3   28
0   22
3   45
3   40
3   38
7   39
2   38
3   32

Min budget: Hur jag gör för att nå mina sparmål

Så himla roligt att ni uppskattade mitt inlägg Du anses vara rik vid denna summan. Responsen på de inlägget har varit väldigt stor. Det gör mig glad att ni är så många som delar mitt intresse för pengar. Jag fick en fråga om jag kunde dela med mig av hur min budget ser ut och hur jag gör för att nå mina sparmål.

Min budget: Hur jag gör för att nå mina sparmål

Gör en budget

Sen flera år tillbaka så har jag och min sambo haft en väldigt strikt budget. Han har skapat en mall i Excel där ALLT bokförs. Varje inkomst och varje utgift. Fördelen med excel är att den räknar åt en. Tex så har vi satt 4000 som matbudget. Om jag handlar för 500 kronor och skriver in det så kommer excel automatiskt skriva att jag har 3500 kronor kvar. Detta gör att vi har stenkoll på vår ekonomi. Vi båda är väldigt duktiga på att spara, jag är tyvärr även bra på att spendera haha. Men med en budget så kan man både spendera och spara. Jag tycker det är viktigt att njuta av livet samtidigt som man sparar. Därför har jag en viss summa pengar varje månad som jag kan använda för shopping, äta ute med vänner osv.

Vår budget

 • Inkomster. I vårt Exceldokument så har vi en flik för våra inkomster. I mitt fall så finns Lön och Extra. På lön så skriver jag in lönen som jag får från min anställning. På extra så skriver jag in lönen från mina företag samt om jag skulle få pengar av min mamma eller om jag säljer något och får in pengar ifrån det.
 • Fasta utgifter. Här står avgifterna för lägenheten, försäkringar, el, bredband, streaming tjänster, Spotify osv. Alltså utgifter som vi betalar varje månad.
 • Bil och Bensin. Detta är min sambos område då det är han som äger bilen samt den enda av oss som har körkort. Här står vår bilförsäkring, bensin, parkering, fordonsskatt, besiktning, service, däckbyte, biltvätt osv. Alla dessa flikarna fylls inte i varje månad naturligtvis men allt finns samlat under denna kategorin för att få en bra översikt.
 • Gemensamma utgifter. I denna kategorin skriver vi in köp som restaurangbesök som vi gör tillsammans, take away, bio, inredning, presenter till familjemedlemmar. Helt enkelt inköp som vi båda kan ta del av. Denna kategorin vill jag helst hålla runt 3000 kronor men vi brukar hamna strax under 5000 kronor.
 • Matbudget. Vi har en matbudget på 4000 kronor varje månad. Här bokför vi alla inköp som görs i en matbutik. Köper vi tvättmedel så bokförs det i vår matbudget då köpet görs i en matbutik.
 • Personliga utgifter. Sen har jag och min sambo en del för våra personliga utgifter. Här skriver jag upp all min shopping så som kläder, smink, skönhetsprodukter eller om jag köper presenter till mina vänner. Här har jag en budget på 3000 kronor i månaden.

Ha ett mål med ditt sparande

Jag har två lönekonton, sex sparkonton, en fond och tre aktier samt två olika banker. Jag har min vanliga bank och så har jag Avanza. Anledningen till varför jag har Avanza är för att banker som Swedbank, Nordea, Länsförsäkringar osv endast erbjuder fonder som de själva har skapat. Men hos Avanza så kan jag nå i stort sett alla fonder och aktier över hela världen. Avanza har också flera sparkonton som ger betydligt mycket högre ränta än det ens personliga bank erbjuder. Har ni inte konto hos Avanza så skaffa! Sedan 2010 har Avanza blivit utsedd till årets bank varje år i hela 14 år nu!

Varför har jag 6 sparkonton?

Jag tycker om ordning och reda. Därför har jag flera konton för att enkelt kunna få en översikt. Jag har ett konto som jag döpt till Resa. De pengarna som ligger där ska användas när vi bestämmer oss för att resa någonstans. Jag har ett konto som heter Shopping. Pengarna som ligger där är tänkta att användas till större köp så som systemkamera, mobil eller en ny väska. Sen har vi ett gemensamt sparkonto för lägenheten. Detta är det viktigaste sparkontot. Som bostadsägare så måste man ha ett sparkapital ifall något skulle gå sönder eller om man vill renovera i framtiden. Resterande sparkonton är konton med olika bra ränta där jag vill ha olika summor med pengar på. Vissa har jag satt en gräns på 30.000 kronor medan andra ligger på en betydligt högre summa.

