4   30
2   25
4   28
1   17
3   31
6   40
1   28
14   35

Hur kommer jag spara 2022

Hur kommer jag spara 2022

Jag fick en förfrågan om jag kunde skriva ett inlägg som sparande. Som ni vet så älskar jag att spara pengar. Jag har sex sparkonton, fyra fonder och sju aktier för tillfället. Målet för mig 2022 är att kunna spara så mycket som möjligt i alla mina konton. Detta är naturligtvis svårt då jag har en väldigt oregelbunden inkomst men jag vet att om jag har sparmål så följer jag dom oavsett inkomst.

Börja med att göra en budget

Vi har ett Excel dokument där vi bokför ALLT. Köper jag en glass så kommer den glassen att bokföras i vårt Excel dokument. Detta gör att vi har full kontroll över våra inkomster och utgifter. Vi vet vart pengarna tar vägen. Vi bokför aldrig vad vi har köpt men det kan tex stå Ica Maxi 745 kronor eller tex Kicks 399 kronor. Så här har vi lagt upp det:

 • Fasta Utgifter
  Detta är utgifter som vi har varje månad som hyra, el, transport, streamingtjänster, försäkringar osv.
 • Gemensamma utgifter
  Här fyller vi i om vi går ut och äter middag, går på bio, köper möbler, köper presenter eller småsaker som är gemensamt för vårt hem.
 • Matbudget
  Här har vi satt en budget på 4000 kronor varje månad. Det inkluderar även tvättmedel, diskborstar osv. Allt som du kan köpa i en matbutik som har med hemmet att göra.
 • Privat
  Här fyller vi i separat vad vi handlar privat. Min sambo handlar mycket spel och för min del så blir det växter eller smink.

Hur mycket ska man spara?

När alla räkningarna har blivit betalda då kommer det roliga. Då sätter jag mig ner och kollar hur mycket pengar jag har kvar. För min del så varierar denna summan väldigt mycket månad för månad. Har man en fast lön så är det mycket enklare att göra en budget för man vet hur mycket pengar man har att röra sig på hela tiden. Jag prioriterar mitt sparande väldigt högt. De säger att man ska spara minst 10% av sin lön men jag sparar så pass mycket att jag endast har 1000 kronor kvar att spendera varje månad. Hur mycket du vill spara är upp till dig.

Hur lägger jag upp mitt sparande?

Något som är otroligt viktig för mig är att pensionsspara då jag som egenanställd inte får någon tjänstepension. Detta gör jag via mina fonder. Så det första jag gör är att föra över en summa till mina fyra fonder. Denna summan är olika beroende på hur mycket jag får ut den månaden. Men ungefär hälften av mina sparpengar går in i fonderna.

Sen har jag mina sex sparkonton som jag också fyller på varje månad. Jag har två konton för mina olika företag, sen har jag ett för resor och ett för storköp. Sen har jag två sparkonton som ligger på min andra bank som har mycket högre ränta. På dessa två har jag satt en viss summa som mål som jag vill uppnå. Pengarna som jag har i mitt ena sparande kallar jag trygghet. Jag vet hur det känns att ha noll kronor på banken. Det är fruktansvärt och det ger mycket ångest. Så de pengarna som finns på mitt trygghetskonto ska jag inte röra utan de är där för att hela tiden kunna ge mig trygghet.

Hur mycket jag sparar varje månad varierar men oavsett vad så prioriterar jag alltid mitt sparande framför att shoppa. Jag köper i stort sett aldrig kläder längre och jag har inte köpt en ny växt sen i November. Vi går knappt ut och äter på grund av pandemin så jag upplever att det är väldigt enkelt att spara pengar för mig just nu. Sen har jag ett så himla stort fokus på mina företag vilket gör att jag hellre investerar pengar i dom än att köpa en ny tröja.

Hur kommer jag spara 2022

När köper jag aktier?

