2   18
0   15
4   27
0   21
2   20
3   25
4   24
0   26

Hur mår jag efter att ha ätit vegetarisk mat


Jag vet att detta är ett ämne som är känsligt. Jag har själv (vilket jag tar upp i videon) blivit attackerad av veganer som känner att de enda sättet att få personer som äter kött att sluta är att gå till attack. Detta kommer endast få motsatt effekt enligt mig.

Och vad vill jag då förmedla med denna videon?

Jag skulle bli så himla glad om jag lyckas få en person som aldrig har testat det vegetariska utbudet att faktiskt gör det. Innan vi började äta så här mycket vegetariskt så tänkte jag att jag inte ville äta sallad med sallad. Men det är bara ren okunskap att tänka så. När jag äter vegetariska nuggets så smakar det precis som vanliga nuggets. Skillnaden är minimal.

”Vi behöver äta mer vegetariskt”

Inte bara för att demonstrera över att vi vill att djuren ska få ett bättre liv. Men också för att vår planet inte klarar av så mycket mer snart. Oavsett om man har sett dokumentären Cowspiracy eller inte så går det inte att förneka att djuren bidrar till växthusgaser. Enligt jordbruksverket ”Animalieproduktionen står för cirka 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. Konsumtionen av kött är därför – oavsett var och hur det har producerats – förknippad med stor klimatpåverkan. De höga växthusgasutsläppen från produktionen av kött beror till största delen på att det går åt mycket mark för att producera foder.”

Att inte ta klimatfrågorna på allvar är att leva i förnekelse. Jag vill inte ha barn men ändå har jag gjort ett aktivt val i att minska min konsumtion av kött och äta mer vegetarisk mat, reser betydligt mindre än många andra (varit utomlands via flyg 3 gånger i hela mitt liv) och källsorterar, har inte rinnande vatten, ta korta duschar, stänger av elapparater som inte används.

Det går att göra stora förändringar i små steg. Om du tycker om att resa så kanske du kan kompensera det med att bara äta vegetarisk mat. Och förhoppningsvis se över alternativ som att ta tåg eller båt istället för flyg. Naturligtvis gör varje person vad den själv vill. Jag hoppas bara att många börjar öppna sina ögon och ser vart vår värld är på väg. Vill man skaffa barn så går det inte att leva här och nu. Man måste tänka på framtiden och fråga själv, vad är det för framtid jag vill att mina barn ska ha?
Share:

24 Comments

 1. 14 mars, 2019 / 08:47

  Har funderat mycket på det och vill också äta mera vegansk. Kramis

  • dixiwonderland
   Författare
   15 mars, 2019 / 08:48

   Testa Hälsans köks nuggets eller schnitzel. Garanterar att du kommer tycka att det är gott och även dina barn 😀

 2. 14 mars, 2019 / 08:52

  Men åh! Verkligen sååå bra! Ska erkänna att jag är väldigt dålig på vegetariskt. Ska verkligen försöka bli bättre på det nu =) kram <3

  • dixiwonderland
   Författare
   15 mars, 2019 / 08:47

   Finns en massa gott i den vegetariska frysdisken 😀

 3. 14 mars, 2019 / 09:59

  Jag är så väldigt trött på okunskapen när det gäller vegetariskt och veganskt, förstår inte varför folk envisas med att en måltid utan kött inte är mat 🙁

  • dixiwonderland
   Författare
   15 mars, 2019 / 08:47

   Det är så sjukt! Men jag tror att ett bra sätt att omvandla folk är att bjuda på middag och inte tala om att det är vegetariskt. Jag tror många skulle bli förvånade över hur gott det är då 😀

 4. 14 mars, 2019 / 10:36

  Vi äter jättemycket vegetariskt hemma, finns ju så mycket gott och spännande att laga 😀

 5. 14 mars, 2019 / 13:57

  Så bra inlägg! Jag är inte vegetarian helt och hållet, äter kött ibland men här hemma så lagar vi nästan bara vegetariskt ändå, tycker faktiskt det är enklare att tillaga (och billigare oftast). Men jag håller verkligen med om att det blir motsatt effekt om man går till attack. Har en vegan i min omgivning som verkligen är extremt hård mot alla som inte är veganer och jag blir bara arg när jag hör hen prata, verkligen inte rätt väg att gå. Intressant att läsa ditt inlägg 🙂

