2   20
1   26
4   38
6   25
4   25
2   21
0   29
0   19

Hur tjänar jag pengar på sociala medier

Efter att ha varit i denna branschen sen start 2005. Och tjänat pengar i över 10 år via mina sociala medier. Så tänkte jag att det är dags för ett blogginlägg där jag förklarar så tydligt som möjligt hur allt detta fungerar. Trots att branschen har blommat upp och kommer omsätta 1 miljard kronor detta året så är det fortfarande många frågetecken som återstår. Om ni fortfarande har frågor efter att ha läst detta blogginlägget så ställ en kommentar så besvarar jag så fort jag kan.

Hur tjänar jag pengar på sociala medier

Samarbeten med företag

Det finns två sätt att tjäna pengar på via sociala medier. Det ena är samarbeten och det andra är annonslänkar. Jag tänkte börja med samarbeten.

Vad är ett samarbete?
Ett samarbete är när en influencer och ett företag bestämmer sig för att jobba tillsammans.

Hur ser ett samarbete ut?
Inget samarbete är det andra likt. Alla företag har olika kriterier för vad de vill få med i ett samarbete. Men det alla har gemensamt är att företaget vill att influencern ska skapa ett inlägg som gör att företaget säljer sina produkter. För att uppnå detta är det därför viktigt att företaget söker sig till rätt influencers. Det kan bli svårt för ett företag som säljer fiskespön att få dessa sålda hos en influencer som främst fokuserar på smink.

Uppbyggnad av ett samarbete. I mitt fall så brukar företaget ge en lista på vad de vill ha med. Vilket ord ska vara sökordet, alltså det ordet som ska generera träffar på google. Vilket ord som ska länkas till hemsidan. Dessutom är Do-Follow länk är ett måste. Antal ord som blogginlägget måste innehålla. Dessa listor ser olika ut när det kommer till företagen.

Hur får man betalt för ett samarbete?
Antingen så sker samarbetet genom ett influencer företag som sammankopplar infleuencers med företag. Då sköter dom allt med betalningen. Blir man kontaktad direkt så får man fakturera företaget. Antingen genom sitt egna företag eller via ett faktureringsföretag.

Hur snabbt får man betalat?
Detta skiljer sig också. Normalt skulle jag säga att det tar 30 dagar. Betalas inte fakturan i tid skickas en påminnelse och skulle inte den betalas så går fakturan vidare till Inkasso. Om man arbetar med annonslänkar så tar det 2-9 månader att få pengarna. 2 är standard men vissa företag skiter i att betala vilket gör att det kan ta extremt lång tid innan man får betalt.

Vilka företag kan man samarbeta med?
Man kan arbeta med alla företag. Jag har gjort över 500 samarbeten under min karriär. Det enda som jag tackar nej till är spelbolag, casino och sexrelaterade samarbeten.

Hur gör jag om jag vill samarbeta med ett företag?
Du kontaktar dom och berättar om dig själv. Förklara varför du vill samarbeta med dom och vad de vinner på att synas i just dina kanaler. Viktigt att alltid vara ärlig med siffrorna.

Hur långt är ett samarbete?
I mitt fall så handlar det om att företagen köper ett blogginlägg. Men på instagram så brukar företagen vilja ha en eller två inlägg i flödet och 3-5 stories. Jag är väldigt kräsen med de samarbetena som jag gör på instagram om företaget vill ha en bild i mitt flöde. Där tackar jag ofta nej. De största influencerna i Sverige säljer ofta paket som företagen får köpa. Då kanske de köper inlägg för 6 månader till 2 år. Det är därför många av deras samarbeten kostar över miljonen men det blir billigare för företagen att köpa flera inlägg än att endast köpa ett.

Hur mycket tjänar man som influencer?
Detta är naturligtvis väldigt individuellt. Den bäst betalda influencern i Sverige är Bianca Ingrosso. Hennes prisklasser ligger över miljonen. Men hon har också ett helt team som arbetar för henne och som hjälper henne med att förhandla. Mycket hänger dessutom på hur många följare man har, hur aktiva dom är och hur duktig man är på att nå ut med sina inlägg/videos. Väldigt få influencers i Sverige förstår värdet av reklam. Detta gör framför allt att många små influencers tar alldeles för lite betalat. Man har sagt att 1500 kronor är det minsta man ska ta för ett samarbete. Det man måste komma ihåg är att man betalar skatt och andra sociala avgifter på sina samarbeten. Så om jag skulle fakturera 2000 kronor för ett samarbete så får jag ut ca 800 kronor efter skatt.

Hur ska man markera sina inlägg som betalda samarbeten?
Detta har varit luddigt i många år och tyvärr är det än idag många som missköter markeringen av samarbeten. Annonslänkar ska ALLTID stå högst upp i ett inlägg och vara tydligt.

Hur tjänar jag pengar på sociala medier? Hur ska ett reklambetalt inlägg se ut?
Live exempel klicka här

Så här väljer jag att märka min inlägg.

Jag har 3 olika texter som jag använder mig av när jag skriver om olika företag. Om jag endast skriver om ett företag som bilden här ovan visar då formulerar jag mig följande: Inlägget är reklam för X och innehåller annonslänkar. Om mitt inlägg inkluderar mer än ett företag så formulerar jag mig följande: Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för X & X. Och om jag har ett samarbete med ett företag så formulerar jag mig: Reklam | Detta inlägget är ett annonssamarbete med | Reklam.

