4   19
4   22
2   21
0   29
0   19
1   38
4   38
1   31

De bästa redskapen för att ge växter de bästa förutsättningarna

Under en månadstid har jag låtit växter ta över mitt liv. Det enda jag pratar om just nu är växter, 24/7. Under denna månaden så har jag lärt mig extremt mycket på kort tid. Och jag älskar att lära mig mer. Det enda som inte riktigt fastnar är alla de latinska namnen för växterna men det kommer. Och något som jag tyckte var överdrivet i början känns nu som vardagsmat. Därför tänkte jag tipsa er om de bästa redskapen för att ge era växter de bästa förutsättningarna.

Luftfuktare

Jag minns så väl när jag precis började följa många växtkonton på youtube. Hur överdrivet jag tyckte det var att många köpte luftfuktare till sina växter. Jag minns så väl att jag sa till min bestie ”Så extrem kommer jag aldrig att bli” och i Onsdags så hämtade jag ut min alldeles egna luftfuktare.

Till en början så trodde jag inte att jag behövde någon. Men så började jag se att min Calathea Medallion inte mådde speciellt bra. Hörde av mig till plant queen herself Amanda (Planterina på sociala medier) och frågade vad som var fel. Hon sa att den behövde fukt, massor av fukt. Det resulterade i att jag köpte en luftfuktare. Och luftfuktaren är inte bara bra för mina växter utan även för oss här hemma.

”En luftfuktare gör att luften blir fuktigare och lättare för en person med astma eller allergi att andas” / astmaochallergilinjen.se

Än så länge kan jag inte se några större förändringar på min Calathea Medallion. Men jag hoppas naturligtvis att det inte är för sent. Vi har igång våran luftfuktare dygnet runt. Den är otroligt tyst, tar 3,5 liter vatten som varar i ca 10 timmar. Anpassad för lokaler på 30 kvm (vår lägenhet är 33 kvm) och har automatiskt avstängning när tanken är tom. Märket är Nordic Hime Culture Doft och Luftfuktare.

Vattenrenare

Något som många växter är känsliga mot är kalk och andra ämnen som kan finnas i vårt kranvatten. Man rekommenderar att vattna sina växter med regnvatten. Och ska jag vara ärlig så slog tanken mig men vart ska jag förvara allt regnvatten i vår lilla lägenhet? Så nästa steg blev att köpa en vattenrenare.

Denna kannan har ett filter i sig som tar bort kalk och andra ämnen. Om era växter får bruna kanter på bladen så kan det mycket väl bero på att de reagerar på vattnet som du ger dom. Jag såg detta tydligt på min kaffeplanta men jag vet att Calatheor är väldigt känsliga mot detta också. Planen är nu att fylla några vattenflaskor med de renade vattnet då växterna föredrar rumstempererat vatten. Min vattenrenare kommer från Electrolux.

”Därför krävs dessa redskapen för att kunna hjälpa växterna så gott man kan”

Fuktighetsmätare

Detta är gudsgåva till alla oss som har växter i våra hem. Detta är det första redskapet som jag köpte och jag har inte ångrat mig en enda sekund. Alla borde ha en fuktighetsmätare om man har växter.

Största orsaken till varför växter dör är för att vi övervattnar dom och deras rötter börjar ruttna. Bästa sättet att vattna sina växter är att ta ur dom ur ytterkrukan. Vattna dom så att vattnet rinner igenom och sedan ställa tillbaka dom. Vissa växter vill stå i ett vattenbad och suga åt sig fukten, man får testa sig fram. Dock så ska man aldrig vattna direkt ner i krukan. Ha därför ALLTID dina växter i en innerkruka! Plantera aldrig ner dom direkt i krukan utan hål i botten.

Det som gör fuktighetsmätaren så bra är att den mäter hur fuktig jorden är. Många tittar lite på jorden och tror att den är torr men trots att du sticker ner ditt finger i jorden så kommer du aldrig lika långt ner som mätaren. Bara för att de första centimeterna är torr så betyder inte det att jorden längre ner är torr. Växterna ska endast vattnas när de är helt torra eller på gränsen till torra beroende på vilken sort man har. Denna mätaren köpte jag på Amazon men det ska gå att få tag på i vanliga blombutiker.