  • dixiwonderland
   Författare
   15 mars, 2019 / 08:46

   Har du testat att prata med personen om hur du upplever det? Det är så himla tråkigt när vissa personer gör så för ingen tycker om att känna sig attackerad. Automatiskt så stänger man av. Jag kan förstå att man som vegan kan känna sig frustrerad för man har ju valt sin livsstil av flera olika anledningar. Men då är det bättre att komma med förslag. ”Har du testat att ha kokosmjölk i istället för grädde? Det ger en så himla god smak”. Det hade blivit en betydligt roligare bemötande. Men kul att ni äter mycket vegetariskt. Vi sparar mer pengar sedan vi slutade köpa kött i butik och istället bara köper vegetariskt 🙂

 6. 14 mars, 2019 / 14:31

  Bra skrivet och bra att du belyser detta ämne! Jag är själv vegetarian och äter mycket veganmat. Dock är jag det mest för hälsans skull, men på senare tid har jag även börjat se vikten av det för miljön också! Kram

 7. Vi försöker äta vegetariskt minst en gång i veckan, ibland blir det flera gånger och det känns bra och är så himla gott. Finns verkligen mängder med goda vegetariska recept 😀

  • dixiwonderland
   Författare
   15 mars, 2019 / 08:42

   Idag finns det hur mycket recept som helst 😀

 8. 14 mars, 2019 / 19:36

  Så viktigt och bra inlägg! Måste våga testa mer vegetariskt här hemma! 😍

  • dixiwonderland
   Författare
   15 mars, 2019 / 08:42

   Det finns så många goda alternativ i frysdisken så det tycker jag absolut att du ska göra 😀 Det skadar inte att testa. Tycker man inte om det så gör man inte men då har man i alla fall testat 🙂

 9. 14 mars, 2019 / 19:44

  så bra! du peppar mig till att börja, ska prova annamma 😀

  • dixiwonderland
   Författare
   15 mars, 2019 / 08:41

   Ja testa Anammas 😀 Se bara till att du tar formbarafärsen och inte deras vanliga färs. Du kanske tycker om den men just vegetarisk ”köttfärs” smakar skit enligt mig. Men hoppas verkligen att du kommer tycka om det 😀

 10. 14 mars, 2019 / 20:29

  Vi äter typ inte vegetariskt 🙂

  • dixiwonderland
   Författare
   15 mars, 2019 / 08:40

   Kanske värt att testa något av det som jag tipsar om i videon då? 🙂

 11. 14 mars, 2019 / 22:56

  Så bra och intressant inlägg, jag tänker ju mycket på det bland annat i mina produkter, återanvänder och köper gärna second hand privat! Vegetariskt äter jag gärna, väljer det ofta som alternativ ute och tänker på varierad kost med inte bara kött när vi lagar mat här hemma. Kan absolut bli bättre där dock! Jag är lite kluven i det där med resa, det är det bästa jag vet och jag unnar mig det, jag flyger hellre bort för ledighet och se, lära mig massa nytt i ett annat land en-två gånger per år, men kompenserar med att tänka på hur jag har mitt vardagliga liv här hemma genom att göra miljömedvetna val i det, alla resten av årets dagar. 🙂

  • dixiwonderland
   Författare
   15 mars, 2019 / 08:40

   Jag tänker att så länge man är medveten om att flyg tex inte är speciellt bra för miljön. Men ser till att kompensera med att äta mer vegetariskt eller som du skriver köper begagnat då tycker jag ändå att man gör något. Det är värre med de personerna som inte bryr sig överhuvudtaget och fortsätter leva som om ingenting kommer att hända.

 12. 15 mars, 2019 / 01:35

  Vegetariskt är inte något för mig, jag ÄLSKAR kött haha

  • dixiwonderland
   Författare
   15 mars, 2019 / 08:38

   Man kan älska kött och även älska vegetariska alternativ 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.