3   21
3   32
7   29
4   31
3   33
12   39
0   26
3   38

De gula bladen

Efter att ha haft en riktigt bra vår och sommar med växter som frodats så kom hösten och mörkret. Det har varit kämpigt men skam den som ger sig. De gula bladen har blivit ett faktum här hemma. Oftast beror gula blad på att man har övervattnat men jag vet att det inte är orsaken med mina växter. Nu under vintern så vattnar jag dom varannan vecka. Så varför får de gula blad? Brist på solljus. Jag använder inga växtlampor till mina växter vilket betyder att de får extremt lite ljus. Detta påverkar växterna negativt och resulterar i att de får gula blad.

Värst drabbad var min Calathea Flamestar som förlorade ca 10-15 blad. Men den har återhämtat sig riktigt bra sen jag placerade den i fönstret. Jag känner mig väldigt lugn trots att många av växterna får sina gula blad. Flera av dom får fortfarande nya blad trots att det är December. Och när våren kommer så kommer de återhämta sig och må bra igen. Just nu har jag störst problem med min Linspeperomia som tappar extremt mycket blad. Skulle säga att hälften av alla bladen har ramlat av vilket är så himla tråkigt för den var riktigt fin. När jag märker att växterna inte trivs då flyttar jag på dom. Peperomias vill ha mycket ljus men jag tror tyvärr inte att de klarar av värmen från elementet därför bestämde jag mig för att flytta på dom.

Mina bästa tips för att ta hand om växterna nu under vintern

 • Vattna sällan. Jag vattnar mina växter varannan vecka. När solen försvinner och det blir mörkare ute så går många växter i vinterdvala. De växer helt enkelt mycket långsammare för att spara energi. Därför behöver de inte lika mycket vatten som på sommaren. Mitt tips är att köpa en moister meter för att veta mer exakt om en växt behöver vatten eller inte.
 • Öka luftfuktigheten. Mina växter hade aldrig klarat sig under vintern om jag inte hade haft min luftfuktare. Vi stänger av den på natten och på morgonen brukar vi ha 40-45% i luftfuktighet. De flesta av mina växter vill ha 55-60% i luftfuktighet. Luften blir så himla torr på vintern. Oavsett vilka växter man har så vill de ha hög luftfuktighet (förutom kaktusar och succulents). Jag har gjort en video om hur man kan öka luftfuktigheten utan att köpa en luftfuktare.

 • Flytta växterna. Om du märker att någon av dina växter får många gula blad eller tappar mycket blad då är det dags att flytta på dom. Kanske mår de dåligt av värmen från elementet eller så behöver de kanske stå på en plats med mer ljus. Man får testa sig fram men låt det gå minst 2 veckor då det tar tid för växten att anpassa sig till den nya platsen.
Dela

6 Kommentarer

 1. 10 december, 2019 / 16:07

  Mina gröna växter känns inte heller jätte pigga just nu… Dom som däremot känns piggare än någonsin är dom som Övervintrar på inglasade balkongen just nu…. Lite virrigt!

  • dixiwonderland
   Författare
   15 december, 2019 / 22:26

   Haha men skönt att alla inte mår dåligt iaf 😀

 2. Marie
  10 december, 2019 / 18:12

  Vissa av mina växter har också börjat få gula blad 😔

  • dixiwonderland
   Författare
   15 december, 2019 / 22:26

   Det kommer bli bättre när våren kommer ska du se <3 Var försiktig så du inte övervattnar dom 😛

 3. 10 december, 2019 / 20:21

  så svårt med blommor nu på vintern 🙁

  • dixiwonderland
   Författare
   15 december, 2019 / 22:25

   Ja det är det men jag tycker ändå att mina har klarat sig rätt okej. Vissa har tagit mer stryk än andra men hoppas att de återhämtar sig när våren kommer 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.