0   22
2   34
1   29
4   40
6   26
4   26
2   21
0   29

Så lyckas du med dina Dahlia knölar

Så lyckas du med dina Dahlia knölar

Denna våren så är det första gången som jag odlar Dahlior. Jag älskar Dahlior precis som många andra. Blommorna kommer i en mängd olika storlekar, färger och former. Men anledningen till varför jag tvekade till att köpa Dahlior är för att de kräver en hel del. Dahlior klarar inte av att övervintra utan man behöver gräva upp dom och förvara dom tort och svalt under vintern. Men sen så har jag hört att de inte håller speciellt bra som snittblommor och det gjorde mig väldigt tveksam. Men nu sitter jag här med åtta Dahlia knölar och jag tänkte berätta i detalj hur jag har gjort för att väcka dom till liv.

Är du nyfiken på vilka Dahlior som jag har köpt så se denna videon

När jag kom hem med mina Dahlia knölar så tog jag fram varsin 5 liters fryspåse till dom. Jag började med att hälla i blomjord i påsen. Fördelen med Dahlior är att de inte är kräsna när det kommer till vilken jord man använder. Då jag hade blomjord hemma så fick det bli blomjord. Sen satte jag i knölarna och fyllde påsen med jord. Jag fyllde så att själva knölarna av Dahlian var täckta men det är viktigt att inte begrava Dahlia knölarna. Det räcker att jorden täcker precis.

Så lyckas du med dina Dahlia knölar

Sen satte jag påsarna i vårt köksfönster. Där fick de värme från vårt element och ljuset utomhus. Något som är viktigt är att inte vattna knölarna när man har planterat dom. Jorden i sig har fukt och skulle man vattna vid plantering i påsarna så är det risk att knölarna börjar ruttna. Dahlia knölar vill inte ha för mycket vatten och precis som med krukväxter så är det bättre att snåla med vattnet än att ge för mycket. Det tog endast några dagar innan några av mina Dahlior vaknade ill liv. Det första tecknet som jag såg var att de hade börjat bilda vita rötter i påsarna. Även kallat sugrötter. Kort därefter så började små blad titta fram. När bladen hade blivit ca 5 cm höga då flyttade jag dom från fönstret och satte dom under en växtlampa på vårt golv som är kallt.

Vattna Dahlia knölarna hellre för lite än för mycket

Anledningen till varför jag flyttade på dom är för att jag inte vill att de ska växa för fort och bli rangliga. Därför placerade jag dom på de kalla golvet men gav dom växtlampan som kommer hjälpa dom att växa. Hur ofta jag vattnar beror helt på knölens storlek. En mindre knöl behöver mindre vatten men jag ser hela tiden till att påsarna har fukt. Det ser man via de små vattendropparna som bildas. Nu kommer mina Dahlior att få stå här på golvet tills det är dags att plantera ut dom. Om du inte följer min Youtube kanal så rekommenderar jag att du gör det då jag gör videos där jag uppdaterar om alla mina blommor. Vill du ha dagliga uppdateringar så följ mig på instagram.

Dela

2 Kommentarer

  1. 29 mars, 2022 / 18:01

    Tack för så bra tips! Älskar dahlior och hoppas att vi ska kunna plantera några i år 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.