Min budget: Hur jag gör för att nå mina sparmål

Hur mycket sparar jag varje månad och hur fördelar jag upp pengarna

Just nu så är mitt fokus att fylla på i mina sparkonton samt min fond. Min fond är en indexfond och de pengarna som finns där är mina pensionspengar. Om du tror att du kommer kunna leva på din pension så tror du helt fel. Alla måste ha ett eget pensionssparande! Jag försöker spara 7000 kronor av min lön varje månad. Får jag in bra med extra pengar en viss månad så sparar jag mer. Hur mycket jag fyller på mina sex sparkonton och min fond är olika varje månad men alla konton ska fyllas på oavsett om det är 100 kronor eller 1000 kronor. Det absolut viktigaste när det kommer till sparande är det sparandet som blir av. Summan du sparar spelar ingen roll, men det viktiga är att du gör det!

När mina sparkonton har fyllts på med den summan som jag önskar så kommer jag sluta fylla på dom regelbundet. Då kontona har en bra ränta så kommer räntan se till att pengarna växer. Men jag kommer istället öka på i de kontona där jag har ett högre sparmål. Jag kommer också börja investera mer i aktier då min ekonomiska grund är tryggad.

Jag hoppas att detta inlägget var inspirerande. Mitt mål i år är att spara ihop 100.000 kronor. Vilket betyder att jag behöver spara undan 8350 kronor i månaden. Det kommer inte att vara lätt men skam den som ger sig! Vad har ni för ekonomiska mål i år?

9 Kommentarer

 1. 21 januari, 2024 / 20:33

  Så viktigt att ändå ha koll!! 🙂

 2. Johanna
  22 januari, 2024 / 08:41

  Alltså hur duktig är du inte… Blir helt matt när jag läser haha. Själv är jag inget vidare alls med pengar. Just nu vill jag bara försöka bli av med befintliga skulder som t.ex. billån så då blir det inte mycket övers till sparande.

  Tycker att hela grejen med aktier och fonder känns så knepig och svårt att förstå sig på om man inte verkligen är intresserad. Men Avanza har jag hört mycket gott om och kanske skaffar ett konto så småningom.

  Vet att du skrev tidigare att du hade en låg lön nu men när jag läser detta inlägg känns det som att den är jättehög och räcker till så mycket! 😅 Men antar att det ser olika ut varje månad gällande shopping av kläder, smink m.m.? Jag älskar kläder och skönhetsprodukter och lägger gärna pengar på det, men ibland spårar det ur haha. Läst om de som haft helt shoppingfria månader/år och det är nog vad som skulle behövas för min del för att verkligen få igång ett rejält sparande 😆

  Tack för en välskriven blogg, undrar också om det kommer fler inlägg om produkter ur Caia-kalendern?

  • dixiwonderland
   Författare
   22 januari, 2024 / 09:09

   Jag har en jätte dålig lön 😅 Min sambo tjänar dubbelt så mycket mer än mig så vi har gjort en överenskommelse här hemma hur vi betalar alla utgifter osv. Vi betalar inte 50/50 vilket gör att vi båda har ungefär lika mycket pengar att röra oss på. Det är jätte bra att du fokuserar på att betala av dina lån 😀 Men jag hade ändå rekommenderat att skaffa Avanza, öppna ett sparkonto med fria uttag och insättningsgaranti på 1 miljon samt hög ränta. Hos min egna bank har jag en ränta på 1%, mina sparkonton hos Avanza har 3,75%. Det skiljer mycket! För över 100 kronor varje månad till ditt sparkonto. Är det dåligt vissa månader så för över 20-50 kronor. Bara du sparar det är de viktigaste! Det går att ställa in så att Avanza drar pengar direkt från din bank och då behöver du inte ens logga in på Avanza vilket gör det enklare att inte ta från sparkontot.

   Det kommer absolut fler recensioner 😀 Jag har inte hunnit testa allt än men det kommer 😊

 3. Johanna
  22 januari, 2024 / 10:12

  Tack för så snabbt svar! Jag blev inspirerad och skaffade ett sparkonto nu hos Avanza med insättning på sparkonto 200 kr varje månad automatiskt. Börjar i den änden tänker jag 😊

  • dixiwonderland
   Författare
   22 januari, 2024 / 19:45

   Gud va roligt 😀 Va glad jag blir för din skull <3

 4. 22 januari, 2024 / 20:08

  Så bra tips! Perfekt nu när jag fått mitt första ”riktiga” jobb och har börjat tänkt mer på det där med sparande 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.