1   12
6   31
1   16
8   24
7   29
1   19
4   31
7   24

Därför använder jag bara kokosfiber till mina växter

2022 börjar gå mot sitt slut och jag kan väl sammanfatta detta året med att det har varit mitt bästa och värsta år när det kommer till växterna. Det bästa är utan tvekan alla mina nya vänner som jag har fått lära känna i år tack vare växterna. Så otroligt tacksam för att få ha dessa personerna i mitt liv. Också de nya växterna som har kommit in i samlingen och som fortfarande lever.

Cause lets be honest. 2022 var tripsens år. Även om de tripsskadorna som jag fick var minimala så har rotröta, ohyra och allt annat gjort 2022 till ett fruktansvärt krävande och jobbigt växtår. Jag som knappt vattnar har haft så mycket rotröta att det tillslut bara har varit löjligt. Att vi nu har en fruktansvärt mörk vinter underlättar inte.

Därför använder jag bara kokosfiber till mina växter

Därför använder jag inte blomjord till mina växter

Jag skulle gissa att det är 2-3 år sedan som jag slutade använda blomjord helt och hållet. Först var det blomjord. Sen hade jag en jordblandning på blomjord, perlite och orkidebark. Sen var det bara blomjord och kokosfiber. Idag använder jag endast 100% kokosfiber och älskar det. Det ser så mycket bättre ut men framför allt så älskar växterna det. Blöter man ner blomjord så blir den tung. Kokosfiber blir naturligtvis också tyngre men inte alls på samma sätt som blomjord. Sen är det allt fler företag som går över till kokos. Både i USA men också odlarna i Thailand och Indonesien.

Därför använder jag bara kokosfiber till mina växter

Därför använder jag endast kokosfiber

Kokosfiber kommer från restprodukter av kokosnöten. Kokosen är torkad så för att kunna använda den behöver man blötlägga den så att den sväller upp. Det finns flera olika kokosfiber på marknaden. I många år så använde jag IKEAs kokosfiber men när de slutade sälja den så var de dags för mig att försöka hitta någon ny. Vid mitt första försök så gick det inget vidare. Den kokosfibern innehöll både salt och en hel del plast trots att det stod att den skulle vara tvättad. När jag frågade vad mina följare på instagram använder så fanns det två läger. De som köpte biltemas (billiga alternativet) och de som köper Ugro (det dyrare alternativet). Då flera av de som rekommenderade Ugro är personer som enligt mig är extremt kunniga när det kommer till växter så valde jag att beställa hem den.

Ugro Rhiza och Coco Husk

Ugro Rhiza kokosfiber innehåller Mycorrhizaesvampar. Mycorrhizaesvampar lever i symbios med rotsystemet och växer som tunna trådar som penetrerar cellväggarna. De bildar en förlängning av plantans rotsystem vilket främjar rotutvecklingen och upptaget av näring samt ger ett skydd mot sjukdomar och skadedjur. UGroCoco XL Rhiza väger 5 kg och genom att tillsätta 18 liter vatten får du 70 liter färdigt premium cocossubstrat med tillsatt Mycorrhizae redo att plantera dina växter i.

Coco Husk är pressat kokosskal. Till skillnad från kokosfiber som är som ett tunt puder så är Coco Husk mer som orkidébark. Anledningen till varför jag har börjat blanda i Coco Husk tillsammans med mitt kokosfiber är för att jag har haft extremt mycket rot röta i år. Rotröta får man oftast när man övervattnar sina växter. Men i mitt fall så har jag inte övervattnat växterna utan tvärtom. Jag har vattnat dom alldeles för sällan och när jag väl har vattnat så har de fått en chock och börjat ruttna.

Därför använder jag bara kokosfiber till mina växter

Då jag vill kunna vattna regelbundet så behöver jag ändra till en luftigare jordmix. Därför har jag valt att blanda i coco husk tillsammans med kokosfibern. Detta gör att vattnet rinner igenom betydligt fortare och desto fortare vattnet rinner igenom krukan desto bättre dränering har du. Och anledningen till varför man ska vattna igenom krukan är för att man samtidigt sköljer rent jorden. Super viktigt för att få bort ämnen som blir kvar från växtnäringen osv. Jag är super nöjd med min nya mix och har den nu till ca 95% av alla mina växter här hemma. Blir spännande att se hur de kommer utvecklas nu.

Dela

2 Kommentarer

  1. 31 december, 2022 / 00:36

    Så intressant att få veta 😃
    Gott nytt år! ❤

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.