4   35
6   24
4   25
2   21
0   29
0   19
1   38
4   38

Gör din egna mosspåle

Gör din egna mosspåle
Jag vill börja detta inlägget med att säga att jag har tagit all inspiration för den här mosspålen från Craig Milran. Om ni inte redan följer honom på instagram så gör det. Han är så himla snäll samt har den bästa växtsamlingen någonsin!

När jag började med växterna så vägrade jag att ha en mosspåle. Tyckte (och tycker fortfarande) att dom är så fruktansvärt fula. Men desto mer jag läste på desto mer förstod jag hur viktig en mosspåle faktiskt är. Jag tänkte besvara några av de vanligaste frågorna när det kommer till mosspålar.

Vad är en mosspåle?

Mosspåle är ett redskap som du använder till dina klätterväxter för att stödja upp dom.

Vad är mosspålen gjord av?

De vanligaste som man köper i butik är gjorda av plast och kokosfiber. Det är ett plaströr i mitten som de sedan har lindat in kostfiberna med. Den mosspålen som jag gör är gjord på sphagnum mossa.

Vad är mosspålen bra för?

Växterna använder mosspålen för att klättra. Det vi vill är att luftrötterna ska växa sig fast i mosspålen. Detta gör att växten blir med stabil men också att den börjar producera större blad.

redskapen att använda för att göra en egen mosspåle

Detta är vad jag använde för att göra en mosspåle

Dock var jag tvungen att sticka in en bambupinne på slutet för att få den mer stabil. Jag använde förmodligen för lite mossa men med tanke på att mossan är dyr så kommer jag i fortsättningen använda mig av bambupinnar i mitten av mina mosspålar. Nätet köpte jag på Biltema och det kostade bara 100 kronor för 10 meter. Snöret är av jute och köpt på Blomsterlandet. Även Sphagnum mossan är köpt på Blomsterlandet. Jag blötte upp all mossa men skulle gissa på att jag endast använde 1 liter av de 8 som förpackningen innehåller.

Sphagnum mossa

Börja med att klippa ut hur tjock du vill ha mosspålen. Jag ville inte att min skulle vara speciellt tjock och detta är lite av en smakfråga. Sen fyller du nätet med mossa. Det är viktigt att man inte snålar med mossan då mossan drar ihop sig när den torkar.

sy ihop mosspåle
sy ihop mosspåle

Sen är det bara att sy ihop mosspålen. Det är viktigt att pålen blir så kompakt som möjligt. Jag sydde två varv runt min då jag verkligen vill att den ska hålla. Sen så stack jag i bambupinnen när jag insåg att den blev alldeles för slapp.

Knyta fast min Philodendron Pink Princess vid mosspålen.

För att använda mosspålen så måste du plantera om växten. Börja med att sätta ner mosspålen i botten av krukan. Den ska inte täppa igen hållet i krukan. Sen fyller du på med din jordmix till det är dags att plantera i växten. Placera ”ryggen” av växten mot pålen. Fyll upp krukan med jordmixen tills du har planterat klart. Avsluta med att binda fast växten mot mosspålen. Det enda som man behöver göra sen är att vattna pålen varje gång som man vattnar växten. Då det är så mycket mossa så kommer det inte fungera att försöka spraya mossan blöt.

Jag hoppas att detta blogginlägget var till hjälp. Om ni undrar något så lämna en kommentar så besvarar jag den så fort jag har möjlighet till det.

Dela

7 Kommentarer

 1. 4 augusti, 2020 / 18:41

  Vilken smart grej och det skulle jag behöva till min . Tack för tipset! 😀 Kramis

 2. 5 augusti, 2020 / 11:02

  Men oj så smart!

 3. 5 augusti, 2020 / 12:28

  Men wow!!! 🙂

  Svar: När vi väl köpt hus blir det nog en till hund 🙂

 4. 5 augusti, 2020 / 16:11

  Vad smart!! 😀

 5. R
  8 augusti, 2020 / 19:07

  Vart kan man köpa allt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.