2   33
22   47
79   62
1   27
7   50
3   33
2   23
0   31

Så kommer du igång med ditt sparande

Jag tycker det är så roligt att ni delar samma intresse för ekonomi som jag gör. Jag har gått från att vara en shopaholic till att vara stenhård med vad jag spenderar mina pengar på. För mig så är det så otroligt viktigt att spara inför framtiden. Men om man har svårt för att spara pengar så tänkte jag ge er mina bästa tips på hur ni kan hålla er motiverade och komma igång.

Kom igång med ditt sparande

Så kommer du igång med ditt sparande

Skaffa ett konto hos Avanza

De flesta bankerna är väldigt begränsade när det kommer till utbudet av fonder och aktier. Jag tyckte det kändes jätte jobbigt att skaffa en ny bank men med lite övertalning från min bestie så startade jag ett konto hos Avanza. Det är super enkelt, tar knappt 2 minuter och du har ett helt hav med fonder och aktier från hela världen. Men det är inte bara fonder och aktier som du har att välja bland. Avanza har flera bra samarbeten med olika sparkonton där de erbjuder högre ränta än vad din bank gör. Sen är det mycket mindre chans att du tar pengar från ditt sparande om pengarna ligger på en annan bank då du inte “ser dom” på samma sätt.

En viktig regel! Pengarna som du investerar i fonder och aktier ska vara pengar som du sparar långsiktigt (minst 5 år) då det alltid finns en risk att du kan förlora dom. Har du kortare mål som att spara ihop pengar till en kontantinsats, bil eller något annat köp så är det mycket bättre att spara den pengarna på ett sparkonto med hög ränta.

Gör en budget

För att ha koll på din ekonomi så är det super bra att ha en budget till precis allt! Som jag har berättat tidigare så har jag och min sambo ett exceldokument där vi skriver in precis alla våra utgifter. Handlar vi en glass så ska det skrivas in. På detta sättet så har vi stenkoll på alla våra utgifter vilket gör det enklare för oss att lägga undan pengar till vårt sparande då vi vet hur mycket pengar vi har att röra oss på.

Så kommer du igång med ditt sparande

Så kommer du igång med ditt sparande

Ha sparmål

Totalt så har jag 7 sparkonton och då räknar jag inte med mina fonder och aktier. Dessa sparkonton har olika namn som företag, resa, storköp osv. Varje månad sätter jag över en viss summa pengar i dessa kontona för att när min dator går sönder så kan jag plocka pengar från företagskontot för att köpa en ny. När jag vill resa så plockar jag pengar från de sparkontot för att betala hotellet. Jag har inget maxtak på dessa kontona utan jag fortsätter bara att fylla på dom. Sen har jag ett stort sparkonto hos Avanza och där är mitt mål att ha 100.000 kronor innan årets slut. Det är ett mål som jag jobbar stenhårt för att nå. Genom att ha sparmål, stora som små så har du något att kämpa för.

Mitt största mål med mitt sparande är att känna mig ekonomiskt trygg. När jag flyttade hemifrån så var jag tvungen att leva på soc i några månader vilket i sig inte var så hemskt men jag kände redan då att jag ville ha full kontroll på min ekonomi. Och nu sen flera år tillbaka har jag vant mig vid att leva på en väldigt oregelbunden inkomst. Vissa månader har jag inte ens någon lön så därför sparar jag för att aldrig behöva känna någon stress relaterat till pengar. Som egenföretagare så får man vara beredd på bra och dåliga månader och därför är det så viktigt att ha ett sparande. Men även om du har en regelbunden inkomst så är det viktigt att spara pengar. Bilen kanske går sönder eller din sambo lämnar dig och du vill bo kvar i bostaden. Det finns så många scenarier där sparpengar kan ge dig trygghet men också minska din stress otroligt mycket.
Dela

6 Kommentarer

 1. 10 mars, 2020 / 19:41

  så intressant och så roligt att du skriver om detta! å så fina bilder på dig med 😀

 2. 11 mars, 2020 / 14:48

  Jätteintressant ämne och det märks att du kan mycket om det – eller så är det jag som kan ganska lite! Men det är säkert bådeoch 😁. Och måste bara säga, vilka härliga bilder i detta inlägg och i inlägget innan, superfina!

  • dixiwonderland
   Författare
   13 mars, 2020 / 11:01

   Tusen tack och roligt att du finner det intressant 😀

 3. 12 mars, 2020 / 16:12

  Bra att spara men viktigt att man kollar bankgarantin på de ställen man placerar sina pengar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.