1   12
12   26
1   21
0   22
1   29
5   24
0   17
1   19

Vad ska du tänka på när du väljer att gå från hobbybloggare till influencer

Efter att jag skrev detta inlägget där jag listade mina bästa bloggtips så fick jag en kommentar från Liv där hon undrade mer så jag bad henne maila sina frågor till mig och i detta inlägget ska jag göra mitt bästa för att besvara dom så gott jag kan. Har ni ytterligare frågor så kommentera inlägget. Först så måste du veta vilken typ av bloggare du är. Är du en hobbybloggare? Uppdaterar du oregelbundet, använder du mobilbilder, bloggar du för familj och vänner? Då skulle jag rekommendera dig att fortsätta göra precis som du gör men om du känner att du har en chans inom denna branschen och att du vill lägga ner mycket tid, omsorg och pengar då hoppas jag att mina följande tips kan hjälpa dig på vägen.

img_0187

Om du inte får betalt av din bloggportal (syftar på att ni ska ha ett kontrakt, att få ut 300 kr i månaden efter skatt räknas inte) så ska du inte blogga på en portal. Anledningen är mycket enkel, DU ska få betalt för att blogga på portalen inte tvärtom. Portalen ska inte tjäna pengar på allt ditt slit om du inte får något tillbaka. Att köpa ett webbhotell var mycket enklare än vad jag trodde att det skulle vara. Jag valde att köpa mitt hos Loopia då jag redan har min mail och domännamn hos dom. Ett webbhotell kostar som billigast ca 1200 kronor om året men kan kosta mycket mer beroende på vilket paket du väljer att köpa. Mitt tips är att kontakta företaget som du funderar på att handla hos för att se vad dom rekommenderar. Fråga vad som ingår i paketet. Man behöver inte installera wordpress på datorn (tänk på att ni ska ha wordpress.org och inte wordpress.com) för att blogga utan man får en länk som man sedan använder sig av för att logga in på sin nya blogg. Hos de flesta portaler går det att importera sitt gamla arkiv till wordpress. Kontakta din nuvarande bloggportal för att se om detta är möjligt eller ej. Statistiken får ni genom att installera Google Analytics som är det statistikverktyget som jag anser att man ska använda sig av då majoriteten av alla bloggare i världen har detta. Många av er kommer antagligen få en chock när ni ser att ni förlorar en massa läsare men saken är den att ingen portal i Sverige räknar statistik lika dant och majoriteten fuskar och överdriver sina siffror tyvärr.

img_0260

Det är ett stort steg att ta men vill man verkligen lyckas med detta så tycker jag att man ska vara självständig.
Inget kommer gratis och därför tycker jag inte att man ska låta en portal glida räkmacka på ens arbete. Att jobba som influcener är ett väldigt ensamt jobb därför är det inte till för alla. Oftast jobbar man hemifrån, långa dagar, ofta kvällar och helger.

Och hur jobbar man egentligen som influcener? 

Jag får inte betalat för att jag skriver detta inlägget. Hade jag fått betalat så hade det tydligt stått högst upp under rubriken ”Detta inlägget är i samarbete med *företagets namn*”. Om man vill jobba med något så är det viktigt att man följer de lagar och regler som gäller. Oavsett om inlägget är ett samarbete eller innehåller annonslänkar så ska den informationen stå högst upp under rubriken. Den ska inte stå i inlägget eller längst ner utan all annonsmarkering ska ske högst upp så att besökaren direkt ska kunna avgöra om de vill ta del av erbjudandet eller inte. Detta gäller även youtube, instagram, instatsories, snapchat osv.

Måste man ha eget företag för att kunna ta betalat?

Det är naturligtvis viktigt att man skattar på de pengarna som man tjänar och man behöver inte ha ett eget företag för att göra detta. Jag använder mig av Cool Company där jag via dom skapar fakturor som jag sedan skickar ut till de företagen som jag jobbar med. Detta gör att jag blir egenanställd istället för egenföretagare. Cool Company sköter det ekonomiska gällande fakturan, det enda jag behöver göra är att se till att rätt betalsumma skickas till företaget som jag jobbat tillsammans med. Om man blir kontaktad av företag så ska man ALLTID ta betalat i pengar. Du ska aldrig ta emot gratis saker då inget är gratis. Tar du emot produkter så ska du sedan deklarera den summan i din deklaration. Om klänningen du fick var värd 399 kronor då ska du deklarera 399 kronor och alltså betala tillbaka den summan till skatteverket. Därför är det helt meningslöst att ta emot gratisprodukter istället för pengar. Det är endast oseriösa företag som erbjuder en influencer betalt i produkter.