Aktier köper jag när jag får pengar över. Får jag ut en bra lön då väljer jag att köpa fler aktier. Eller när jag får födelsedagspengar, pengar i julklapp eller får tillbaka pengar på skatten. Men drömmen hade naturligtvis varit att kunna köpa aktier varje månad.

Hur håller jag igång motivationen för mitt sparande?

Jag har sparat på börsen sen 2018 och trots att jag tog ut hälften av mitt sparande förra året för att kunna betala min floristutbildning så lyckades jag få tillbaka de pengarna och lite mer innan årets slut. Det enda som jag är ledsen över är att jag inte började spara på börsen mycket tidigare än vad jag gjorde. Att ha pengar på ett sparkonto är rätt meningslöst då pengarna tappar i värde.

Sen är det alltid bra att ha sparkonton ifall man skulle få plötsliga utgifter. Skulle tex min dator eller kamera gå sönder så behöver jag kunna köpa en ny direkt då majoriteten av mitt arbete sköts med detta. Men jag skulle aldrig ha hela mitt sparande på ett sparkonto. Förutom att jag blir motiverad när jag ser att pengarna växer så tycker jag det hjälper väldigt mycket att vara med i olika ekonomigrupper på facebook. Man lär sig så otroligt mycket av att läsa om andras historier. De som motiverar mig mest är de som precis som jag har en väldigt låg varierande inkomst men som endå lyckas spara.

Jag tycker inte summan på de man sparar eller investerar har någon betydelse. Vi alla har olika möjligheter men det viktigaste är det sparandet som blir av. Jag tycker det är tråkigt att vi har en sån kultur i Sverige där man inte pratar om pengar. Hade vi pratat mer om pengar och framför allt lärt ut ekonomi i skolan så hade många haft ett mycket bättre ekonomi idag. Jag blev jätte glad över att jag fick denna frågan om att skriva detta blogginlägget. Jag brinner för sparande och tycker det är så roligt att prata om pengar överlag. Hoppas att ni finner blogginlägget inspirerande.

Dela

10 Kommentarer

 1. 24 januari, 2022 / 16:30

  jag tycker allt med pengar är så läskigt, är så dålig på det, intressant att läsa hur du gör och tänker 🙂

  • dixiwonderland
   Författare
   25 januari, 2022 / 10:37

   Då behöver du läsa på mer om det! Så viktigt att man inte förlitar sig på någon annan när det kommer till pengar. Många kvinnor som går i kvinnofällan som man kallar det och det kan skada en sen efteråt tyvärr :/

 2. 24 januari, 2022 / 19:18

  Så bra inlägg! Tack för alla tips!

 3. 24 januari, 2022 / 21:34

  Vad roligt att du delar med dig! Tack för att du generöst inspirerar till sparande. Jag tycker lite extra mycket om din inställning till ”Trygghetskontot”. Fortsatt lycka till med att få dina pengar att växa, eller förbli orörda (trygghet).

  Svar: Tack för din kommentar.

  Hoppas att du får en fin vecka!
  Kram

 4. Lisa
  26 januari, 2022 / 12:24

  De där 1000 kronorna som du lämnar kvar att spendera under månaden, vad ska de räcka till? Frågar för att jag tycker att det är kul att jämföra vad lika/olika man spenderar och på vad. Min spenderarsumma är ca 2000-3000 kr men då försöker jag ha matbudgeten i den summan. Det failar ibland med nån tusenlapp. Hur går det för dig? Kram fina du

  • dixiwonderland
   Författare
   26 januari, 2022 / 13:22

   Dom ska räcka till skönhetsprodukter, växter, växttillbehör eller lunch ute på stan 🙂 Jag hade separerat matbudgeten från dina nöjen i budgeten. Eller tänker du mer att du endast inkluderar lunch/middagar då? Blir ju konstigt om smink och grejer läggs in i din matbudget eller missförstod jag dig? 😅

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.