4   33
1   28
1   33
0   27
2   22
3   34
2   28
0   38

Veckohandla med mig och spara pengar

Idag kommer äntligen videon där ni får veckohandla med mig. Jag tycker det är så roligt att få tips om hur man kan handla mat billigare. Om ni har några tips utöver de som jag delar i videon. Som ni använder er av när ni veckohandlar så får ni gärna dela med er av dom.


Ekonomi har blivit ett ämne som står mig varmt om hjärtat. Från att ha varit en person som aldrig sparat så kommer jag inom kort ha nått årets sparmål. Vilket känns helt fantastiskt!

Är det någonstans där pengarna lätt springer iväg så är det mat. Vår matbudget ligger på 3500 kronor. Och det ska täcka allt som man kan köpa i en matbutik. Förra månaden så gick vi över vår matbudget med kanske 300 kronor. Då bestämde vi oss för att dra av de pengarna på denna månadens budget. Det som har räddat oss denna månaden är de tipsen som jag delar med mig av i videon. Det gör en enorm skillnad och som jag ofta säger. Planering är A och O.

Den 25 nollställer vi vårt excel dokument och denna månaden kommer vi ligga 100 kronor plus på matkontot. Det gör mig bara så mycket mer motiverad till att fortsätta på det här sättet som vi gör. Jag växte upp med att man aldrig slänger mat. Och det har följt med mig även i vuxen ålder. Jag kan inte förstå att det slängs så mycket mat som det gör i Sverige. Det visar hur bra vi har det när vi har råd att slänga mat.

Vad säger Naturvårdsverket?

Naturvårdsverket samarbetar med Livsmedelsverket och Jordbruksverket för att minska matsvinnet. Den svenska livsmedelshanteringen står till exempel för cirka 50 procent av vår totala övergödning och 20-25 procent av vår totala klimatpåverkan. Livsmedelsproduktionen ger också upphov till spridning av gifter, som bekämpningsmedel. Livsmedelssektorn är också en av de mest vattenkrävande sektorerna.

Undersökningar visar att de svenska hushållen står för en mycket stor del av matavfallet. En kartläggning av mängden matavfall i Sverige 2016 visar att det uppkommer ungefär 1,3 miljoner ton matavfall per år. Då är även primärproduktionen inkluderad. Hushållen svarar för den absolut största delen, 938 000 ton. Det motsvarar cirka 97 kilo per person och år eller ett kilo matavfall för en familj på fyra personer varje dag. Svenska hushåll häller ut cirka 224 000 ton mat och dryck via avloppet under ett år. Det motsvarar cirka 26 kilo per person. / Naturvårdsverket

Vi alla kan vara med och påverka! Man behöver inte starta stora insamlingar utan det räcker att börja i sitt egna hem. De tipsen som jag delar med mig av i videon har gjort att vi sparar pengar när vi handlar, vi köper inget onödigt och vi slänger aldrig mat. Små enkla medel kan göra stor skillnad. Framförallt för vår planet.

Dela

26 Kommentarer

 1. 21 mars, 2019 / 08:49

  Som student tackar jag gladeligen för tipsen! SÅ TACK <33

 2. 21 mars, 2019 / 08:57

  Jag slänger väldigt sällan mat. Försöker planera in så jag hinner äta upp allt inklusive grönsaker!

 3. 21 mars, 2019 / 09:11

  Jag spenderar också mest pengar på mat och det blir verkligen dyrt varje månad. Intressant läsning! 😀 Kramis

  • dixiwonderland
   Författare
   22 mars, 2019 / 10:55

   Hoppas mina tips kan hjälpa dig att få ner kostnaderna 🙂

 4. 21 mars, 2019 / 11:22

  Oj, den budgeten hade vi aldrig klarat oss på!

  • dixiwonderland
   Författare
   22 mars, 2019 / 10:55

   Det hade ni nog men det handlar om planering och vilja 🙂

 5. 21 mars, 2019 / 12:43

  Jag och min sambo små-handlar tyvärr var ich varannan dag för några hundra här och där, vilket är otroligt o-ekonomiskt.. Men vi försöker bli bättre, och kollar alltid på ”veckans kortvaror” osv, och försöker ta dom billigaste alternativen så gott det går 🙂

  • dixiwonderland
   Författare
   22 mars, 2019 / 10:54

   Oj vi lägger ca 750 kr i veckan på mat. De enda vi småhandlar är om mjölken tar slut tex. Ni kommer kunna spara mycket med pengar om ni planerar bättre 😉

 6. 21 mars, 2019 / 15:11

  Jag lägger verkligen det mesta av mina pengar på mat. Jag älskar mat och äter alldeles för ofta ute och köper onödigt dyra “lyx”grejer i matbutiken, det kan verkligen försvinna pengar på det. Vi har försökt dra ner matbudgeten men sen insåg vi att vi gillar mat och vi lägger hellre lite extra pengar på mat då vi värdesätter mat väldigt mycket 🙂 Så länge man har koll på ekonomin så känns det helt okej att lägga lite extra på en viss sak 🙂

  • dixiwonderland
   Författare
   22 mars, 2019 / 10:53

   Jag tycker att alla får göra som de vill. Har man råd och äter upp maten so go for it säger jag 😉

 7. 21 mars, 2019 / 19:58

  Har aldrig varit ekonomiskt lagd, men på senare tid har jag insett hur viktigt det är. Ska kolla på videon ordentligt imorgon när jag har bättre tid för att ta med mig dina tips! Kram

 8. 21 mars, 2019 / 20:20

  Vi har också ett matkonto, sätter in en summa på vårt Icakort varje månad, så bra 😍

 9. 21 mars, 2019 / 23:02

  men hallå! “ett kilo matavfall för en familj på fyra personer varje dag. ” Hur är detta möjligt?!? Vi slänger aldrig några rester – ca två gånger i veckan äter vi en måltid med något litet nytt tillagt och resten är uppvärmt (ofta pasta och ris som jag har en tendens att koka lite för mycket av) -Det är viktigt att hålla koll på vad som finns i kylen och äta upp det i tid!

  • dixiwonderland
   Författare
   22 mars, 2019 / 10:52

   Jag håller med dig. Men jag tror tyvärr att det är betydligt fler som slänger man än som tar resterna till matlådor eller gör något annat med det :/

 10. 23 mars, 2019 / 00:17

  Vilka härliga produkter! Gödinge gård 😍

 11. 23 mars, 2019 / 15:57

  åh denna video ska jag se sedan 😀 om du undrar varaför jag inte prenumererar eller kommenterar så är det för att jag ser via Jonas konto

  • dixiwonderland
   Författare
   24 mars, 2019 / 10:23

   Va gullig du är som berättar det 😍

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.