4   17
2   14
4   26
6   29
13   61
6   31
2   24
2   13

Monstera Deliciosa Variegata

Monstera Deliciosa Variegata

Trots att det gått över två år sen jag köpte min första Monstera Deliciosa Variegata så är denna växten fortfarande lika populära. Om inte ännu mer. Jag ska vara ärlig med att jag inte alls hade denna som favorit i början, tills jag hittade den ni ser på bilden.

Av en slump så fann jag en annons i en facebookgrupp på de mest vackra bladet ni kan föreställa er. Till min sorg så hade sticklingen redan blivit såld. Normalt så släpper jag det men denna gången så kunde jag inte få denna sticklingen ur mitt huvud. Något inom mig skrek att jag måste ha den! Så jag kontaktade säljaren igen och frågade om hon hade en till stickling att sälja. Kan säga att hade hon inte haft det så hade jag försökt köpa den andra genom att erbjuda henne mer pengar. Men hon var så snäll och erbjöd sig att sälja sticklingen som ni ser på bilden. Jag frågade henne flera gånger om hon kände sig okej med det hela. Naturligtvis så vill jag inte att någon ska känna sig tvingad att sälja en stickling. Men säljaren var så gullig och allt gick så bra. Jag gjorde en unboxing video när jag fick hem den.

Några kommenterade att de var besvikna för de trodde att jag hade fått en ny växt. Men ärligt talat så bryr jag mig inte. Detta är drömmen när det kommer till Monstera Deliciosa Variegata. Det enda som hade gjort min stickling mer perfekt var om den varit större. Men fördelningen av färgerna, hålen och revorna är breath taking! Hon är utan tvekan en av mina topp fem här hemma.

Att köpa en Monstera Deliciosa Variegata är ett lotteri

Ett lotteri där det finns vinnare och förlorare. Problemet med växter som är variegata är att man kan aldrig veta hur nästa blad kommer att se ut. De första bladet har kanske en jätte fin fördelning mellan grönt och vitt medan de andra bladet kanske nästan blir helt grönt. Man vill ha en jämn fördelning av båda två. För mycket vitt kan resultera i att bladet dör då de vita partierna saknar klorofyll och det är klorofyllet som hjälper växten att ta upp näring. Men samtidigt så vill man inte ha för mycket grönt heller för det är tråkigt.

Hur jag tar hand om Monstera Deliciosa Variegata

  • Jordblandning: Jag mixar min egna jord som består av 70% kokosfiber och 30% blomjord.
  • Vattning: Vattnar den rikligt vilket betyder att jag vattnar så pass mycket att vattnet rinner igenom krukan. Jag vattnar alla mina växter i köket och låter dom stå på diskstället och rinna av sig innan jag ställer tillbaka dom. Jag har gjort en video om hur jag vattnar mina växter som du finner här.
  • Luftfuktighet: Som alla tropiska växter så trivs Monsteran i hög luftfuktighet. Dock upplever jag att den inte behöver jätte hög luftfuktighet. 50-55% fungerar jätte bra. Extra viktigt är det att ge högre luftfuktighet på vintern då värmen från elementen gör luften i våra hem väldigt torr. Detta kan resultera i att bladen blir bruna.
  • Växtlampor: Att köpa växtlampor var den bästa investeringen som jag har gjort. Det gjorde en enorm skillnad för mina växter denna vintern. Istället för att stanna av i tillväxten så gav alla mina växter nya blad under hela vintern. Det svåra var att placera ut lamporna så att alla växterna fick tillräckligt med ljus men det fungerade riktigt bra.
  • Näring: Då jag använder växtlampor som gör att mina växter är vakna året runt så ger jag näring året runt. Tar max 1 msk på 3 liter vatten. Mer näring än så behövs inte om man ger näring två gånger i månaden. Alltid bättre att ta mindre näring än för mycket. Om man råkar överdosera näring finns det en risk att man bränner rötterna.

Vill du läsa mer om mina växter så klicka här

8 Kommentarer

  1. 12 maj, 2021 / 23:34

    Alltså just dessa växter är ju så vackra!

  2. 15 maj, 2021 / 13:53

    Hoppas du får en trevlig helg💕

  3. 15 maj, 2021 / 19:28

    Är det den som är så hysteriskt dyr??? 😉
    Väldigt fin i alla fall 🙂 Kram!!

    • dixiwonderland
      Författare
      16 maj, 2021 / 10:17

      Nej det är inte dessa. En stickling på Monstera Variegata går för 400 – 1200 beroende på storlek, hur mycket vitt det är och om bladet har flikar eller hål. Den du tänker på är Monstera Adansonii Variegata. Den var väldigt dyr och en stickling kostade ca 17.000 kronor men idag säljs sticklingarna för 4000 kronor och uppåt. Vilket naturligtvis är väldigt mycket pengar men inte alls lika mycket som tidigare 😅

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.