Hur tjänar man pengar?

Jag får ofta mail från personer som frågar mig hur jag tjänar pengar. Antingen så tjänar man pengar via annonslänkar eller så tjänar man pengar via samarbeten. Men saken är den att bloggar man endast för att tjäna pengar då är inte bloggyrket något för dig. Jag har tjänat pengar på min blogg i snart 4 år och jag kan fortfarande inte försörja mig på mitt arbete. Man ska vara medveten om att du väldigt sällan får en fast lön, du får utbetalt på olika datum och ibland om det är tekniskt fel så får du ingen lön överhuvudtaget under den månaden. Det är inget stabilt jobb och sen lever du under en konstant press att alltid leverera ett bra innehåll för utan dina läsare så tjänar du inga pengar. Om du fortfarande känner efter att ha läst detta att du vill satsa på denna branschen så önskar jag dig all lycka till.

38 Kommentarer

 1. 1 december, 2016 / 09:33

  sv: haha okej då har du jue missat nått eftersom det blir typ bättre och bättre för varje säsong 😛

  härliga bilder 😀

 2. 1 december, 2016 / 09:41

  Tack för att du tog dig till å svara, ett jättebra och hjälpsamt inlägg. Ska tänka på det med annonsmärkningen, trodde det gick utmärkt att skriva längst ner sålänge det var tydligt men ack så fel man hade! 🙂

  • dixiwonderland
   Författare
   2 december, 2016 / 08:48

   Det är jätte många som gör fel så du är absolut inte ensam och tack för att du ställde frågorna 🙂 Ha en jätte fin helg nu!

 3. 1 december, 2016 / 10:11

  Eller hur!
  Riktigt bra och intressant inlägg. Har själv funderat på att gå över och blogga på WP istället. Jag har ju torts allt redan min egen domän

  • dixiwonderland
   Författare
   2 december, 2016 / 08:43

   Do it! Lovar att dom inte kommer ändra dig 🙂

 4. 1 december, 2016 / 10:37

  Välskrivet och informativt inlägg! <3

  • dixiwonderland
   Författare
   2 december, 2016 / 08:43

   Tusen tack för dina ord 😀 Har lagt ner mycket tid så det gör mig glad när jag får så fina ord om inlägget 😀

 5. 1 december, 2016 / 11:27

  Vilka bra tips! 🙂

 6. 1 december, 2016 / 11:33

  Vilket bra inlägg! Nu förstår jag branschen ännu mer.

 7. 1 december, 2016 / 15:20

  så bra inlägg, mer sånthär tack!
  fick senast igår frågan om att skriva gratis för ett företag i utbyte mot ”förhoppningsvis lite trafik” haha oseröst företag yao!

  • dixiwonderland
   Författare
   2 december, 2016 / 08:44

   Du borde skickat företaget till Influncers of Sweden då dom lär sig ett och annat!

 8. 1 december, 2016 / 16:38

  Vilket intressant inlägg 🙂 Tycker det är så roligt att läsa sådana här inlägg, när man får se lite hur det går till liksom 🙂

 9. 1 december, 2016 / 17:59

  Väldigt bra inlägg!! <3

 10. 1 december, 2016 / 20:29

  åh så mycket värdefull information som jag också haft funderingar över!

  • dixiwonderland
   Författare
   2 december, 2016 / 08:46

   Roligt att du tyckte om det och förhoppningsvis fick svar 🙂

 11. 1 december, 2016 / 22:31

  Det här var otroligt intressant !

 12. 2 december, 2016 / 08:16

  Bra inlägg! 🙂

 13. 2 december, 2016 / 08:17

  Mysiga bilder 😀

 14. Mitt webbhotell där jag har hemsidan (där man också kan ha blogg om man vill) kostar 300-400kr/år så det går ju att betala långt under 1200 för ett webbhotell 😛

  • dixiwonderland
   Författare
   5 december, 2016 / 08:10

   Ja det finns säkert billigare 🙂 Som sagt så valde jag Loopia eftersom att jag redan har allt hos dom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.