1   23
5   22
0   16
1   18
1   31
3   32
1   19
2   26

Därför måste du rösta i valet den 11 September

Därför måste du rösta i valet den 11 September

Det är valår i år. Jag tror inte att någon har missat det. För det spelar ingen roll om du är hemma eller ute. Det sitter affischer på nästan varje lyktstolpe. Brevinkastet svämmar över av partiernas hopp om att de ska få din röst. Oavsett vad du tänker rösta på i valet den 11 September så är det en sak som är viktig. Du måste rösta och låta din röst bli hörd.

Detta kommer bli mitt fjärde år som jag röstar. För mig är det en självklarhet att jag vill vara med och påverka hur Sveriges ska styras. Tyvärr så har jag många runt mig som inte röstar. De påstår att deras röst inte har någon betydelse. Men där har de fel! Varje röst räknas och din röst är jätte viktigt. Speciellt om du är kvinna. Varför kanske du undrar? För att vi kvinnor i Sverige endast har haft rösträtt i 103 år. Det betyder att din gammelfarmor eller gammelmormor fick inte göra sin röst hörd. De fick inte vara med och påverka Sverige.

Idag ser många kvinnor sin rösträtt som en självklarhet

Idag ser många kvinnor sin rösträtt som en självklarhet men kampen för att få den var långt ifrån lätt. Kvinnor blev misshandlade, våldtagna och även mördade i sin kamp för att få rösträtt. Inte bara i Sverige utan det har varit så över hela världen. Idag pratar vi mycket om jämställdhet. Att alla människor oavsett vilket kön de identifierar sig med ska ha samma rättigheter. Vi vill att mäns våld mot kvinnor ska tas på allvar och att de låga straffen för våldtäkt ska höjas. Vi vill kunna gå hem sena kvällar och nätter utan att vara rädda. Men hur kan man vilja allt detta om man inte använder sin rösträtt?

Därför måste du rösta i valet den 11 September

Jag upplever själv att Sveriges politik är svår och komplicerad. Det är för mycket pajkastning mellan partierna. Om du inte har hittat din plats bland alla partier så tycker jag att du ska gå och rösta blankt. Kom även ihåg att det finns betydligt många fler partier än de som sitter i riksdagen. Det kan kännas meningslöst att rösta blankt men då använder du din röst till att informera om att inget av de partier som idag existerar är tillräckligt bra för att få din röst. Men du har använt din röst. Du har gjort dig hörd.

Rösta i valet den 11 September

Oavsett vilket parti ni kommer rösta på så vill jag verkligen uppmana alla er som läser detta att rösta i valet den 11 September. Det går inte att sitta hemma i soffan och gnälla över hur dåligt Sverige har blivit om du själv inte agerar för att försöka göra det bättre. Kanske blir det inte som du önskat. Ditt parti förlorar valet, kanske åker de ut ur riksdagen. Men då har du i alla fall gjort din röst hörd. Din röst kan vara avgörande för det partiet som du röstar på. Och vem vet, kanske är det just ditt parti som får makten i Sverige.

Avslutningsvis så vill jag tipsa om denna filmen. Suffragette, De såg en mer radikal kamp som den enda vägen till förändring. De var villiga att förlora allt i sin kamp för jämlikhet – sina jobb, sina hem, sina barn och sina egna liv. Maud (Carey Mulligan) var en sådan fotsoldat. Berättelsen om hennes kamp för värdighet och en röst är både gripande och kraftfull men också djupt hjärtskärande och mycket inspirerande.

TA INTE DIN RÖST FÖR GIVET, GÖR DEN HÖRD

4 Kommentarer

 1. 1 september, 2022 / 20:16

  ja så viktigt att rösta!

 2. 2 september, 2022 / 05:48

  Ja, jag håller med gör din röst hörd, ta din chans att få rösta! Det är tyvärr inte alla kvinnor som har sin rösträtt och får föra sin talan i förtryckta land. Så himla konstigt och framförallt skevt när vi lever på 2000-talet. Det är 2022, det borde självklart vara lagligt i alla länder för kvinnor och män, ickebinära mfl. som ska ha rätten att få rösta! <3 Jag blir så arg och frustrerad på det! Gå och rösta, det är din skyldighet som medborgare att göra, läs på om politiken och gör olika valtest och se vad du får för resultat efter dina värderingar och svar på frågorna, så gör jag eftersom jag inte är jätte intresserad av politiken och tycker mest de pratar massa goja för att få röster, men när de suttit sin 4 år eller ännu mer så har vi inte fått igenom många bra punkter som gynnar oss vanliga medborgare för allting som mat, bensin, elpriser höjs, ja allt förutom våra löner höjs markant så att man märker av någon större skillnad. Tyvärr märks det inte av på min lön som jobbar inom kommunal och efter all skattt har dragits är det inte mycket att hurra för de ynka höjning som blir! Men har man rätten att rösta, gör det! För annars har man inte rätten att klaga och sån skit över hur Sverige politik ser ut. För då måste dom vara med och påverka själva!

  • dixiwonderland
   Författare
   2 september, 2022 / 09:49

   Jag håller verkligen med dig i ”För annars har man inte rätten att klaga och sån skit över hur Sverige politik ser ut”. Det är verkligen nu vi kan påverka och förändra Sverige, förhoppningsvis till det bättre. Jag hoppas verkligen att alla som nås av mitt blogginlägg går och röstar i valet. Så viktigt att göra sin röst hörd!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.