Det är INTE okej att skriva ”I samarbete med X”.

Detta godkänns inte då formuleringen måste inkludera något av orden: Betalt, Reklam eller Annons. Därför har jag valt att skriva Reklam framför och bakom själva texten för att vara extra tydlig mot mina följare att inlägget är betalt. Samma sak gäller oavsett om det är instagram, snapchat, youtube eller vilken typ av platform man än använder sig av. Det ska vara tydligt och dina följare, nya som gamla ska direkt kunna se om det är ett samarbete eller inte.

Annonslänkar

Annonslänkar är förmodligen det första verktyget som alla börjar med för att tjäna pengar på sina sociala medier. Jag började med annonslänkar 2009 och det har sen dess varit en del av min verksamhet. Idag tjänar jag (och förmodligen många andra influencers) mindre pengar än vad man gjorde innan man behövde markera ut att det var just annonslänkar. Därför hoppas jag att detta inlägget kan förklara exakt vad annonslänkar är och hur de fungerar.

Vad är en annonslänk?
En annonslänk är en länk som influencers använder för att tjäna pengar antingen via klick eller vid köp.

Hur fungerar en annonslänk?
En annonslänk påverkar inte köparen på något sätt. Du betalar inte mer för att du handlar vi länken. Det som sker är att influencern som använder sig av annonslänken antingen tjänar pengar för att du har klickat på länken (denna summan är oftast mellan 0,5 – 5 kr per klick). Eller så tjänar infleuncern pengar via köp och får då en viss procent från köparens ordersumma. Hur många procent man får beror helt på företaget. Alla företag har olika procent som ligger mellan 6 – 20%.

Till Exempel: Jag bloggar om en tröja för 100 kronor som du väljer att köpa via min länk. Hos de företaget har jag 10% vilket gör att jag tjänar 10 kronor för att du valde att handla via min länk.

Men skulle det vara så att du som köpare använder en rabattkod då får inte jag någon procent även om du handlar via min länk. Och skulle det vara så att du först klickar på någon av mina länkar men sen går in på en annan bloggs länkar eller en rabattsajt så är det den sista länken som du klickar på som får köpet. Skulle personen som handlat via min länk skickar tillbaka sina varor då nekas köpet och då får jag inte heller betalt. Samma sak gäller om du använder återbäringssidor. Även om du har klickat på min länk men sen går via återbärningssidan så får jag inget av det köpet.

Fungerar annonslänkar lika dant på Instagram?
Ja det gör dom. Många använder annonslänkar i swipe up funktionen på stories eller så har dom en länk i sin profil. Det ska dock framgå att det är en annonslänk som man använder sig av i sin profil så det är viktigt att markera ut.

Kan man se om någon använder sig av en annonslänk?
Ja det kan man. Om du kollar URL länken efter att du har klickat på en länk. Så kan du se att texten som kommer bakom den röda markerade linjen innehåller ordet affiliate. Vilket betyder annonslänk på engelska.

Hur tjänar jag pengar på sociala medier?

Jag hoppas att detta inlägget reder ut frågetecken som ni kanske har haft. Om jag har missat något så får ni gärna lämna en kommentar så besvarar jag den så fort jag kan.

Dela

4 Kommentarer

 1. 1 december, 2020 / 19:55

  Så otroligt bra inlägg! Och läsvärt 🙂

 2. Zeki
  19 december, 2021 / 16:37

  Hej, tack för ett uttömmande inlägg.

  Jag har en grupp för livestreaming of videogaming som har växt till enormt. Det har i dagarna börjat droppa in i Inkorgen en och annan förfrågan från företagen om samarbete. Det är både någon som titulerar sig om världens största Affiliate i sport sammanhang. Där jag på deras hemsida såg jag att de har en Affiliate program för influencer. Men det är också företag som själva är Affiliates med mycket nära samarbeten med spelproducenter och förläggare av just video-, PC- och mobilspel. De hade visst tre nya titlar som de försöker lansera och söker då rätt sammanhang att marknadsföra sig i och lansera sina nya utgivningar på och eller via rätt influencer.

  Jag själv har lite över 50000 följare eller medlemmar som jag börjar fundera på att göra något ekonomiskt också av.

  Men jag tänker också att så fort som man släpper in något företags, eller ny produkts namn i sin grupp, kommer man exponera gruppens medlemmar för den och därmed är risken stor att man tidigt för över sina medlemmar på dem istället utan att ha fått något tillbaka.

  Det måste på något sätt lösas tänkte jag.

  Jag fill inte heller had eför krångligt med att få betalt för den tjänsen. Utan det ska vara enkelt och transparens för en som influencer, tycker jag.

  Nu kommer någon säkert att säga – inget kommer gratis. Väl, det får inte kosta som dubbelt arbeten når man får för en fjärdedel av det heller tänker jag.

  Så vad tycker ni som har varit med ett bra tag nu; är jag helt ute och cyklar med mina tankar eller vad tycker ni?

  Med vänlig hälsning
  Zeki (Zakay)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.