1   23
1   26
5   33
3   23
3   34
7   31
4   32
3   35

5 investeringar som du borde göra under 2020

Att investera är något som de senaste åren har blivit en viktig del i mitt liv. Det är något som jag prioriterar väldigt högt och som jag anser är ett måste för att uppnå ens mål. Men investeringar kan se väldigt annorlunda ut och behöver inte alltid handla om ekonomi. Därför tänkte jag dela med mig av mina 5 investeringar som du borde göra under 2020.

Investera i dig själv

Det låter så självklart och kanske uttjatat för många. Men saken är den att vi lever i ett samhälle där allt fler känner av stress. Den kryper ner i åldrarna och vi prioriterar ofta andra saker framför vårt välmående. Jag kommer börja investera mer tid till träning. Jag mår så mycket bättre av att träna och därför tänker jag se till att investera tid för det. Men det går att investera tid för sig själv på många olika sätt. För någon är kanske en promenad i skogen den bästa investeringen för en själv. För en annan är det kanske att unna sig massage, healing eller gå på spa regelbundet för att få koppla av. Eller att man ser till att ha lite extra tid i köket så man kan laga den där maträtten som man har fantiserat om så länge men aldrig riktigt haft tiden för. Vi har bara ett liv och en kropp så det är viktigt att vi investerar i oss själva.

Investera mer pengar på börsen

Mitt första år på börsen gick riktigt bra. Jag och min bestie brukar säga att vi önskar att vi hade börjat göra investeringar tidigare men huvudsaken är att man börjar. Många är rädda för att ge sig ut på börsen, förmodligen för att man hört skräckhistorier där personer förlorat stora summor pengar. Men det är faktiskt betydligt enklare än vad man tror. Mitt tips till dig som är helt ny är att:

  • Lyssna igenom på alla avsnitten av Avanza podden
  • Skaffa ett ISK konto då skatten sköts automatiskt och du kan sälja och köpa aktier/fonder precis hur mycket du vill utan att behöva tänka på skatt eller deklaration.
  • Investera i fonder då det finns fondförvaltare som sköter allt åt dig.

Jag har de senaste dagarna gjort investeringar i min ekonomi. Anledningen till varför jag har mer aktier än fonder är för att jag snabbt märkte hur aktierna snabbare ökar i värde. Man ska dock vara medveten om att det kan gå lika snabbt åt andra hållet också. Därför rekommenderar jag att göra investeringar i fonder för då behöver man inte ha lika stor koll själv.

Att bara låta pengarna ligga på ett konto utan ränta är något jag aldrig kommer förstå mig på.

Investera i din hobby

Vid detta laget så vet ni hur mycket jag älskar mina växter. Det börjar bli ont om plats här hemma om vi säger så. Men att investera i något som får en att må bra är absolut värt det i mina ögon. Nu har vi alla olika intressen som också kostar olika men jag tycker absolut det är värt tiden och pengarna att köpa växter och alla tillbehör som jag använder till dom. Enda gången som jag kopplar bort allt runt omkring är när jag pysslar om mina växter och det för mig gör det till en bra investering.

Investera i din familj & vänner

Som ni vet så ses jag och min bestie en gång i veckan. Hade vi i samma stad så hade vi garanterat setts varje dag som när vi var små. Men som vuxen är det inte alltid så lätt att få ihop tiden. Det kan vara ett riktigt pusslande då det alltid är så mycket som ska hinnas med under en dag. Men jag kommer verkligen försöka att träffa mina nära och kära så mycket som jag bara kan. Det är viktigt att få den tiden tillsammans. Skratta, gråta och bara få råd av de som känner en allra bäst. Även om man bara lyckas få in en snabb promenad tillsammans så gör det så mycket för ens välmående.

Investera i att lära dig nya saker

Kunskap är något som aldrig kan tas ifrån dig. Och ska jag vara helt ärlig med er nu så har jag ofta känt mig smått korkad i många sammanhang. Då jag har inlärningssvårigheter så tar det mycket längre tid för mig att förstå och lära mig. Jag har upplevt att personer faktiskt inte har förståelse för detta. De förväntar sig att allt ska gå i 280 km/h men vi är alla individer och lär oss olika snabbt. När jag är i en situation där jag känner mig dum så brukar jag säga till mig själv “Men hallå! Allt det du har åstadkommit med dina företag har du gjort helt på egen hand. Du har inte fått hjälp från någon. Det om något visar att du inte alls är korkad!”. Och det jag vill komma till är att för oss som har svårigheter när det kommer till att lära oss nya saker, läsa, skriva så är man ofta rädd för att våga testa nya saker.

Man vill inte bli dumförklarad men kunskap är makt!

Det finns många sätt att lära sig nya saker på. Man kan studera, låna böcker eller ljudböcker. Se dokumentärer eller börja umgås med personer i olika organisationer för att kunna ta in ny information. I år vill jag läsa mycket om ekonomi och företagande. Min plan är att läsa artiklar, se intervjuer och dokumentärer. Du kan aldrig ha för mycket kunskap och som jag skrev tidigare. Kunskap är något som aldrig kan tas ifrån dig.


Allt om min ekonomi

Dela

2 Kommentarer

  1. 27 januari, 2020 / 12:29

    Vilka kloka investeringar du tipsar om och jag investerar mycket träning just nu. 😀 Kramis

  2. 27 januari, 2020 / 15:13

    Ja jättebra tips du tipsar om, detta är har jag verkligen invensteat i att lära mig nytt då jag börjat studera =D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.