1   12
12   26
1   21
0   22
1   29
5   24
0   17
1   19

Vaccinera sig mot tbe eller inte

Hos Malou i Efter 10 är veckans tema fästingar och idag pratade dom om viruset tbe som smittas direkt till skillnad från borrelia. Jag har aldrig vaccinerat mig i vuxen ålder mot något. Sist jag fick en spruta av något slag var i högstadiet. Jag är en sån person som aldrig går till vårdcentraler och jag tog aldrig vaccinet mot tex svininfluensan då jag inte kände att jag tillhörde de personerna som var i risk. Sen läste jag mycket om biverkningarna och det är därför jag känner mig kluven till ifall jag ska ta tbe vaccinet eller inte.

Jag har under mitt liv haft fem fästingar på mig. Varje år plockar vi fästingar på Bonzo. Vi har slutat köpa fästingmedel till honom då dom innehåller såpass mycket gifter samt att dom inte fungerar till 100%. Igår i Efter 10 sa en professor att man kan minska fästingarna väldigt mycket med att använda insektsspray så det är något som vi kommer testa i år att använda både på oss själva och Bonzo. Anledningen till varför jag funderar på att vaccinera mig är för att jag fotograferar i miljöer där jag vet att det finns mycket fästingar då både rådjur och räv rör sig på de områdena. En fästing lägger upp till 2000 ägg men endast (ca) 5 av 1000 fästingar bär på smittsamma sjukdomar. Vaccinet ska förhindra smittan av tbe med 95% så jag känner att man borde ta det säkra före det osäker då det till skillnad från borrelia inte finns något som helst botemedel ifall man blir smittad. Hur tänker ni kring denna frågan? Har ni vaccinerat er mot tbe och fick ni några biverkningar av det?

32 Kommentarer

 1. 17 april, 2018 / 16:24

  Det är klokt att vaccinera sig om man tillbringar mycket tid i sådana miljöer. Funderar också på det! Kramis

  • dixiwonderland
   Författare
   19 april, 2018 / 09:07

   Vi bestämde oss för att vaccinera oss 🙂

 2. 17 april, 2018 / 17:05

  Jag funderade också i de banorna då vi hade Bellman, följde du min blogg då jag hade honom kvar? har du sett honom 😉 Vi körde med ngn receptfri tablett på slutet som var jättebra kommer dock inte ihåg vad den hette, kan kolla upp i fall du vill testa ngt ändå istället för spraya

  • dixiwonderland
   Författare
   19 april, 2018 / 09:07

   Som jag skrev vill vi inte ge Bonzo gifter så vi kommer köra på spray 🙂

 3. 17 april, 2018 / 18:33

  Jag personligen tycker inte man ska vaccinera sig. Man har ju hört så mycket hemskt som kan hända pga olika vaccin. Men det är ju upp till var och en 🙂

  • dixiwonderland
   Författare
   19 april, 2018 / 09:06

   Ja precis. Jag kommer göra det då jag har haft fästingar samt bor i ett riskområde och kommer spendera i stort sett hela min sommar ute på ängarna 😛

 4. 17 april, 2018 / 18:58

  Fästingar är ett vidrigt kryp. Jag har inte heller vaccinerat mig mot TBE, Min sambo har däremot gjort det. Han har haft en del fästingar på sig men jag har klarat mig rätt bra.

  • dixiwonderland
   Författare
   19 april, 2018 / 09:05

   Det är ju frivilligt så man får göra det som känns bäst för en själv 🙂

 5. 17 april, 2018 / 19:45

  Ja det är en ständig diskussion det där med att vaccinera sig eller inte 🙂 Jag har aldrig haft en fästing fast jag rört mig mycket ute i såna miljöer. Men nej jag är heller inte vaccinerad mot det.

  • dixiwonderland
   Författare
   19 april, 2018 / 09:05

   Ja det är det verkligen och nu hängde jag på trenden 😉 Vi har bestämt oss för att vaccinera oss 🙂

 6. 17 april, 2018 / 21:22

  Tycker det är såååå obehagliga djur. Tur vi inte har så många…. än….

  • dixiwonderland
   Författare
   19 april, 2018 / 09:04

   Här har antalet fästingar nästan fördubblats på bara några få år…

 7. 17 april, 2018 / 21:41

  Jag är vaccinerad eftersom att 1. vi hade så mycket fästingar i trädgården, 2. vi var mycket i skärgården där det finns en större andel fästingar som bär på smittan, och 3. min mamma är fästingmagnet i världsklass (vi snackar minst 110 fästingar varje sommar). Så ja, jag vaccinerar mig och har aldrig fått någon biverkning =)
  Kram <3

  • dixiwonderland
   Författare
   19 april, 2018 / 09:04

   Stackars din mamma 🙁 Vi är alltid noga med att gå över oss själva och Bonzo men det är lätt att missa. Även om inte alla fästingar bär på smitta så känns det bäst att vaccinera sig 🙂

 8. 17 april, 2018 / 22:14

  Jag tar alltid alla vaccin bara för att vara säker, känner mig tryggast då!

