4   32
1   28
1   33
0   27
2   22
3   34
2   28
0   38

Därför ska du aldrig fråga om någon vill skaffa barn

Under 2018 så har jag lärt mig så himla mycket om graviditeter. Och jag syftar inte på själva händelseförloppet eller utvecklingstiden för barnet i mammans mage. Jag har, tack vare otroligt starka kvinnor lärt mig att man aldrig ska fråga om någon är gravid eller vill ha fler barn.

Många tar för givet att alla kan få barn. Så är inte fallet. Det finns många familjer som inte vill något annat än att få barn men som av olika anledningar inte kan. Jag känner själv personer som har fått kämpa med IVF och hur de upprepade gånger har fått uppleva missfall. Hur de varje gång bryts ner och känner sig helt förtvivlade. Tänk att där och då i sorgen få frågan “Ska inte ni ha barn/fler barn snart”. Det är så fruktansvärt okänsligt att ens fråga den frågan.

Därför ska du aldrig fråga om någon vill skaffa barn

Jag har själv fått höra från närstående upprepade gånger “Ska ni inte skaffa barn snart”. Jag och min sambo har gemensamt bestämt att vi inte vill ha barn, ändå kan inte personer i vår närhet respektera detta. Och saken är den att dom vet faktiskt inte vad som händer bakom stängda dörrar. Tänk om det nu är så att vi försökt få barn i flera år men att vi helt enkelt inte kan bli gravida. Förstå hur fruktansvärt sårande det då är att gång på gång få höra tjatet?

Att skaffa barn är förmodligen den största händelsen som man kan vara med om. Man skapar ett nytt liv. Det är ett enormt ansvar man tar sig an och det är för varje individ att själv bestämma ifall man vill ha det ansvaret eller inte. Jag hoppas att detta ämnet kommer växa sig större. Att fler vågar prata om det och att många lär sig att det inte är en självklarhet att skaffa barn. Viktigt också att personer visar mer respekt. Man frågar inte om någon är gravid, ifall någon vill ha fler barn eller ifrågasätter när någon säger att dom inte vill ha barn.

30 Kommentarer

 1. 14 november, 2018 / 10:44

  Jag håller med dig om att det är en känslig fråga och bra att du lyfter ämnet! Kramis

 2. 14 november, 2018 / 14:10

  SÅ bra inlägg! <3 Är glad över att du skriver detta då det behöver uppmärksammas ordentligt! <3 Kram!

 3. 14 november, 2018 / 18:44

  Mmm finns många frågor som man inte “bör” fråga men sen kan jag inte riktigt fatta med dubbelmoralen med “om man inte fråga som får man inget veta” men ändå ska man inte fråga vissa frågor!?! Allting handlar om fingertopp känslan! Jisses livet är inte lätt när det finns en massa regler om ditt å datt =P… dessa oskrivna regler! Jag förstå vad poängen ligger och håller med i en viss del. Ämnet är värt att tänka på och de olika synvinklar å beslut där efter. Ha en fortsatt TREVLIG VECKA =)

  • dixiwonderland
   Författare
   15 november, 2018 / 08:54

   Det är ju en sak om personen i fråga tar upp ämnet och själv berättar. Men jag förstår inte annars varför du skulle ha ett behov av att behöva veta hur någon vill ha sin familjesituation, speciellt inte efter att ha läst ett sånt här inlägg? Jag skulle aldrig ens fråga mina vänner efter att ha blivit uppmärksammade kring detta. Vill dom att jag ska veta då berättar dom det för mig själva 🙂

 4. 14 november, 2018 / 18:45

  Väldigt bra skrivet om ett viktigt ämne. <3

 5. Pilly
  14 november, 2018 / 19:20

  Amen!

 6. 14 november, 2018 / 20:11

  Jag håller med dig helt, jag har så många vänner som kämpat länge och för oss hände det inte heller direkt. Hatar frågan: När ska Joline få syskon 😬😍

  • dixiwonderland
   Författare
   15 november, 2018 / 08:50

   Som att det är ett måste att ha syskon? :/ Så himla konstigt att folk ska fråga och sen kanske ifrågasätta om det nu är så att man kanske bara vill ha ett barn.