Jag hoppas att dessa redskapen kommer hjälpa er med era växter där hemma. Det finns så otroligt mycket att lära. Varje växt är unik, inte bara till utseendet utan till sina behov. Därför krävs dessa redskapen för att kunna hjälpa växterna så gott man kan. Allt som allt så har dessa tre redskapen kostat mig ca 800 kronor. Det tycker jag är väldigt prisvärt med tanke på hur länge de förhoppningsvis kommer hålla. Missa inte min video Vad du ska tänka på innan du köper växter.

Dela

30 Kommentarer

 1. 13 april, 2019 / 10:19

  Oj, det var avancerat. Intressant att läsa. 🙂 Mina orkidéer skulle säkert må bra av om det blir lite högre luftfuktighet här hemma.

  • dixiwonderland
   Författare
   14 april, 2019 / 12:26

   Orkidéer är inte så känsliga. De vill helst stå 1 meter ifrån fönsterna. Du trivs de som bäst 🙂

 2. 13 april, 2019 / 10:58

  Vilka smarta grejer det finns och bra tips! 😀 Kramis

 3. 13 april, 2019 / 12:22

  Önskar jag var lika grym som dig på växter! Haha det är ju så fint! 😀

  • dixiwonderland
   Författare
   14 april, 2019 / 12:25

   Man lär sig. Men det är betydligt enklare om man har intresse för det 😉

 4. 13 april, 2019 / 13:17

  Åh, jag är så dålig på växter .. Jag tar bara död på mina, haha.

 5. 13 april, 2019 / 17:03

  Åh det är verkligen mysigt med växter! <33

 6. 13 april, 2019 / 20:41

  Wow vad du är grym på växter! 😍

  • dixiwonderland
   Författare
   14 april, 2019 / 12:24

   Jag har fortfarande mycket att lära 😛

 7. 13 april, 2019 / 21:34

  Men oj vad mycket jag lärde mig nu (har ju ändå jobbat med blommor och plantor, så tycker att jag har lite koll även om jag själv dödar allt), ingen aning om alla dessa smarta redskap som finns för att hjälpa växterna att trivas! 😉 Tycker det är så kul och se hur ditt intresse för växter ökat på denna korta tid XD :*

  • dixiwonderland
   Författare
   14 april, 2019 / 12:24

   Ja det har blivit lite extremt xD Men jag älskar det! Önskar bara att jag hade fler växter att ta hand om xD

 8. 14 april, 2019 / 00:07

  Jag är bra på växter 🙂 Är ju florist <3

 9. 14 april, 2019 / 09:20

  Vilka bra redskap!! 🙂

 10. 14 april, 2019 / 09:49

  Hahaha! Jag hade verkligen ingen som helst aning om att det ens fanns sånna här saker. Kanske just därför mina planter nätt och jämt håller sig på den här sidan jordelivet, haha! STOR KRAM finaste <3

 11. 14 april, 2019 / 16:29

  Men shit, aldrig sett förut faktiskt :’D Himla häftigt!!

 12. 14 april, 2019 / 19:12

  men wow, så roligt att du verkligen brinner för de här intresset 😀

 13. 16 april, 2019 / 08:32

  Luftfuktare är verkligen fantastiskt! Man märker verkligen skillnad på växterna när man använder en sådan och inte. 🥰🌿

 14. 16 april, 2019 / 10:01

  Det är verkligen härligt när man blir uppslukad så där av ett nytt intresse! 😀

  • dixiwonderland
   Författare
   17 april, 2019 / 08:56

   Haha jaa xD Det är dyrt nu i början (2000+ på en månad) men nu är det bara jord som jag ska köpa. Ska göra min egen jord så behöver köpa ingredienserna till det xD

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.