1   19
1   18
3   28
1   19
2   25
0   18
1   21
7   24

Skolverket vill idag uppmana ungdomar


Detta inlägget är ett annonssamarbete med Skolverket

2006 var året då jag skulle börja gymnasiet. Jag minns än idag vad jag hade på mig och hur jag såg detta som en chans att starta om. Jag hade valt att studera Media men egentligen så ville jag gå Estet då jag i hela mitt liv varit så himla säker på att jag skulle bli nya Britney Spears. Men jag valde media för att ingen av mina vänner ville gå Estet och jag vågade inte gå min egna väg. Idag så var det ett stort plus att jag valde Media då jag jobbar med detta idag som Social Media Influencer men det är ett problem när man inte vågar göra det man själv vill. När man är 15 år gammal så har man ingen som helst koll på vad livet innebär och hur det är att vara vuxen. Det viktigaste just då är hur man ser ut, vilka man umgås med och allt drama som hör till åldern.

Det tog mig många år innan jag kunde sätta mig ner och säga, Detta vill jag jobba med. Men då är jag en person som varit på många olika arbetsplatser som vården, restaurang, butik, terminalarbetare, support för bredband och telefoni. Jag har testat så många olika jobb att jag idag vet vad jag tycker är roligt men som 15 åring har du ingen som helst koll. Skolverket vill idag uppmana ungdomar att följa sitt hjärta och välja det som känns rätt för dom. Jag är ca 10 år äldre än min sambos småsystrar och jag kunde se att det fanns lika många åsikter kring deras val av gymnasieutbildning som det fanns när jag skulle välja. Pressen är förmodligen betydligt större idag då vi lever i ett samhälle där många eftersträvar att få en hög status i andras ögon.

Det finns många olika myter kring valet av gymnasieutbildning:
Att gymnasievalet avgör din framtid.
Det är viktigt att man hittar en skola där man passar in.
Yrkesprogrammen passar för dom som inte vill plugga.

Oavsett vad du väljer så råder jag dig att välja det som du vill göra även fast det går emot vad din familj eller vänner tycker och säger. Väljer man fel så kan man byta, bara för att du studerar en utbildning på gymnasiet så betyder inte det att man inte kan studera något helt annat längre fram. På Gymnasieinfo finns det mycket information som du kan ta del av. Du kan läsa om de 9 myterna som ofta påverkar val av utbildning men också få en överblick över vilka utbildningar som finns och även se hur lätt det är att få jobb i just det som du vill jobba med.


Detta inlägget är ett annonssamarbete med Skolverket

 

22 Kommentarer

 1. 10 oktober, 2017 / 15:32

  Det är i princip omöjligt att veta som femtonåring vad man ska satsa på. jag tycker att man ska testa olika saker och inte låsa sig fast vid en sak. 🙂

  • dixiwonderland
   Författare
   11 oktober, 2017 / 09:36

   Ja det tror jag är väldigt viktigt att man inte låser fast sig. Kan ju hända att man missar något väldigt roligt på vägen isåfall 🙂

 2. 10 oktober, 2017 / 15:53

  Jag pluggar på universitetet och vet fortfarande inte vad jag vill ”jobba med när jag blir stor” haha. Man måste testa sig fram och tror inte det är många som vet vad de vill bli när de är 15 år och fölföljer det hela livet 🙂

  • dixiwonderland
   Författare
   11 oktober, 2017 / 09:34

   Nej precis. Vi har alltid möjligheten att utbilda oss till något annat 🙂

 3. 10 oktober, 2017 / 16:53

  Så viktigt inlägg och jag hade verkligen önskat att jag hade gått något helt annat på gymnasiet som gjorde att jag blev något direkt, en typ av yrkesutbildning istället. 🙂

  • dixiwonderland
   Författare
   11 oktober, 2017 / 09:33

   Det är alltid lätt att vara efterklok. Jag hade valt handel idag men är ändå glad att jag är där jag är idag 🙂

 4. 10 oktober, 2017 / 17:13

  Vilket bra inlägg!
  sv: Håller verkligen med dig:)

 5. 10 oktober, 2017 / 18:20

  så kul att få samarbeta med skolverket!

 6. 10 oktober, 2017 / 18:38

  vilket bra samarbete 🙂 Jag gick estetiska bild och form. Och sedan blev jag bildlärare 🙂 Stod mellan bild och form eller humanistisk inriktning 🙂

  • dixiwonderland
   Författare
   11 oktober, 2017 / 09:32

   Va kul att du tycker om samarbetet 😀

 7. 10 oktober, 2017 / 18:51

  Super bra inlägg!

 8. 10 oktober, 2017 / 21:50

  Så sant det du skriver och finfin outfit på bilderna

 9. 10 oktober, 2017 / 23:12

  bra inlägg 🙂

 10. 11 oktober, 2017 / 12:21

  Det är inte många som gått en gymnasieutbildning och efter många år jobbar med det dom utbildat sig inom. Svårt att veta vad man ska göra när man är så ung och mycket vatten hinner rinna under broarna!

  • dixiwonderland
   Författare
   12 oktober, 2017 / 09:31

   Ja det är det men att välja en utbildning där man kan börja jobba direkt är toppen om man är osäker på vad man vill 🙂

 11. Caroline
  12 oktober, 2017 / 13:54

  Tycker de är jätte bra att du tar upp detta,Jag visste inte alls vad jag ville bli när jag var 15 år. Utan pluggade till något jag inte alls ville göra.
  Idag är jag 26 år och pluggar på universitetet. Flera i min familj ogillar detta. Men bryr mig inte,Tycker de är bättre att studera och jobba med något du trivs med. Än att ha ett jobb som du mår psykiskt dåligt av.

  • dixiwonderland
   Författare
   13 oktober, 2017 / 10:13

   Men hur kan dom ogilla att du skaffar dig en utbildning? Låter helt galet för mig för en utbildning är aldrig slöseri med tid! Skönt att du går din egen väg och gör det som känns rätt för dig. Önskar dig all lycka till :*

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.