7   28
4   34
7   35
1   29
2   36
1   21
1   27
6   40

Mina 5 favoriter i årets Sommarprat i P1

Sommarprat i P1 är något ganska nytt för mig. Första gången som jag hörde talas om det var när Bianca Ingrosso skulle vara med. Innan det så hade jag faktiskt aldrig hört talas om det. I år var det flera personer som jag var intresserad av som skulle vara med. Vissa gav mig inspiration medan andra gjorde mig besvikna. Men i detta inlägget vill jag dela med mig av de 5 som jag tycker har varit bäst. Jag har inte lyssnat på alla sommarprat så om ni har någon favorit som inte finns med på min lista så får ni gärna tipsa om dom i kommentarerna.

Sofie Sarenbrant sommarprat i p1 2020

Sofie Sarenbrant

Jag hade ingen aning om vem Sofie var men när jag läste att hennes sommarprat skulle handla om sexuella övergrepp mot barn, henne som barn. Så ville jag höra direkt. Under flera minuter så kunde jag inte låta bli att tänka på hur hon lät identisk med Tyra Sjöstedt och det visade sig senare att det inte var speciellt konstigt. Sofie är Tyras storasyster. Hennes sommarprat var otroligt starkt och ger en stor inblick i hur sexuella övergrepp påverkar en person resten av livet. Sofie berättar på ett så ärligt och gripande sätt att jag verkligen kunde förstå hur dåligt hon har mått. Hennes budskap är så viktigt och det är ett sommarprat som måste höras.

Niklas Adalberth sommarprat i p1 2020

Niklas Adalberth

Niklas är en av medgrundarna till Klarna. Jag har hört honom tidigare i Framgångspodden så när jag fick se att han skulle vara med i sommarprat med p1 så visste jag att jag ville lyssna. Hans sommarprat var väldigt inspirerande och hans budskap var tydligt. Inga pengar i världen kan köpa lycka. Jag tror vi är många som har en fantasi om att obegränsat med pengar skulle göra oss lyckliga. Det skulle absolut göra livet enklare men lyckan kommer från personerna vi har runt omkring oss. Det budskapet får Niklas fram i sitt sommarprat.

Eveline Jacobson sommarprat i p1 2020

Eveline Jacobson

Eveline jobbar som sjuksköterska på intensivvården. I hennes sommarprat får man en så otroligt stor inblick i hur all sjukvårdspersonal har kämpat och kämpar sen Covid-19 bröt ut. Hon låter oss få veta hur det var innan Covid-19 och hur hela deras arbetsplats förändrades på bara en vecka. Hon berättar hur de sliter som djur med skyddsutrustningen i de varma lokalerna och hur de inte hinner föra dagbok för de patienserna som ligger nedsövda. Hur de inte hinner med telefonsamtal från anhöriga men också hur stolt hon är över sina kollegor över hela Sverige som kämpar på. Hon vädjar också till allmänheten att visa respekt för sjukvården genom att undvika stora folkmassor. Och tänka en extra gång innan man går ut. Jag som många andra har en enorm respekt för alla personer som jobbar i sjukvården. Men efter att ha lyssnat på Evelines sommarprat så fick jag en så mycket större förståelse till deras arbete. Missa inte hennes viktiga sommarprat!

Greta Thunberg sommarprat i p1 2020

Greta Thunberg

Jag blev lite förvånad över att Gretas sommarprat var på engelska. Men med tanke på vilken världskändis hon har blivit så är det inte så konstigt. Jag är otroligt imponerad över hur duktig hon är på engelska. Hon använder ofta väldigt svåra ord och jag tycker det är imponerande. Hennes sommarprat var det första jag lyssnade på och då jag själv är en person som bryr mig om vår natur och värld så blev det en fin stund tillsammans med Greta. Henne budskap är tydligt och jag kunde känna av frustrationen som hon känner när journalister frågar henne hur man ska rädda världen när forskningen är mitt framför näsan på dom. Greta ville aldrig bli känd. Hon vill se en förändring så att barnen idag kan ha en framtid. Klimathotet är en av anledningarna till varför jag inte vill ha barn.

Linda ”Miss Li” Karlsson sommarprat i p1 2020

Linda ”Miss Li” Karlsson

Linda har nog den mysigaste rösten av alla sommarpratare i år. Det var så behagligt att lyssna på henne. Hennes sommarprat gav mig ett litet wake up call. Jag och Linda är väldigt olika om personer. När hon berättade om olika situationer så kunde jag komma på mig själv med att bli lite irriterad på hur hon agerade i de händelserna som hon berättade om. Men det gav mig ett wake up call på de sättet att jag insåg att alla är vi olika och något som är så himla enkelt för mig kan vara så svårt för någon annan. Jag insåg när jag lyssnade på hennes sommarprat att jag behöver öppna mitt hjärta mer. Ha mer förståelse för att det är inte lätt för alla att säga ifrån eller stå upp för sig själva. Något som är väldigt lätt för mig själv. Jag blev glad över att jag kunde ta med mig en så stor lärdom av Lindas sommarprat även om det kanske aldrig var hennes mening med det.

Dela

11 Kommentarer

 1. 22 juli, 2020 / 16:39

  Gretas sommarprat finns i svenska också! Det är det som sändes i radio här i Sverige men hon gjorde ett engelskt också så att övriga världen kan höra hennes budskap! 🙂

 2. Maria
  22 juli, 2020 / 19:13

  Gillade detta inlägget mycket! Vill också tipsa om Emma Örtlunds sommarprat som också är väldigt starkt. Älskade filmen (Catwalk) om henne med om du inte redan har sett den, båda handlar om revansch efter att ha blivit mobbad för sin funktionsnedsättning. Så mycket power i henne 👌

  • dixiwonderland
   Författare
   23 juli, 2020 / 14:56

   Va glad jag blir 😀 Jag har börjat lyssna på Emma men inte lyssnat klart än 😀

 3. Eline
  23 juli, 2020 / 11:17

  Greta har spelat in två versioner, ett på svenska och ett på engelska.

 4. 23 juli, 2020 / 16:00

  Jag har bara lyssnat på några få än så länge, ska försöka hitta tid att lyssna på fler <3

 5. 23 juli, 2020 / 19:52

  så roligt att du delar detta 😀 jag känner precis tvärt om, klarade inte av att lyssna klart Miss Li pga rösten 🙁

 6. 23 juli, 2020 / 20:55

  Miss Liss skulle jag kunna tänka mig att lyssna på

 7. 24 juli, 2020 / 11:14

  Åh, har inte kommit mig för att lyssna på ett enda sommarprat hittills! Både Greta och Miss Li står dock med på min “måste lyssna”-lista så ska se till att ta tag i det 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.