4   35
6   24
4   25
2   21
0   29
0   19
1   38
4   38

Hur mycket kostar denna sticklingen?

Hur mycket kostar denna sticklingen?

Philodendron Verrucosum | Scindapsus Pictus Silver Splash

En av de mest frågade frågorna i min dm just nu är vad olika växter kostar. Det finns inga fasta priser på växter. Alla säljare har olika priser och detta är en marknad som går väldigt upp och ner. Det är svårt att sätta priser och det är svårt som köpare att veta om man betalar för mycket eller om det är to good to be true. Jag hoppas att detta inlägget kan vara till hjälp för er som känner er lite vilsna när det kommer till dagens priser på växter/sticklingar.

Efterfrågan har stor betydelse

Precis som med mycket annat så går växter i trender. Det kunde vi främst se när Monstera Adansonii Variegata tog fart. Priserna för ca 2 år sedan var runt 15.000 kronor för en stickling. Idag kan du få en väldigt fin stickling med mycket variegation för endast 1000 kronor. Anledningen till varför priset har minskat så pass mycket är för att efterfrågan är inte alls lika stor idag som den var då. Det var en växt som var enkel att ta sticklingar på och de som betalade mycket pengar för sin stickling för ca 2 år sedan har förmodligen tjänat in de pengarna flera gånger om.

Om du är intresserad av en växt som trendar så kommer den växten att kosta mer. Och hur vet man då om en växt trendar eller inte? Det är något som man kan se om man följer många växtpersoner på sociala medier. Vilken växt är det som många efterfrågar? Hur ser budgivningen ut på de olika sidorna? Går priset upp väldigt mycket eller inte? Ibland har man tur och lyckas få tag på en trendig växt för ett väldigt billigt pris. Men ibland kan de också vara bra att avvakta något år eller två då priserna förmodligen har lugnat ner sig.

Hur mycket kostar denna sticklingen?

Anadendrum Affine | Maranta Silver Band

Kostar en stickling så här mycket eller blir jag lurad?

Jag utgår alltid från min egna plånbok. Hur mycket har jag råd att betala? Jag har aldrig ens tänkt tanken på att någon kanske lurar mig angående priset. Lite naivt av mig kanske. Men är jag villig att betala det priset som säljaren vill ha då anser jag att det är en win win situation för oss båda.

Men är man osäker så skulle jag rekommendera att man går in på olika säljsidor och kollar vad folk lägger ut växten/sticklingen för som du är intresserad av. Kolla även utländska sidor för att få ett större perspektiv. Om du upplever detta som krångligt så kan du alltid fråga rätt ut i olika växtgrupper vad de tror att det kostar. Där lär du snabbt och enkelt få flera olika priser från olika personer och på så sätt kunna få en bild av vilken prisnivå den sticklingen du är intresserad av hamnar på.

Det är en berg och dalbana

Priserna går upp och ner hela tiden på växterna. Medan de svenska priserna har minskat drastiskt så har priserna i USA fortsatt att öka. Att priserna har minskat här i Sverige beror på att många hoppade på trenden när Covid var som störst och många arbetade hemifrån. Men nu när vi är tillbaka i vardagen så har många personer tappat intresset. Många köpte sticklingar bara för att tjäna pengar och nu när priserna är låga så har även de trappat intresset. Priserna går som sagt upp och ner hela tiden. Även professionella säljare (personer som driver växtbutiker och liknande) har svårt att sätta priser ibland då det varierar så mycket. Men jag anser att en stickling är värd det priset som du är villig att betala för den.

Dela

4 Kommentarer

 1. 21 juni, 2022 / 16:12

  De var ju rejäla priser men fina är de ju

  • dixiwonderland
   Författare
   25 juni, 2022 / 18:48

   Det är olika beroende på vilken sort man är ute efter 🙂

 2. 22 juni, 2022 / 10:02

  Kloka råd, även om jag ibland råkar betala mer för blommor, eller snarare köpa hem fler än jag tänkt 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.