4   45
4   26
51   58
0   30
6   30
6   42
0   27
0   19

Skärmhjärnan av Anders Hansen


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bookbeat.se & Adlibris.se

Skärmhjärnan av Anders Hansen

I September så började jag läsa böcker igen. Min plan är att läsa en bok i månaden och sedan skriva en recension om boken här på bloggen. Denna recensionen blir några dar försenad men jag hoppas att ni kommer uppskatta den.

Jag valde att läsa denna boken då jag hörde poddavsnittet som Anders Hansen gjorde i Framgångspodden. Tyckte att det han hade att säga var väldigt intressant. Skärmhjärnan handlar om hur vår hjärna inte alls är anpassad för den utvecklingen som har skett inom teknik de senaste 10 åren. Samtidigt som jag läste denna boken så såg jag även dokumentären The Social Dilemma som ni finner hos Netflix. Dokumentären handlar om personer som arbetat på Google, Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat osv och som berättar hur deras skapelser faktiskt får oss människor att må sämre. Jag lyssnade även på Sissela Nuleys medverkan i Framgångspodden som heter Så påverkas hjärnan av sociala medier.

Skärmhjärnan av Anders Hansen
Med andra ord så är detta ett ämne som är väldigt aktivt just nu. Visste ni att det är skadligt att låta barn under 2 års ålder se på ipad? Eller att om vi har vår telefon i samma rum som när vi ska studera så försämras vår koncentration även om vi inte rör telefonen under tiden vi studerar.

Jag upplever inte själv att jag påverkas negativt av sociala medier och jag är heller inte beroende av telefonen. Här hemma har vi en regel, inga telefoner vid matbordet. Jag brukar inte ta med mig telefonen när jag går ut med hundarna och plingar det till så har jag inget behov av att se vad det handlar om. I Skärmhjärnan så får jag veta att det är väldigt ovanligt att personer klarar av att låta telefonen vara när den plingar till. Många av oss är beroende av våra telefoner utan att vi egentligen vet om det. Att ha en telefonfri timma eller dag är alltså inte så dåligt som många kanske har trott innan.

Skärmhjärnan av Anders Hansen

Skärmhjärnan av Anders Hansen

Anders förklarar på ett väldigt bra sätt hur våra telefoner påverkar oss. Även om han använder sig av svåra ord som man kanske aldrig hört talas om tidigare. Han drar paralleller mellan oss människor idag och neandertalarna. För att förklara hur vår hjärna än idag till en viss del fortfarande fungerar som den gjorde då. Vår hjärna är inte utvecklad för sociala medier. Vilket i sig kan skapa ett negativt mönster när man hela tiden letar efter nästa kick.


Klicka på bilderna för att lyssna som ljudbok eller köpa som inbunden bok


Jag tycker boken var bra. Dock var mitt problem att jag under bara en sida kunde komma på mig själv med att tankarna gick åt något helt annat. Inte för att boken var tråkig men jag blev inte helt trollbunden av den. Även om jag vet att hans jämförelse med neandertalarna är en viktig del i boken. Så tyckte jag att det var tråkigt. Den är absolut värd att läsa om man är intresserad av sociala medier. Hur det påverkar oss och varför vi agerar som vi gör. Boken får 3/5 av mig.

Hade varit kul att veta hur ni upplever sociala medier?
Påverkar det er negativt och vet ni vad er skärmtid är?
Dela

7 Kommentarer

 1. 9 oktober, 2020 / 20:06

  Åh har hört så mycket om den så funderat på att läsa den! Jag är väl ganska medveten ”konsument” så jag anser mig inte beroende av sociala medier och telefonen i sig, utan är ju bara beroende av den i mitt jobb. Har inte jättesvårt att lägga ifrån mig den, sållar i vad jag behöver svara på akut och vad som faktiskt kan vänta till när jag har skärmtid. Sen älskar jag ju hur bra det är för kundrelationerna, kontakten med potentiella kunder och att dela bilder, tips och inspiration 🙂 Så nej, jag tror inte att jag är så påverkad som jag verkligen kan se att många andra blir och är. 🙂

 2. 11 oktober, 2020 / 08:29

  Tack för tips 🙂

 3. 11 oktober, 2020 / 21:26

  Spännande bok! Och kul att du börjar läsa mer 🙂 Jag skulle säga att jag för det mesta inspireras av sociala medier och tycker det är en kul grej. Självklart har det hänt att jag mått lite dåligt över det, men då har jag bara lagt undan mobilen och gjort något annat. Kram

  • dixiwonderland
   Författare
   12 oktober, 2020 / 10:34

   Skönt att du klarat av att lägga ifrån dig telefonen när du känner att det har påverkat dig negativt 🙂

 4. 12 oktober, 2020 / 22:07

  Den vill jag läsa och även se den dokumentären du skrev om på Netflix!! 🙂 Jag är helt klart mobilberoende, men tycker inte heller att jag blir negativt påverkad av sociala medier osv 🙂

  • dixiwonderland
   Författare
   13 oktober, 2020 / 10:29

   Så länge man inte påverkas negativt så tror jag inte det är någon större fara men naturligtvis är det viktigt att kunna koppla bort telefonen också 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.