15   30
7   35
8   30
7   30
4   34
7   36
1   29
2   37

Snart 1 år med växter, vad har jag lärt mig?

Nu har snart ett helt år gått sen jag började hålla på med växterna. Det var i Februari som det hela började och nu nästan 9 månader senare så är intresset fortfarande lika stort. Jag har lärt mig enormt mycket och tänkte skriva ett inlägg om just de.

Var inte impulsiv

Det är utan tvekan det bästa rådet som jag kan ge. Det är svårt att inte köpa alla växterna som man ser när intresset väl har börjat. Jag gjorde exakt det men det är också därför jag ger er rådet att inte vara impulsiv. Ta dig tiden att se vad det är för växter du tycker om. Inte för att du behöver hålla dig till just en sorts växt men det underlättar enormt mycket. Som många av er vet så var Calatheor min besatthet men varje dag upptäcker jag nya sorter och just nu är det Philodendrons som jag intresserar mig för. Köp växter som du verkligen tycker om och som du vet att du kan ta hand om.

Det är inte lika kul när det går dåligt

För ca 7 veckor sedan så kom smällen för mig. Från att allt gick så himla bra till att flera av mina växter började få gula blad. Ofta tyder det på att man har gett dom för mycket vatten men jag har stenkoll på vattningen så jag visste att så inte var fallet. Jag skrev i flera olika facebook grupper men fick olika svar hela tiden. Jag kontaktade även Amanda (Planterina) men när hon sa att de behövde högre luftfuktighet och vi hade 70% i lägenheten vid de tillfället så kändes allt väldigt meningslöst. Nu när de knappt är något kvar av min Calathea Flamestar så visar det sig att det förmodligen var en kombination av trips och Neemoljan. Har jag tur så repar den sig men jag kan i alla fall säga att jag har gjort allt i min makt. En annan väldigt tråkig sak som har inträffar är att min Calathea White Fusion har dött. Min dyraste växt som jag budade hem från Tradera för 733 kronor dog förra veckan. Jag hade kämpat in i de sista men det räckte inte. Det är såna lärdomar som man lär sig längs vägen.

Det är en dyr hobby

Jag visste att det gick att sälja växter men jag hade aldrig trott att det handlade om såna summor pengar som det faktiskt gör. Precis som jag vid köpet av min Calathea White Fusion så är folk villiga att betala mycket pengar för att få den växten som de vill ha. Jag har sett en stickling av Monstera Deliciosa Variegata säljas för 2800 kronor men den dyraste växten som jag vet om var en Monstera Adansonii Variegata. Den såldes för över 11000 kronor. Det är en dyr hobby. Jag skulle gissa på att jag har lagt ut mellan 5-8000 kronor bara detta året på växterna. Det inkluderar också redskapen som jag har köpt. Luftfuktaren, alla terrakottakrukor, jorden osv. Men för mig är det värt varje krona för jag känner att jag får så mycket tillbaka.
Dela

14 Kommentarer

 1. 20 september, 2019 / 13:01

  Men oj vad dyra vissa växter kan vara och det är helt sjukt. Intressant läsning! 😀 Kramis

 2. 20 september, 2019 / 14:46

  Håller med! Jäklar vad dyrt det kan vara. Jag är verkligen försiktig med vad jag väljer att ta hem. Jag måste vara selektiv för har väldigt ont om plats i min lilla lägenhet hehe. Men vill verkligen ha en calathea orbifolia. Men det är väl bra att man kan vänta på något och inte bara ha allt på en gång 🙂

  • dixiwonderland
   Författare
   23 september, 2019 / 22:45

   Ta din tid! Min första Orbifolia var i jätte dåligt skick och var förmodligen sjuk för den fick aldrig nya blad. Slängde den och köpte en ny som mår toppen 😀 Dom blir dock väldigt stora vilket man ska ha i åtanke 🙂

 3. Lisa
  20 september, 2019 / 15:39

  Hej! Jag älskar också växter, så kul! Har tänkt på ett tag att du benämner dina lerkrukor som terracotta, tänkte för informations skill bara säga att det du har inte är terracottakrukor. Terracotta är en specifik typ av lera som vid bränning kan bli röd, brun eller gul, mest karakteristisk är den rödbruna färgen som också ofta benämns som just terracotta (dvs den färgen många innerkrukor i plast ofta är) Det du har är givetvis lerkrukor, men det är inte terracottakrukor 🙂

  • dixiwonderland
   Författare
   23 september, 2019 / 22:43

   Tack 😅 Trodde alla lerkrukor var terrakotta men man lär sig alltid något nytt 😅

 4. 22 september, 2019 / 10:55

  Växter alltså!! Underbart inlägg 😀

 5. 24 september, 2019 / 09:26

  Så roligt att läsa detta!! Hade ingen aning om att det är såna enorma priser! Men verkar ändå vara en riktigt rolig hobby, dessa växter är ju så otroligt vackra!! 😀 Tråkigt att din dyraste växt dog dock! Frustrerande när man gör allt i sin makt :/

  • dixiwonderland
   Författare
   2 oktober, 2019 / 09:38

   Ja det var inte kul men just då var jag så trött på den att jag inte orkade bry mig xD Man lär sig och nu har jag testat så då vet jag att jag inte ska köpa den igen för samma pris xD

 6. 30 september, 2019 / 08:58

  Jäklar vad dyra växter kan vara!!! Och jag som inte ens kan hålla en vanlig liten blomma vid liv xD

  • dixiwonderland
   Författare
   2 oktober, 2019 / 09:36

   Haha ja det kan vara väldigt dyrt om man ska ha de ovanliga 😀

 7. Michelle
  30 september, 2019 / 15:19

  White fusion’s är sjuukt fina! men har hört så många som haft problem med dom och att de är svåra att få att överleva, så jag skulle nog aldrig våga köpa en själv haha <3

  • dixiwonderland
   Författare
   2 oktober, 2019 / 09:34

   Jag skulle aldrig köpa en för den summan igen. Men skulle tex Blomsterlandet få in dom då köper jag xD

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.