0   26
4   29
6   40
0   26
0   19
5   33
5   38
2   46

Växtauktioner och köpare som inte betalar

Växtauktioner och köpare som inte betalar

Att växtauktioner blev en succé förra året kommer inte som en nyhet. Det blev ett sätt att snabbt få sålt många växter på en och samma gång samtidigt som det låg en viss spänning i de hela. Jag var själv med i auktioner där jag förlorade. Vilket naturligtvis aldrig är roligt men har också varit med där jag har vunnit. Det är rolig underhållning för oss som älskar växter och man vet aldrig vad som dyker upp här näst.

Vad är en växtauktion på Facebook messenger?

En växtauktion på messenger är att en person skapar en grupp och bjuder in folk som vill vara med och köpa. Som mest tror jag det har varit hela 190 personer i en grupp som jag har varit med i men tyvärr så blir det extremt mycket lagg när så många är med. Det finns auktioner där du antingen budar upp priset eller avvaktar tills priset sjunker till det som du är villig att betala. Det kallas för omvänd auktion. Detta är ett bra sätt att bli av med växter.

Det som är problematiskt med växtauktioner

Jag gjorde en video om detta ämnet förra året då jag upplevde att vad som hade börjat som något väldigt positivt hade blivit allt mer negativt. Videon fick överlag väldigt bra respons. Jag pratade med flera som har växtauktioner och de sa att de tyckte att videon var bra för då slapp de själva ta reda på informationen som jag tog upp i videon.

Nu under vintern så har auktionerna avtagit till viss del. Vilket inte är konstigt då majoriteten av oss handlar mindre växter under vintern pga de låga temperaturerna ute. Men det har dykt upp ett nytt problem bland växtauktionerna som tyvärr är extremt negativt och det är att folk budar men sen aldrig betalar.

Växtauktioner och köpare som inte betalar

Jag har aldrig haft en växtauktion och har alltid fått betalt så fort jag och köparen har gjort en deal. Men nu har jag vid upprepade gånger fått höra att det finns personer som har haft växtauktioner men som inte har fått betalt av vissa köpare. Samtidigt så har de sett att samma köpare är med och budar i andra auktioner. Detta är inte okej! Naturligtvis så betalar man så fort man har köpt något. Och att sedan ignorera köparens meddelanden tycker jag är väldigt lågt. Med många auktioner igång så finns det alltid en risk att något mer lockande ska dyka upp i en annan auktion. Men jag anser att ett köp är bindande. Skulle man behöva avbryta köpet för tex oväntade utgifter då får man kontakta säljaren. Men då kan man inte heller ta och hoppa in i en annan auktion och börja buda hej vilt. Det är fulspel anser jag.

Växtauktioner och köpare som inte betalar. Philodendron Golden Dragon.

Philodendron Golden Dragon

Ofta så har man auktionerna på en Fredag/Lördag för att sedan kunna skicka allt på Söndag/Måndag. Det är inte heller så att man har all tid i världen till att springa flera dagar i rad till ombudet för att lämna in flera paket. Vilket man blir tvungen att göra om inte alla betalar direkt. Jag tycker det är jätte tråkigt att detta problemet har uppstått. Det skapar en massa extra jobb för personen som haft auktionen men det ger också dessa köparna dåligt rykte. Vilket är deras egna fel. Om du är med och budar så se till att betala direkt. Då slipper säljaren en massa extra jobb samt att du som köpare behåller ett bra rykte.

Dela

8 Kommentarer

 1. 14 januari, 2023 / 10:31

  oj wow att vara så många. nä har tänkt på de där att de brukar säga att man inte ska betala innan man fått varan, men man vill ju heller inte skicka innan man fått betalt, så blir ju som omöjligt x)

  • dixiwonderland
   Författare
   15 januari, 2023 / 11:54

   Jag har aldrig hört någon säga det att man inte ska betala innan man fått varan? Däremot så skulle jag aldrig skicka en vara förrän jag har fått betalat 🙂

 2. 14 januari, 2023 / 18:03

  Jag hade blivit galen på de som inte betalar eller budar och sen drar sig ur (fast att bud aldrig är bindande). Upplever samma sak på FB och öns köp- och säljgrupp, köpare som budar och sen aldrig svarar eller kommer och hämtar, och inte betalar. Därför orkar jag inte med sånt längre, tar sån onödig tid så skänker kläder/grejer direkt iväg istället. <3

  • dixiwonderland
   Författare
   15 januari, 2023 / 11:56

   Jag har själv aldrig råkat ut för att folk inte betalar eller liknande. Men säljer man 30 växter på en och samma kväll så är det grymt irriterande när någon ska krångla och dra ut på det. Får hoppas att detta inlägget skapar en tankeställare och att det upphör. Annars får man blocka dessa individer.

 3. Annelie
  16 januari, 2023 / 21:48

  Inte relaterat till inlägget i sig men känns det inte som ett ganska fult beteende att länka inlägget i en facebookgrupp och låsa tråden för att hänvisa inlägg hit? Känns hyfsat respektlöst mot gruppen och gruppens admins tänker jag, hur tänker du kring det?

  • dixiwonderland
   Författare
   17 januari, 2023 / 09:27

   Inlägget har delats i flera olika grupper. Jag anser att det blir enklast för alla om kommentarerna/diskussionerna sker på ett och samma ställe. Förstår inte på vilket sätt detta är respektlöst mot någon?

   • Annelie
    17 januari, 2023 / 16:59

    Grupperna är ju till för att diskuteras i, inte för att flytta över diskussioner till din blogg tänker jag. Den där förflyttningen är respektlös mot de som sitter och lägger ner sin tid och energi på att sköta om och hålla sina grupper aktiva.

    Lättare att diskutera blir det ju för övrigt inte när kommentarer ska godkännas heller så diskussionen blir helt utan flow? Du ser ju själv, två kommentarer har du fått förutom min. Det hade kunnat vara mer aktivitet i grupperna om du inte låst inläggen än det är här.

    • dixiwonderland
     Författare
     17 januari, 2023 / 17:36

     Om det stör dig så mycket att jag låste inlägget så får du kontakta admin så kanske dom kan hjälpa dig vidare. Jag driver själv två växtgrupper på fb och ser verkligen inte problemet 😅 Tycker innehållet i artikeln är det viktiga än att skapa diskussioner på facebook.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.