3   19
6   26
0   13
0   27
4   36
7   48
2   16
4   43

Så lyckades jag rädda 6 orkidéer med te metoden

Bilderna i detta inlägget är ifrån min instagram.

För en månad sedan fick jag hem 8 orkidéer som inte mådde speciellt bra. Som ni kan se på bilderna så var dom i ett väldigt dåligt skick. De hade aldrig blivit omplanterade, fått ny jord eller den omsorgen som de behövt. Jag valde därför att göra ett experiment för att se ifall jag skulle kunna rädda dom. Två av dom var i så dåligt skick att jag fick slänga dom men 6 återstod.

Det första jag gjorde var att plocka upp dom och ta bort all jord eller bark som orkidéer har. Sen gick jag igenom dom och klippte bort alla de döda rötterna. Vissa av dom hade knappt några kvar. För att veta ifall en rot är död eller levande så kan man spola vatten på dom. Blir de gröna så lever de och är de gråa så är de döda och ska klippas bort. När jag hade gått igenom de alla så tog jag en stor kastrull och fyllde den till hälften. La i 3 tepåsar av Earl Grey och lät det koka upp. Ställde kastrullen åt sidan och lät det svalna. Sen hällde jag upp en skål med teet och la sedan i orkidéerna. Där fick de ligga under natten och sen när jag gick upp tog jag ut dom och la dom på en handduk. Där fick de ligga hela dagen tills jag skulle gå och lägga mig. Då la jag dom tillbaka i teet och sen upprepade jag denna proceduren i ca 3-4 dygn. Jag bytte aldrig ut teet utan använde hela tiden samma.

För 3 veckor sedan planterade jag dom i ny orkidéjord och idag såg jag att alla har börjat producera nya rötter.

Jag visste inte om detta skulle fungera men jag kände att jag inte hade något att förlora. Väldigt roligt att se att allt arbete har gett resultat. Nu blir det spännande att se ifall jag kommer få några blommor på dom. Ni vet att jag älskar mina växter och jag tycker inte att man ska ge upp så fort en växt inte mår speciellt bra eller om den får angrepp av insekter. Det är levande organismer och med rätt vård så går det att rädda dom.

Så tar du hand om din orkidé på bästa sätt

 • Placera den ca 1 meter ifrån fönstret. Många har sina orkidéer i fönstret. Detta fungerar men jag har märkt att de mår som bäst om de får vara lite längre in i bostaden. Har du fönster där du inte får direktsol så kan det också fungera bra.
 • Vattna när rötterna är gråa. Största orsaken till varför våra växter dör är för att vi övervattnar dom. När det kommer till orkidéer så kolla deras rötter. Är de gråa, gör ett vattenbad och låt dom stå i ca 30 minuter, låt vattnet rinna ur innan du ställer tillbaka den i krukan. Är rötterna gröna så vattna inte.
 • Byt jord vartannat år. Du behöver förmodligen inte byta till en större innerkruka. Men se till att din orkidé får ny jord så att den får näringen som den behöver.
 • Torka av bladen en gång i veckan. Alla växter får näring genom sina blad. Därför är det viktigt att man regelbundet torkar av bladen så att orkidéerna kan ta upp näring.
Dela

32 Kommentarer

 1. 6 juli, 2019 / 16:41

  Coolt att det funkade! 😀

 2. 6 juli, 2019 / 19:44

  Detta var ett superbra tips som jag ska sprida vidare till min familj som har orkideer! 😀 Kram

 3. 6 juli, 2019 / 20:06

  Tack för ett inspirerande inlägg!
  Kram

 4. 7 juli, 2019 / 08:50

  Men vad coolt att det fungerade med te!! 🙂

 5. 7 juli, 2019 / 09:59

  TACK för tipset!! Har en orkidée som jag fick i 20-årpresent som har varit typ stendöd men som det senaste året har visat livstecken. Så nu ska jag verkligen göra allt för att få liv i den på riktigt. Så tack för tipset hjärtat <3

 6. Karin
  7 juli, 2019 / 11:14

  Hur gör du när du torkar av bladen? Tycker det är svårt att få bort all smuts… Har försökt med olika typer av trasor men bladen ser typ dammiga ut hur jag än gör…
  Tack annars för en bra blogg!

  • dixiwonderland
   Författare
   7 juli, 2019 / 12:54

   Jag brukar ta en bomullspad och blöta ner den, krama ur vattnet och sen tvätta av. Fungerar super bra eller om du tar en liten handduk och blöter ner en liten del av den och torkar av med. De kommer alltid få damm på sig men att göra detta en gång i veckan kommer verkligen att hjälpa växterna 🙂

 7. 7 juli, 2019 / 16:52

  Alltså du är ju grym! Kan tycka orkidéer är himla svåra att ta hand om, eller så är det för att jag inte alls är duktig när det kommer till blommor och grönska! :’D

 8. 7 juli, 2019 / 19:59

  Åh, vilket spännande inlägg! Jag har inte alls gröna fingrar (tyvärr tvärtom, haha) så det här är verkligen användbart för mig!

 9. 7 juli, 2019 / 21:40

  Men wow vad du kan och så kul att det fungerade!! Så impad av dig och dina växter!! 🙂

 10. 7 juli, 2019 / 21:40

  Men wow vad du kan och så kul att det fungerade!! Så impad av dig och dina växter!! 😀

 11. 7 juli, 2019 / 22:00

  Wow vilka härliga tips! 😍

 12. 8 juli, 2019 / 07:44

  Men kul att du lyckats 😀

 13. Maria
  19 oktober, 2021 / 10:35

  Du använde te-kuren 3-4 dygn men under bilden står att du planterade om den efter 3 veckor. Vad gjorde du däremellan?

  • dixiwonderland
   Författare
   19 oktober, 2021 / 11:51

   Hej Maria. Jag tror du missuppfattade texten. Efter 4 dygn så planterade jag dom i en blandning av orkidéjord och efter 3 veckor så såg jag att de nya rötterna hade börjat titta fram. Dock kan jag rekommendera att du blandar i sphagnum mossa i orkidejorden. Gjorde enorm skillnad på alla mina orkidéer.

 14. Kent Johannesson
  23 mars, 2023 / 13:14

  Fin redogörelse för omplacering!
  Undrar bara vad te tillför, har aldrig läst om detta.
  Hälsningar Kent.

  • dixiwonderland
   Författare
   24 mars, 2023 / 07:56

   Då har du lärt dig något nytt idag 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.