber istället.

Jag kan förstå att man kanske inte går och köper en luftfuktare. Det kan kännas lite extremt. Men det minsta man kan göra är att se till att ens växter har en bra innerkruka och framförallt bra jord som ger dom mycket näring. Samt hjälper till att minska risken för att rötterna ska ruttna vid övervattning.
Dela

18 Kommentarer

 1. 23 april, 2019 / 15:05

  Intressant! Önskar att jag hade grönare fingrar haha, för jag älskar växter! Kram

  • dixiwonderland
   Författare
   24 april, 2019 / 12:26

   Då är det bara att läsa min växtkategori här på bloggen 😉

 2. 23 april, 2019 / 18:35

  Jag gillar växter men tycker det är tråkigt att plantera 😛

 3. 23 april, 2019 / 19:52

  Grymma tips, måste börja plantera här hemma!!!

  Och tack, vad gullig du är! 😍

 4. 23 april, 2019 / 21:31

  Alltså omg, det är en helt ny värld och vad bra att du kan lära mig alla trick genom din blogg och dina inlägg! 😀 Faktiskt väldigt intressant att läsa även om jag inte har massa växter! 🙂

 5. 24 april, 2019 / 10:01

  Det där med jorden tyckte jag var riktigt kul att höra om, eller jag behövde snarare höra det då jag har 0 koll när det kommer till sånt!

  • dixiwonderland
   Författare
   24 april, 2019 / 12:24

   Jag visste inte heller något om jord för några veckor sedan men har lärt mig så mycket 😀

 6. 24 april, 2019 / 10:43

  Matilda med svarta fingrar tackar oerhört för det här inlägget, haha! Behöver alla tips jag kan få för att få mina växter att överleva 😉 KRAM <3

 7. 24 april, 2019 / 10:59

  Mysigt inlägg 😀 Kramiiis

 8. 25 april, 2019 / 12:10

  Jättebra inlägg 🙂 Finns så mycket olika sätt att hålla växterna nöjda. Ska köpa nya krukor i helgen nu 👍

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.