0   19
3   20
0   36
0   23
2   23
2   25
0   31
0   35

Psykisk ohälsa ökar, våga söka hjälp


Reklam | Detta inlägget är ett annonssamarbete med Vmlakarkonsult.kaddio.com | Reklam

psykisk ohälsa ökar

Psykisk ohälsa ökar, våga söka hjälp

Psykisk ohälsa är mer påtagligt än någonsin tidigare. Ska jag vara helt ärlig så vet jag inte om den psykiska ohälsan har ökat. Jag tror att undersökningar tyder på det. Men samtidigt tänker jag att vi idag vågar prata om psykisk ohälsa betydligt mer öppet än för bara 10 år sedan. Därför tror jag det kan vara svårt att veta om det har ökat eller om det bara är så att fler vågar berätta att de mår dåligt. Det är ett ämne som jag starkt kan relatera till. Jag levde själv under många år med självskadebeteende. Mina armar är täckta av ärr och jag satte mig själv i farliga situationer när jag var yngre. Jag brydde mig helt enkelt inte om jag skulle överleva eller inte.

Att prata om mitt förflutna är något som jag helst undviker. Jag har kommit så långt från vem jag var då. Och det är extremt mycket ångest kopplat till den tiden av mitt liv. Men samtidigt så tror jag det är otroligt viktigt att jag ibland pratar om det. Jag ser mig själv som ett levande bevis att man kan må bättre och få livet tillbaka. Har det varit enkelt? Nej verkligen inte. Jag hade inga framtidsplaner när jag växte upp. Mina tankar var mer att när jag fyllde 18 så skulle jag in på psyket och där skulle jag stanna resten av mitt liv. Jag hade en enorm tur att ha min bästa vän vid min sida under alla dessa år. Det gör ont i mitt hjärta att tänka på all den smärtan och oron som jag gett henne under dessa åren. Hon gick själv igenom en jätte stor sorg men trots det så fanns hon ALLTID vid min sida. När jag sedan träffade min sambo så blev livet lite enklare. Men jag skulle säga att det tog 11 år innan jag började må bra mentalt.

psykisk ohälsa ökar, våga söka hjälp

Det är en väldigt lång tid att må dåligt och ha ångest

Under dessa åren så försökte jag få hjälp några gånger men tyvärr så svek vuxen världen gång efter annan. När jag väl hittade en person som jag kände mig trygg hos så blev jag bort skickad för hon ansåg att jag var för långt gången för att hon skulle kunna hjälpa mig. Hade jag fått hjälp redan från första början när jag var 14 år gammal så hade jag förmodligen aldrig mått dåligt i så många år som jag faktiskt gjorde. Idag tack vare att psykisk ohälsa är så öppet som det är idag så finns det många platser att vända sig till.

VM Läkarkonsult är en psykiatrisk mottagning i Uppsala och som har digitala läkarbesök med specialistläkare psykiatri. De arbetar med psykiska ohälsa: sömnstörning, ångest, depression, utmattningssyndrom, bipolär sjukdom, kris, ätstörning, tvång (OCD), psykos sjukdom. Kvalificerade läkarsamtal, bedömning och läkemedelsbehandling. Personliga och online besök. 

Att våga ta första steget och be om hjälp är svårt. Trots att man mår väldigt dålig så är man samtidigt rädd för att må bra. Men därför är det så bra att VM Läkarkonsult erbjuder både online och personliga besök. Vill du besöka dom så finns deras psykiatriska mottagning i Uppsala på Sjukhusvägen 3. Men om du känner dig mer trygg att prata online så går det också bra att boka via hemsidan.

Livet är alldeles för kort för att må dåligt. Jag vet hur kämpigt och jobbigt det är att ta sig tillbaka men med hjälp så är den vägen betydligt enklare. Våga ta chansen till ett bättre liv. Man behöver ett starkt stödsystem när man vill ta sig ur psykisk ohälsa. Det är ingenting som man klarar av att göra ensam. Det är aldrig för sent och det är det viktiga att komma ihåg. Det tog mig 11 långa år att må så bra som jag gör idag men hela den resan var så värt det även om den var lång.

Dela

6 Kommentarer

 1. 4 juni, 2020 / 22:11

  Så skönt att du mår bra idag <3<3

 2. Marie
  5 juni, 2020 / 14:53

  Klart att jag alltid finns vid din sida ❤️ Är glad att du känner att jag kunde stötta dig trots att det var svårt att veta hur man skulle göra vissa tillfällen då man så gärna vill finnas där på bästa möjliga sätt. Är glad att du mår mycket bättre idag men jag vet att det inte varit en lätt väg att ta sig hit där du är idag ❤️ Du är så stark ska du veta ❤️

 3. 5 juni, 2020 / 15:51

  Så VIKTIGT ämne att prata om när allt fler mår sämre och att våga ta hjälp. Har själv mått dåligt psykiskt och gått in i väggen, redan som 15åring, och tycker att det är så viktigt att fånga upp alla dessa människor som mår dåligt, det räddar liv. Blir så ledsen av att läsa om din historia, men tack och lov att du har kommit så långt från det nu vännen. Du är fantastiskt stark. <3

  • dixiwonderland
   Författare
   8 juni, 2020 / 12:57

   Vi alla har en historia bakom oss. Och jag tror det är viktigt att vi delar den hur jobbigt det än är att prata om. Jag vet så många unga personer som går igenom exakt samma sak som du. Och det är starkt av dig att våga dela med dig ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.