  • dixiwonderland
   Författare
   19 april, 2018 / 09:03

   Man ska göra det som känns bäst för en själv 🙂 Vi har bestämt oss nu för att vaccinera oss 🙂

 9. 18 april, 2018 / 07:09

  Vi har vaccinerat oss mot tbe, även Joline och vi har inte märkt några biverkningar. Jag var öm i armen två dagar men inget annat. Jag och sambo har tagit tre sprutor och Joline en 🙂

  • dixiwonderland
   Författare
   19 april, 2018 / 09:02

   Tack för att du delar med dig. Vi har bestämt oss nu för att vaccinera oss 🙂

 10. 18 april, 2018 / 07:25

  Jag vaccinerade mig 2009 och har inte tagit påfyllningsspruta sedan dess så nu är det nog ute igen. Det gör inget för det finns inga fästingar i Umeå, jag skulle till Åland så passade på att ta alla vaccin. Jag fick inga biverkningar trots att jag tog ”attackvaccinet” så man tar tre sprutor på kort tid.

  Jag tycker att du ska vaccinera dig för man kan ju dö av TBE, även utan ”riskgrupp”. Influensa tar jag inte mot eftersom jag inte är i riskgruppen, så inflluensa är otrevligt med inte farligt. Men TBE är ju ett billigt vaccin som inte förändrats på evigheter och som kan hjälpa med en potentiellt farlig sjukdom. Do it ;D

  • dixiwonderland
   Författare
   19 april, 2018 / 09:02

   Efter alla era kommentarer samt att jag läst mycket så kommer vi att vaccinera oss 🙂 Tack för att du delade med dig.

 11. 18 april, 2018 / 13:12

  Oh, jag är så oinsatt i det här kände jag nu 😉 Jag har vaccinerat mig mot sånt som är nödvändigt utomlands eftersom jag rest väldigt mycket och aldrig haft biverkningar eller problem. 🙂

 12. M
  18 april, 2018 / 15:33

  Om du bara haft 5 fästingar i ditt liv så är det nog ingen större risk för dig, men hellre det säkra före det osäkra. I min tidigare tjänst var jag alltid ute i skogen och mitt rekord en sommar var 47 st fästingar, och det var bara de jag fick plocka bort med pincett.

  • dixiwonderland
   Författare
   19 april, 2018 / 09:01

   Fyfan va vidrigt! Hatar verkligen fästingar 🙁 Eftersom att fästingarna har ökat där jag bor så känner jag att jag vill ta de säkra före det osäkra 🙂

 13. 18 april, 2018 / 17:00

  Jag är lite som dig att jag undviker vaccinationer om det är så att jag känner att jag inte är i riskzonen. Sen brukar även jag avskräckas från det när jag läser om biverkningar

  • dixiwonderland
   Författare
   19 april, 2018 / 09:00

   Jag har dock inte läst något om att någon skulle fått biverkningar av just tbe vaccinet och av de som kommenterat så verkar ingen av dom heller fått några biverkningar 🙂

 14. 18 april, 2018 / 17:08

  Har inte gjort det, men bor i Norrland! Så har inte det problemet

  • dixiwonderland
   Författare
   19 april, 2018 / 08:57

   Dom sa dock att fästingarna börjar sprida sig upp mot Norrland på grund av att klimatet inte är det samma där som för några år sedan. Men Norrland är dock inte i ett riskområde 🙂

 15. 18 april, 2018 / 17:15

  Bonzo är så söt! Jag har faktiskt aldrig haft en enda fästing trots att min familj & djur har haft massor .. Är lite skeptisk till nya vaccin med tanke på biverkningarna som upptäcktes med t.ex den för svininfluensan (som du skrev), men man kanske ska ta det säkra före det osäkra den här gången. 🙂

  • dixiwonderland
   Författare
   19 april, 2018 / 08:57

   Detta vaccinet verkar ha funnits i flera år men jag vet inte vad som räknas som nytt just när det kommer till vaccin. Jag hade inte övervägt att ta det om det inte var för att jag fotograferar i områden där fästingar finns plus att jag bor i ett riskområde. Men jag hoppas jag inte får några biverkningar 🙂

 16. 18 april, 2018 / 20:50

  Jag är vaccinerad precis som resten av min familj. Kommer även ge minsta tjejen vaccin när hon fyllt 1år då vi brukar hänga en del i Sthlms skärgård samt i skogen och då brukar alltid någon av oss få en fästing eller två. Jag har dessutom vårdat personer som drabbats av tbe och det är tyvärr väldigt svåra symtom som många får, man kan bli väldigt sjuk så enligt min mening är det klart värt att vaccinera 🙂

  • dixiwonderland
   Författare
   19 april, 2018 / 08:55

   Tusen tack för din kommentar. Vi har nu bestämt oss för att vaccinera oss 🙂 Vi är också ute mycket i skogen samt bor i ett riskområde och har hund så det känns bäst. Vill inte behöva känna mig begränsad men samtidigt så förstår jag att vaccinet inte är 100% men det hjälper ju absolut mer att vara vaccinerad än inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.