6   26
0   13
0   27
4   36
7   48
2   16
4   43
0   20

Slippa bli mamma

Slippa bli mamma

Igår så såg jag dokumentären Slippa bli mamma. I dokumentären så pratar Therese Lindgren om valet att inte skaffa barn och hur hon hela tiden möter personer som säger kommentarer som att hon kommer ångra sig och att livet börjar när man skaffar barn. Therese möter även kvinnor som valt att inte skaffa barn och får ta del av hur deras liv ser ut och hur de kom fram till sina beslut.

Slippa bli mamma

Jag har aldrig haft någon barnlängtan. Jag minns när jag gick på förskolan. Det fanns en tjej som hette Ida som älskade att få gå över till avdelningen där alla bäbisarna var för att ta hand om dom. Jag minns hur jag tyckte det var det var så töntigt och tråkigt. Jag kunde inte alls förstå varför hon ville vara där när vi kunde vara ute och leka. Då var jag 5 år gammal.

Slippa bli mamma

Idag är jag 31 år och känner fortfarande exakt samma sak. Jag kan inte relatera till känslan av att vilja skaffa barn. För mig så är jag och Johan redan en familj. Vi behöver inget barn för att skapa en familj. Och trots att det är jag som ibland kan få tankar kring barn så är det alltid jag som blir ifrågasatt men aldrig han. Det har funnits släkt som sagt rätt ut att de tycker synd om honom för att jag inte ger honom några barn. Trots att han själv aldrig har velat skaffa barn. Varför lägger man skulden på mig? När beslutet är 100% gemensamt. Är det för att jag är kvinna och att vi lever i en värld där man ofta lägger skulden på kvinnan utan att faktiskt ta reda på vad manen tycker?

Varför lägger man alltid skulden på kvinnan?

Jag upplever att Therese verkar ha exakt samma problem. Folk tror att hon på något sätt styr över hur hennes fästman Anders val i livet ser ut. Om han verkligen hade haft en stark barnlängtan så hade han förmodligen lämnat Therese. Men nu är hans kärlek större för henne än längtan efter ett barn. Och skulle dom mot förmodan ändra sig så finns det så många andra alternativ än just biologiska barn.

Även om världen hade sett annorlunda ut så har jag väldigt svårt att tro att jag skulle ändra mig. Och tro mig, mycket hos mig har ändrats. Förr så klarade jag inte av att vara i samma rum som ett barn. Idag kan jag längta efter att få träffa lilla Aila igen och skratta tillsammans med henne. Jag har till och med erbjudit mig att vara barnvakt och för bara 1 år sedan så skulle den tanken inte ens existerat i mitt huvud.

Slippa bli mamma

Fastbunden i 18 år

Men att skaffa ett barn betyder att man är fastbunden i 18 år. Jag förstår att man som förälder inte tänker så om sina barn. Men jag ser bara ett barn och ett stort hänglås. Att man skaffar barn betyder inte att man får hjälp av nära och kära när man behöver avlastning. Det är ingenting som man kan ta för givet. Sen är man aldrig garanterad ett friskt barn. Du är heller inte garanterad att ditt barn kommer växa upp och älska dig. Jag känner inte att jag vill ge upp min frihet för att sätta ännu en människa i denna redan överbefolkade värld. Vill dock poängtera att jag inte dömer någon som skaffar barn.

Det största tvivlet

Det största tvivlet och det som även Therese nämner bland oss som väljer att inte skaffa barn är att man kommer dö ensam. Man kommer inte ha någon familj hos sig när man tar sitt sista andetag. Att du skaffar barn är ingen garanti på att du inte kommer dö ensam. Det är också helt fel anledning till att skaffa barn. Jag tror inte att mitt liv kommer se så mycket mer annorlunda ut om 20 år. Jag tror jag kommer ha ett lika socialt liv som idag. Umgås med familjen men också umgås med mina vänner där några av dom har barn och andra inte har barn. Jag känner inte att jag går mist om något.

6 Kommentarer

 1. 2 september, 2022 / 11:13

  Jag tycker verkligen att det är upp till var och en om man vill ha barn eller inte. Känner jättemånga kvinnor som har valt att inte skaffa barn och upplever det som något väldigt vanligt idag. Kramis <3

  • dixiwonderland
   Författare
   2 september, 2022 / 16:05

   Ja det är nog betydligt mer vanligt idag än vad det var när vi var små. Jag har blivit ifrågasatt hela mitt liv till varför jag inte vill ha barn. Men personligen så tycker jag man ska ställa sig frågan, varför vill man ha barn? För mig är det obegripligt att vilja sätta ett barn till världen när det ser ut som det gör. Klimatproblemen blir bara fler, krig, våld, skjutningar. Det känns inte rätt att sätta ett barn i denna värld för mig.

 2. Maria
  2 september, 2022 / 14:25

  Gillar detta inlägg 🙏
  Jobbar själv med barn så tycker givetvis mycket om dem. Men har själv ingen lust alls att skaffa egna i nuläget och känner mig tveksam till att det kommer ändras. Tänker som du och vill ha min frihet, kunna göra vad jag vill när jag känner för det och tänker även att det inte finns någon garanti på att få ett friskt barn. Sedan finns också tankar på att man ev kan ångra sig, men kommer inte aktivt skaffa några barn så länge jag inte har någon barnlängtan. Finns som du säger andra alternativ framöver om det skulle ändras. Har också fått frågan många gånger nu om det inte är dags att skaffa barn snart, tycker folk kan mind their own business 🤷‍♀️

  Ifrågasätter mig själv ibland dock, vill jag inte egentligen ha barn? Och vad ska jag fylla livet med sen istället om det inte blir barn? Men det handlar nog mest om att det är en så stark norm i samhället 🤯

  • dixiwonderland
   Författare
   2 september, 2022 / 16:13

   Jag tänker att har man lyckats fylla livet hittills utan barn så lär det inte bli några problem i framtiden heller 😊 Tänker att man alltid kan testa att vara avlastningshem om man känner sig osäker. Det kanske räcker att kunna hjälpa en familj några gånger i månaden genom att låta ett eller flera av barnen få bo hos en över en helg eller så. Oavsett så är det viktigaste att du gör det som känns rätt i ditt hjärta. Folk kan tjata om att man ska skaffa barn men det är inte direkt så att de kommer ta hand om barnet och betala för det. Och skulle du ändra dig i framtiden så är det lika fint som att du kanske aldrig ändrar dig 💙

 3. 3 september, 2022 / 14:20

  tycker det är så bra av Therese att göra det här programmet. Så viktigt att det tas upp. Tycker folk bara kan sluta lägga sig i. Jag vet inte hur ofta jag får frågan när Theodor ska få ett syskon, förstår inte varför folk tar sig rätten att veta allt

  • dixiwonderland
   Författare
   3 september, 2022 / 22:14

   Det där tycker jag är så konstigt. Varför tycker folk att man måste skaffa barn och om du skaffar barn så behöver du skaffa flera? Varför skulle det inte räcka att bara ha ett barn? Jag älskar att vara ensamma barn och hade aldrig någonsin velat ha syskon. Upplever inte heller att jag har missat något. Att Theodor inte har syskon betyder att han kan ha en riktigt nära relation till både dig och Jonas. Det finns ingen annan att dela er uppmärksamhet med. Tycker det är väldigt respektlöst att ens fråga något sånt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.