6   26
0   13
0   27
4   36
7   48
2   16
4   43
0   20

Nattryttarna

Nattryttarna

Du måste ha levt under en sten om du inte har hört talas om historierna kring hästgården på Ekerö. 2018 publicerade Sveriges Radio en prisad dokumentärserie om de sexuella överfallen och våldtäkterna som ägde rum på en av Sveriges bästa ridskolor. Där ägaren av ridskolan våldtog sina elever. Jag har lyssnat på dokumentären och nu även sett serien Nattryttarna som består av 8 avsnitt.

I serien så får vi följa Molly som egentligen heter Louise. Jag har hittat ett klipp på Louise där hon medverkar 1994 i ett program i tv4 där de pratar som sexuella övergrepp. Molly är 15 år gammal och valde att flytta in på hästgården när hon slutat nian för att arbeta där innan hon skulle börja gymnasiet. Från början så var allt precis som en dröm. Men det skulle sluta med att drömmen förvandlades till en riktig mardröm.

Hästvärlden är speciell. Även om jag bara var i den världen under några få år så lärde man sig snabbt de oskrivna reglerna. Det är tyvärr mycket skitsnack i denna världen och pengar är extremt viktigt. Bara att äga en häst är dyrt. Men att tävla kostar betydligt mer för att inte tala om utrustningen som behövs samt hästen i sig. Konkurrensen är enorm och om du lyckas ta dig in som stalltjej hos en välkänd hästtränare så är detta inget som du tackar nej till då kön bakom dig är lång.

Nattryttarna

Det som skiljer serien Nattryttarna från verkligheten är att Lotta (som egentligen heter Anna) är äldre i serien. Men i själva verket så var hon endast 14 år gammal när hon träffade ägaren av hästgården. Han var då gift med en annan kvinna men det stoppade inte honom från att manipulera och förgripa sig på Anna. Efter några år så skiljde sig mannen från sin dåvarande fru och blev då tillsammans med Anna. De fick fyra barn tillsammans. Förutom att misshandla och våldta stalltjejerna så gav sig mannen på även Anna och deras barn. Jag såg en intervju med hans dotter Sophie där hon sa att mannen som vi ser i Nattryttarna är inte i närheten av så hemsk som hennes pappa faktiskt var i verkligheten.

Det värsta med hela denna händelsen är att trots att mannen blev dömd till 2,5 års fängelse så välkomnas han tillbaka när han blir fri och fortsätter att förgripa sig på minderåriga. Vi alla vet hur svårt det är att få någon dömd för våldtäkt i Sverige. Han sitter inne i två år. Ändå är föräldrar villiga att skicka sina barn till hans ridskola och låta dom vara där trots att han är dömd för sexuellt utnyttjande, sexuellt ofredande och sex med minderårig. Jag kan inte för mitt liv förstå hur dessa föräldrarna var funtade i huvudet. I Sveriges Radios dokumentär så är det en mamma som berättar att hon lät sin dotter fortsätta rida där för att det var klart att han var oskyldigt dömd. Sen kom det fram att han hade gått på hennes dotter också.

Nattryttarna

Serien är otroligt bra gjord och skådespelarinsatserna är fantastiska. Jonas Karlsson spelar Tommy (mannen som ägde gården). Vi ser Hanna Ardéhn, känd från Störst av allt som spelar Victoria i vuxen ålder (Sophie Jahn). Sen blev jag helt förtrollad av Saga Samuelsson som spelar Molly (Louise). Serien är otroligt viktigt och gripande. Jag kan inte ens föreställa mig hur otroligt hjälplösa dessa tjejer måste ha känt sig. Samtidigt så blir jag så otroligt stolt över att de vågade anmäla. Det var 1991 som mannen dömdes och Metoo existerade inte. Det modet som en anmälan kräver när man vet hur svårt det är att få någon dömd för sexuella övergrepp är beundransvärt tycker jag.

Jag rekommenderar verkligen att ni lyssnar på dokumentären och ser serien. Jag har även satt upp mig på kölista hos biblioteket för jag vill läsa både Sophie och hennes mammas bok om deras liv på hästgården. Tycker det är otroligt starkt av dom att skriva dessa böckerna. Jag är säker på att de kommer hjälpa andra som har befunnit sig eller som befinner sig i liknande situationer.

4 Kommentarer

 1. 10 januari, 2023 / 20:22

  jag började se men tyckte den var lite långsam, men kanske ger den ett till försök

  • dixiwonderland
   Författare
   12 januari, 2023 / 09:37

   Oj den uppfattningen fick jag aldrig. Tycker absolut att du ska ge den en ny chans 🙂

 2. 15 januari, 2023 / 16:46

  Har börjat se den och tycker det är bra att detta lyfts upp… Är nog inte så ovanligt som man tror…

  • dixiwonderland
   Författare
   17 januari, 2023 / 09:29

   Tror inte att någon tycker det är ovanligt. Tycker inte vi läser annat än om personer inom idrotten med makt som utnyttjar barn. Vidrigt är det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.