 7. 14 november, 2018 / 20:18

  Håller verkligen med dig, bra inlägg!

 8. 14 november, 2018 / 20:47

  Åh så fin du är!!! Kram

  • dixiwonderland
   Författare
   15 november, 2018 / 08:48

   Kan inte låta bli att tycka att det är konstigt att få en sån kommentar på ett sånt här inlägg?

 9. 14 november, 2018 / 21:44

  Håller med dig helt. Man har ingen aning om vad andra vill eller inte vill, kan eller inte kan. Och man har inte heller med saken att göra om inte personen i fråga själv vill prata om det. Bra text!

  • dixiwonderland
   Författare
   15 november, 2018 / 08:48

   Precis! Om personen inte själv tar upp ämnet så ska man aldrig fråga. Tack ❤️

 10. Caroline
  14 november, 2018 / 22:25

  Detta var nog de bästa inlägget jag läst på länge. Så himla bra att du tar upp detta. Framför allt ska man ju vara två om de också. Jag är själv mamma till en 2,5 åring. Hans pappa lämnade mig när jag gravid i 8 månaden, och jag har varit ensamstående hela tiden. Är ibland tufft eftersom jag också pluggar till lågstadielärare.
  För min del blir de nog inga fler barn, för jag är rädd att gå igenom samma sak igen.

  • dixiwonderland
   Författare
   15 november, 2018 / 08:47

   Tack! Beklagar verkligen din situation. Jag växte själv upp med ensamstående mamma så jag förstår att det inte är så lätt. Kämpa på och var inte rädd för att öppna ditt hjärta igen. Alla män är inte assholes och jag är säker på att det finns någon där ute ❤️

 11. 15 november, 2018 / 08:19

  Såsåså sant och bra inlägg! Man vet aldrig vad som händer bakom stängda dörrar och ska alltid respektera andras beslut om en sån sak. :-*

 12. 15 november, 2018 / 14:39

  <3 Jag är så trött på att få den frågan och vill bara skrika till människor att om de bara anade vilket helvete det är vi går igenom varenda eviga dag för att förhoppningsvis få bli föräldrar i framtiden.

  • dixiwonderland
   Författare
   16 november, 2018 / 11:35

   Det gör så ont i mitt hjärta att läsa din kommentar men även andras som går igenom exakt samma sak 🙁 Jag hoppas att mitt inlägg och andra inlägg som handlar om ämnet får spridning så att fler lär sig att aldrig fråga! Massa kärlek till er ❤️

 13. Therese
  15 november, 2018 / 17:21

  Så bra inlägg! Jag och min sambo har varit ihop i snart 9 år, hade jag fått en krona för varje gång någon har frågat mig när vi tänker skaffa barn hade jag varit miljonär. Blir så ledsen och arg när folk frågar och tjatar, vi vill verkligen ha barn men det vill sig inte

  • dixiwonderland
   Författare
   16 november, 2018 / 11:31

   Beklagar verkligen 🙁 Kan inte ens föreställa mig hur otroligt jobbigt det måste vara att få frågan när man så gärna vill ha barn ❤️ I mitt fall blir jag mest irriterad över att folk inte kan acceptera vad vi vill med vårt liv. Men det måste vara betydligt mycket jobbigare att få frågan när man inte vill något annat än att få ett barn. Massa kärlek till er ❤️

 14. 15 november, 2018 / 20:57

  så himla bra inlägg! jag vill bara skrika åt alla rakt ut som frågar!! kanske ska börja göra de..

  • dixiwonderland
   Författare
   16 november, 2018 / 11:27

   Tack! Får hoppas att det sprider sig så att fler blir uppmärksammade på ämnet. Ingen ska behöva få den frågan om man själv inte tar upp det ❤️

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.